Merkeziyetsiz uygulamalar (dApps), artık hayatımızı yönetmek için kullandığımız uygulamaların kaçınılmaz bir sonraki evrimidir. Ancak merkezi olmayan uygulamalar nelerdir ve bunları merkezi uygulamalardan farklı kılan nedir?
2011 yılında, Andreessen Horowitz’den efsanevi girişim yatırımcısı Marc Andreessen, “yazılımın dünyayı yediğini” ilan ettiği ufuk açıcı bir yazı yazdı. 2012 yılına gelindiğinde İngiliz haber kuruluşu The Guardian , “uygulamaların dünyayı ele geçirdiğini” ilan etti.
Merkezi olmayan uygulamalar bunu daha da ileri götürür.
Merkeziyetsiz Uygulamalar (dApps) Nasıl Çalışır?
Bugün kullandığımız uygulamaların çoğunun merkezi şirketler tarafından yürütüldüğünü bilmek için akıllı telefonunuza bakmanız yeterlidir. Örneğin, Facebook, akıllı telefon uygulaması da dahil olmak üzere hizmeti üzerinde tam kontrole sahiptir. Uygulama arayüzünde, özelliklerde ve kullanım hüküm ve koşullarında sık sık değişiklik yapar. Facebook ayrıca kod tabanını ve uygulamasından topladığı verileri ve bu verilerin nasıl saklandığını ve kullanıldığını kontrol eder.
Buna karşılık, merkezi olmayan uygulamalar açıktır ve tek bir kişi veya kuruluş tarafından kontrol edilmesi gerekmez. Merkezi olmayan uygulamalar veya dApp’ler, P2P ağı veya Ethereum gibi bir blok zinciri gibi dağıtılmış ağlarda çalışır. Bu açıklamanın amaçları doğrultusunda, yalnızca blok zinciri tabanlı uygulamalara odaklanacağız.
Tüm uygulamalar programlamaya dayalıdır ve bir dApp için programlama, temel akıllı sözleşmelerinde bulunur. Ethereum durumunda, Ethereum Sanal Makinesi, akıllı sözleşme kodunu Ethereum ağının işleme yetenekleri aracılığıyla yürütür.
Merkeziyetsiz Uygulamalar (dApps) Özellikleri
Temel akıllı sözleşme kodu da dahil olmak üzere dApps akıllı sözleşmeleriyle ilişkili tüm eylemler, Ethereum blok zincirinde depolanır. Bu nedenle, aşağıdaki özellikleri paylaşırlar:
ŞEFFAFLIK
Herkes, merkezi olmayan bir uygulamanın temel kodunu görüntüleyebilir ve fonların hangi adreslerden ve hangi adreslere taşındığı da dahil olmak üzere ilgili tüm işlemleri görebilir.
DEĞİŞMEZLİK
Hiç kimse herhangi bir merkezi olmayan uygulamanın kodunu veya işlemlerini düzenleyemez, silemez veya başka bir şekilde değiştiremez. İşlemler, blok zincirinin geçmişinin bir parçası olarak korunur. Merkezi olmayan bir uygulamanın güncellenmesi gerekiyorsa, geliştiriciler genellikle tamamen yeni bir sürüm oluşturur ve yayınlar. Ancak, kullanıcılar isterlerse blok zinciri üzerinden eski sürüme yine de erişebilirler.
SANSÜRSÜZ
Değişmezlik özelliği ayrıca, merkezi olmayan uygulamaların hükümetler veya diğer harici taraflar tarafından etkin bir şekilde sansürlenemeyeceği anlamına gelir. Benzer şekilde, bir blok zincirinin açık doğası, dApp geliştiricilerinin insanların dApp’lerini kullanmasını engelleyemediği veya işlemlerine müdahale edemediği anlamına gelir.
MÜLKİYET VE SAKLAMA
Hem merkezi hem de merkezi olmayan bazı uygulamalar, kullanıcıların varlıkları uygulama içinde depolamasına izin verir. Örneğin, bir oyun oynamak için önceden bir hesap bakiyesi yükleyebilir veya uygulama içi varlıklar satın alabilirsiniz. Merkezi uygulamalarda, varlıklarınız konusunda genellikle geliştiriciye güvenirsiniz ve geliştiricinin iflas etmesi durumunda varlıklarınızı kaybetme riski vardır.
Merkezi olmayan uygulamalar genellikle varlıkları blok zincirinde belirteçler olarak depolar. Kullanıcılar, varlıklarının uygulama ile etkileşime girebilmesi için özel cüzdanlarını dApp’lere bağlayabilir, ancak varlıklarının kontrolünü genellikle ellerinde tutabilirler ve üçüncü bir tarafa güvenmeleri gerekmez. Ancak bu, dApp türüne ve varlıkların nasıl kullanıldığına bağlıdır, bu nedenle kontrol etmeye değer.
Metaverse hakkında daha detaylı bilgiler almak için tıklayın.
Merkeziyetsiz Uygulamalar (dApps) Kullanmak Riskli Midir?
Mevcut durumda, merkezi olmayan uygulamaları kullanmak bir dereceye kadar risk oluşturabilir. Ne kadar risk, uygulamanın türü, temel akıllı sözleşme kodunun kalitesi, ilgili yatırım seviyesi ve blok zinciri ve kripto para birimleri söz konusu olduğunda kullanıcının göreceli uzmanlığı gibi faktörlere bağlıdır.
Geçen yıl boyunca, merkezi olmayan finansal uygulamaların popülaritesi ve önemi arttıkça, akıllı sözleşme riski yatırımcıların karşılaştığı en büyük tehlikelerden biri haline geldi. Aslında bir güvenlik firması, DeFi saldırılarının şimdiye kadar 2021’de dünyadaki tüm büyük hack’lerin %76’sını oluşturduğunu tahmin ediyor.
Sonuç olarak, birkaç geliştirici, kullanıcıların bu tür saldırı risklerine karşı koruma sağlamak için teminat almalarına olanak tanıyan DeFi sigorta uygulamalarını başlattı.
Ayrıca, hata ve hataları ortaya çıkmadan önce yakalamanın bir yolu olarak, protokollerin kodlarının üçüncü taraf güvenlik firmaları tarafından denetlenmesi giderek daha yaygın hale geliyor. Birçoğu, kodlarıyla ilgili sorunları tespit edebilecek kartal gözlü geliştiricilere de hata ödülleri sunuyor.
Dapp’lerin Geleceği
Merkezi olmayan uygulamaların risklerine rağmen, gelecek dApp’ler için parlak. Muhtemelen, herhangi bir teknolojinin yerleşmesi, gelişmesi ve olgunlaşması için bir diş çıkarma aşamasından geçmesi gerekir. Örneğin, kripto para birimlerinin ilk günleri, Mt.Gox borsa hack’i ve Silk Road’un çöküşü gibi olaylarla karakterize edildi.
Bu olaylar kısa vadede dijital varlıkların imajı için kötü olsa da, düzenleyicilerle uyum içinde çalışmaya ve barışı sağlamaya çalışan çok çeşitli saygın hizmet sağlayıcıların olduğu bir noktaya evrildi.
Benzer şekilde, DeFi ve merkezi olmayan uygulamalar meşru yatırımları çekmeye devam ettikçe sektör sonunda istikrar kazanacaktır. Bu arada, merkezi olmayan uygulamalar, büyüyen bir segmenti denemek için eğlenceli ve yenilikçi bir yol sunar. Bununla birlikte, “kendi araştırmanızı yapın” ve “kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmayın” ihtiyatlı mantraları, kriptoda başka herhangi bir yerde olduğu kadar doğrudur.