Yönetişim Tokenleri Nedir
Yönetişim Tokenleri Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yönetişim Tokenleri Nedir?

Yönetişim Tokenleri Nedir? Birçok geleneksel şirket, merkezi yönetişim olarak sınıflandırılabilecek bir yaklaşımla, bir yönetim kurulu veya küçük bir grup insan tarafından yönetilir. Büyük bir şirketin ortalama yönetim kurulu büyüklüğü yaklaşık 10 kişidir. Bu insanlar, şirketlerin işleyişi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yöneticiler kilit yöneticileri atayabilir veya işten çıkarabilir, hangi projelere yatırım yapacaklarına karar verebilir ve kurumsal strateji belirleyebilir.

Yönetişim belirteçleri, kuruluşunuzu yönetmenin başka bir yolunu temsil eder. Merkezi olmayan otonom kuruluşlarda (DAO’lar) ve merkezi olmayan finansta (DeFi) yaygın olarak kullanılan yönetişim belirteçleri tarafından temsil edilen bu model, daha adil, daha merkezi olmayan ve daha şeffaf yönetişim yöntemleri sunar. Çoğu durumda, bir token bir oya eşittir. Bu belirteçler, topluluğu bir araya getirmeyi ve blockchain projelerinin sağlıklı gelişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Türkiye’nin önde gelen Kripto para borsası Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Yönetişim Tokenleri Nasıl İşlev Görür?

Yönetişim Tokenleri Nedir? Yönetim belirteçleri, DAO, DeFi ve merkezi olmayan uygulama (DApp) projelerinde merkezi olmayan yönetişimi uygulamanın birincil yoludur. Bu belirteçler genellikle aktif kullanıcılara sadakatleri ve topluluğa katkıları nedeniyle verilir. Buna karşılık, token sahipleri, projenin güçlü bir şekilde gelişmesini sağlamak için kilit konularda oy kullanacak. Oylama genellikle bir akıllı sözleşme aracılığıyla yapılır ve sonuçlar otomatik olarak yürütülür. En eski yönetişim belirteçleri, kripto stabilcoin DAI’yi destekleyen Ethereum tabanlı bir DAO olan MakerDAO’nunkileri içerir.

Yönetişim Tokenleri Nedir? Maker Protokolü, projenin yönetim belirteci olan MKR’nin sahipleri tarafından yönetilir. Bir MKR tokenı bir oya eşittir ve belirleyici oylamalarda en çok oyu alan seçenek kabul edilecektir. Token sahipleri aşağıdakiler gibi çeşitli konularda oy kullanır: B. Ekip üyelerini atamak, ücretleri ayarlamak ve yeni kurallar benimsemek. Amacı, MakerDAO stablecoin’in istikrarını, şeffaflığını ve verimliliğini sağlamaktır. Başka bir örnek, bir DeFi protokolü olan Compound’dur. Kullanıcı topluluğunun önemli kararlar üzerinde oy kullanmasına izin vermek için COMP adlı bir yönetişim belirteci yayınlandı. Belirteçler, kullanıcıların zincir üzerindeki faaliyetlerine orantılı olarak tahsis edilir. Başka bir deyişle, ne kadar çok bileşik ticareti yaparsanız, o kadar çok COMP tokenı kazanırsınız.

Yönetişim Tokenleri Nedir? MakerDAO’ya benzer şekilde, 1 COMP tokenı 1 oy anlamına gelir. Kullanıcılar ayrıca kendi adlarına oy kullanmaları için belirteçlerini diğer kullanıcılara devredebilir. Bileşik, 2020’de ağın yönetici anahtarının kontrolünden vazgeçti. Bu, projenin tamamen token sahipleri tarafından kontrol edildiği ve başka bir yönetişim biçimine sahip olmadığı anlamına gelir. Diğer önemli yönetişim belirteçleri, merkezi olmayan borsalar Uniswap ve PancakeSwap, DeFi platformu Aave, Web3 NFT topluluğu ApeCoin DAO ve sanal dünya platformu Decentraland’ı içerir.

Her projenin, yönetişim belirteçlerinin nasıl davrandığına ilişkin farklı kuralları vardır. Tokenlar, kurucu ekip, yatırımcılar ve kullanıcılar gibi paydaşlara farklı hesaplama modellerine göre dağıtılacaktır. Bazı yönetişim belirteçleri, yalnızca belirli yönetişim konularında oy hakkı verirken, diğerleri hemen hemen her konuda oy kullanmanıza izin verir. Bazı yönetişim belirteçleri mali temettü sağlar, bazıları sağlamaz.

Yönetişim Tokenlerinin Artıları ve Eksileri

Yönetişim Tokenleri Nedir? Yönetişim belirteçlerinin birkaç önemli avantajı vardır. Merkezi yönetimlerde yaygın olan ortak çıkarların olmaması sorununu ortadan kaldırır. Yönetişim belirteçleri tarafından etkinleştirilen merkezi olmayan yönetişim, bu kontrol yetkisini kullanıcıların ve kuruluşların çıkarlarını uyumlu hale getirerek geniş bir paydaş topluluğuna devreder. Yönetişim belirteçlerinin bir başka yararı da canlı, destekleyici ve birbirine sıkı sıkıya bağlı bir üye topluluğu oluşturma yeteneğidir. Tüm token sahipleri projeyi oylamaya ve geliştirmeye teşvik edilir. Bir tokenın genellikle bir oya eşit olması, daha adil ve adil bir karar alma sürecinin önünü açabilir. Token sahibi olan herkes oylanabilir bir teklif sunabilir. Tüm oylama bilgileri halka açıktır ve bu da dolandırıcılık olasılığını azaltır.

Yönetişim Tokenleri Nedir? Yönetişim belirteçleri için en büyük zorluk balina sorunudur. Balinalar, belirli bir kripto para biriminin çoğuna sahip olan kişilerdir. Bir kripto projesindeki en büyük balina, toplam yönetim belirteçleri arzının önemli bir bölümünü elinde tutuyorsa, oylama sürecini kendi avantajına göre manipüle edebilir. Bununla birlikte, yönetişim belirteçleri daha geniş bir topluluğa adil bir şekilde dağıtılsa bile, çoğunluk kararları her zaman proje için en iyi kararlar olmayabilir. Bir kişinin bir oya dayalı seçim sistemi hem iyi hem de kötü örnekleriyle uzun bir geçmişe sahiptir. Yönetişim belirteci sahiplerinin, kurucu ekibin çıkarları ve kilit yatırımcıların bir bütün olarak topluluğun çıkarları üzerinde oy kullandığı örneklerle bile karşılaşıyoruz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!