Proof of Authority Nedir? Proof of Authority Ne İşe Yarar?

Proof of Authority Nedir
Proof of Authority Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proof of Authority Nedir?

Proof of Authority Nedir? Proof of Authority, blockchain ağları (özellikle özel ağlar) için pratik ve verimli bir çözüm sağlayan, itibara dayalı bir mutabakat algoritmasıdır. PoA, kısaltılmış adıyla bilinir ve Türkçe’de “yetki belgesi” anlamına gelir. Yetki Kanıtı (PoA), Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood tarafından önerildi. Yetki Belgesi protokolünde, blok zincirindeki işlem bloklarını doğrulayan kullanıcılar, kripto para birimlerini kullanmak ve kilitlemek yerine işlemleri doğrulamak için kimliklerini ve itibarlarını kullanır. PoA mutabakat algoritması, kimlik bilgilerinin değerini kullanır. Bu, blok doğrulayıcıların madeni paralar yerine kendi itibarlarını oynadıkları anlamına gelir.

Türkiye’nin en büyük borsalar arasında yerini almayı başarmış olan Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında tüm merak ettiklerinize Dyorex Nedir makalemize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Proof of Authority (POA) Nedir? - Kripto101

Proof of Authority Nedir? Bu nedenle, PoA blok zincirleri, güvenilir varlıklar olarak rastgele seçilen düğümleri doğrulayarak güvenlidir. Yetki kanıtı modeli, sınırlı sayıda blok doğrulayıcıya dayanmaktadır ve bu, sistemi yüksek oranda ölçeklenebilir hale getirir. Engeller ve olaylar, sistem süpervizörü olarak hareket eden önceden onaylanmış aktörler tarafından izlenir. PoA anlaşma algoritması çeşitli senaryolara uygulanabilir ve lojistik uygulamalarda değerli bir alternatif olarak kabul edilir. Örneğin, tedarik zincirlerinde PoA, verimli ve kabul edilebilir bir çözüm olarak kabul edilir.

PoA Ne İşe Yarar?

Proof of Authority Nedir? PoA modeli, işletmelerin gizliliklerini korurken blockchain teknolojisinden yararlanmalarına olanak tanır. Microsoft Azure, PoA’nın uygulandığı başka bir örnektir. Kısaca Azure platformu, madencilik gerektirmediği için sistemin Ether Gas gibi yerel para birimine ihtiyaç duymadığı özel ağlar için çözümler sunar.

Proof of Authority Şartları

Koşullar sistemden sisteme farklılık gösterse de, PoA mutabakat algoritması genellikle aşağıdaki koşulları temel alır.

Proof of Authority Nedir? PoA Özellikleri Nelerdir? - LorentLabs

  • Geçerli ve Güvenilir Kimlikler: Doğrulayıcılar, gerçek kimliklerini doğrulamalıdır.
  • Validator Challenge: Aday para yatırmaya ve itibarını göstermeye istekli olmalıdır. Sürecin karmaşıklığı, şüpheli doğrulayıcıları seçme riskini azaltır ve uzun vadeli sadakati destekler.
  • Doğrulayıcı Doğrulama Standardı: Doğrulayıcı seçim yöntemi tüm adaylar için aynı olmalıdır.

İtibar mekanizması, kimlik doğrulayıcının kimliğine ilişkin açık bir bilgiye dayanmaktadır. Bu kolay bir süreç ya da kolayca vazgeçebileceğiniz bir süreç değil. Süreç, kötü niyetli kişileri dışlayabilmelidir. Öte yandan, tüm doğrulayıcıların aynı prosedürden geçmesini sağlayarak sistem bütünlüğünü ve güvenilirliğini sağlar.

PoA Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Proof of Authority Nedir? PoW, PoS veya PoA mekanizmalarının avantajları ve dezavantajları vardır. Kripto para topluluğunun çeşitlendirmeye değer verdiği bilinen bir gerçektir. Öte yandan, bir mutabakat mekanizması olarak PoA, yüksek işlem hacmi ve ölçeklenebilirlik elde etmek için ademi merkeziyetçilikten de fedakârlık eder. PoA sistemlerinin doğal özellikleri, blok zincirlerinin mevcut çalışma ilkeleriyle taban tabana zıttır. Bununla birlikte, PoA ilginç bir yaklaşım sunar ve özel blok zinciri uygulamaları için çok uygun olabilecek yeni bir blok zinciri çözümü olarak göz ardı edilmemelidir.

Proof of Authority Nedir? PoA mekanizmasının ademi merkeziyetçiliği terk ettiğine inanılıyor. Bu nedenle, bu mutabakat algoritma modelinin sadece merkezi sistemleri daha verimli hale getirme girişimi olduğu söylenebilir. Bu, PoA’yı lojistik ihtiyaçları olan büyük şirketler için çekici bir çözüm haline getirirken, özellikle kripto para birimi konusunda bazı tereddütleri de beraberinde getiriyor. PoA sistemleri yüksek işlem oranlarına sahiptir, ancak sansür ve kara listeye alma gibi şeyler kolay olduğunda değişmezlik sorgulanabilir hale gelir. Bu durum savcının dezavantajlarından biridir.

Qu'est-ce que la preuve d'activité/Proof of Activity (PoA) ?

Proof of Authority Nedir? PoA doğrulayıcılarının kimlikleri herkese açıktır. Bu, mekanizmanın dezavantajlarından biri olarak kabul edilir ve çok fazla eleştiri alır. Bu durumu savunanlara göre, sadece bu pozisyonu işgal edebilen tanınmış oyuncuların doğrulayıcı olmaya çalışması bir avantaj olarak görülüyor. Ancak, tanıkların kimliğinin bilinmesi, üçüncü bir kişinin manipülasyonu için bir fırsat yaratır. Örneğin, bir rakip PoA tabanlı bir ağın güvenliğini aşmak isterse, sistemi içeriden tehlikeye atmak için dürüst olmayan bir şekilde hareket etmeleri için herkesçe bilinen doğrulayıcıları kandırmaya çalışabilir.

PoA mekanizmasının kullanım alanları

Proof of Authority Nedir? PoA mutabakat mekanizması, diğer mekanizmalara göre çok daha az düğüm içerdiği ve daha merkezi olduğu için kurumsal düzeyde blok zincir ağlarında kullanım için daha uygundur. Güvene dayalı olmayan PoW ve PoS ağlarının aksine, düğümler arasında güven zaten mevcut olmalıdır. Bu, mekanizmayı birbirini tanıyan otoriteler tarafından yönetilen ağlarda kullanıma daha uygun hale getirir. Dolayısıyla PoA, şirketler tarafından tedarik zinciri çözümlerinde de yaygın olarak kullanılan bir mekanizmadır. Aynı nedenlerle bankalar da blockchain ürünlerinde PoA mekanizmasını tercih etmektedir.

Uygulamaların ve güncellemelerin ana ağa gitmeden önce test edildiği zincirler olan testnet’ler de bu mekanizmanın kullanım alanlarından biridir. Ana ağa yayınlanmadan önce yeni özellikler ve uygulamalar için kontrollü bir test ortamı sağlar. Yetki belgesi, ağdaki yoğunluğunu azaltmak için ana zincire paralel çalışan çapraz bağlı yan zincirlerde de sıklıkla kullanılır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!