Mempool Nedir?
Mempool Nedir? Mempool, blockchain düğümlerinde işlenen onaylanmamış işlemlerin kaydedildiği bir yerdir. Yani siparişleriniz işlenmeden önce otomatik olarak hafıza kuyruğuna eklenir. Mempool’lar, bir blockchain düğümünün nasıl çalıştığının önemli bir parçasıdır. Başka bir deyişle, bir blockchain işleminin doğrulanması, onun ağdaki yeni bir bloğa eklenmesini gerektirir. Ancak, ağdaki tüm katılımcılar yeni bloklar oluşturamaz. Örneğin, yalnızca kripto madencileri, Bitcoin gibi çalışma kanıtı blok zincirlerinde bloklar oluşturabilir. Ardından, Ethereum gibi hisse ispatı blok zincirlerinde yalnızca doğrulayıcılar blok oluşturabilir.
Bu nedenle, bir işlemi imzaladığınızda, bunu bloğa eklemek ve çevrimiçi yayınlamak için bir madenciye veya doğrulayıcıya güvenmelisiniz. Ancak, işlemin onaylanması ve çevrimiçi olarak gönderilmesi biraz zaman alabilir. Aynı zamanda, bir sürecin bekleyecek bir yere ve mempool adı verilen bir yere ihtiyacı vardır. Türkiye’nin başarılı Global borsası olan Dyorex Kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.
Mempool Nasıl Çalışır?
Mempool Nedir? Zincir başına yalnızca bir mempool olmadığına dikkat etmek önemlidir. Aslında, her zincirdeki her düğümün bir bellek havuzu vardır ve her biri farklı zamanlarda farklı olaylar alır. Peki bu sistem tam olarak nasıl çalışıyor? Mempool işlemlerinin, kuyruğa alınmış veya beklemede olmak üzere iki olası durumu vardır. Kuyruğa alınmış olaylar, düğümler onları kabul ettiğinde bekleyen olaylar haline gelir. Ardından madenciler bloğa yalnızca bekleyen işlemleri ekleyebilir. Arkadaşınıza 1 ETH göndermeye karar verdiğinizi düşünün.
Arkadaşınızın cüzdanını girin, yakıt fiyatını ayarlayın ve “Gönder”e basın. Bu noktada, etkinliğiniz defterinize “kuyruk” etkinliği olarak girilecektir. Oradan tüm düğüm sistemine gönderilir. Ancak, henüz blok zincirine bağlanmadı. Bunun yerine, her düğüm kuyruğa alınmış işlemin geçerli olduğundan emin olmak için kontrol eder. Düğümler sorunu bulamazsa, süreç “kuyruk”tan “bekleme”ye değişir. Bir noktada madenci veya doğrulayıcı, bekleyen olayı kendi düğümünün bellek listesinden alır ve yeni bir bloğa ekler. İşleminiz daha sonra onaylanacak ve arkadaşınız bu 1ETH’yi alacaktır. Kalan düğümler daha sonra işlemi bellek listelerinden kaldırmak için birbirleriyle iletişim kurar.
Bitcoin Mempool Kısa ve Basit Açıklaması
Mempool Nedir? Bitcoin Mempool’un nasıl çalıştığını ve konseptini merak edenler kafa karıştırıcı bazı bilgiler bulabilirler. Kısaca Bitcoin Mempool, Bitcoin ağında bitmemiş işlemlerin (kuyruk) bloklara entegre edilmeden önce bulunduğu bir bekleme odası olarak tanımlanır. Daha spesifik olarak, Bitcoin ağında yapılan işlemler doğrudan blok zincirine bloklar olarak eklenmez. Bu işlemler önce Bitcoin mempool’unda toplanır ve ardından işlenir. Mempool (bellek ve havuz küçültme), onaylanmamış işlemlerle ilgili bilgileri depolamak için bir kripto para birimi düğümü içinde çalışan bir mekanizmadır. Henüz bloğa dahil edilmemiş olaylar için bir tür bekleme odası görevi görür.
Mempool Nedir? Bir olay gönderildiğinde, bir düğümden diğerine gönderilir ve ardından düğümlerden diğer düğümlere yayılır. Bu işlem bloğa eklenene ve tamamen ayrılana kadar devam eder. Bu bölgede bir bölgeye sahip olmak çok önemlidir çünkü işlemler blok zincirine hemen eklenmez. Düğümler, işlemin geçerli olduğundan emin olmak için bir dizi kontrol gerçekleştirir; imzalar doğru, çıktılar girdileri geçmedi ve paralar henüz harcanmadı. Bu koşullar yerine getirilmezse, işlem reddedilecektir. Mempool Nedir? Mempool’dan sık sık bahsedilse de, tüm düğümler için ortak bir Mempool bulunmadığı belirtilmelidir. Her biri farklı şekilde yapılandırılmıştır ve işlevleri farklı zamanlarda gerçekleşir. Bu, her düğüm için farklı bir bellek havuzu oluşturulduğunu gösterir.
Sınırlı kaynaklara sahip küçük cihazlar, olay günlüğü için yalnızca küçük bir miktar bellek ayırabilirken, gelişmiş cihazlar önemli ölçüde daha fazla bellek ayırabilir. Madenciler öncelikle kazançlarıyla motive olduklarından, işlem ücretleri daha yüksek olan işlemler, daha erken onay sürelerine sahip oldukları için Mempool’dan ilk kaldırılan işlemler olarak kabul edilir. Özellikle alan sınırlı ve talep yüksek olduğunda ücretleri doğru bir şekilde tahmin etmek zordur, ancak Mempool bir başlangıç noktası sağlar. Mevcut onaylanmamış işlemler, işlem ücretlerini değerlendirmek için incelenebilir. Bu, ciro düşük olduğunda kullanıcıların fazla ödeme yapması gerekmediği anlamına gelir.
Mempool Nedir? Düşük ücretler de tercih edilmemelidir, çünkü yoğun saatlerde zaman açısından hassas işlemlerin onaylanması biraz zaman alabilir. Herhangi bir zamanda ücretlerin dağılımını göz önünde bulundurarak, işlemlerinin ne kadar hızlı gerçekleştirildiğini tahmin edebilirler. Mempool’u biraz daha derine inmek isterseniz Bitcoin ağında işlemlerin nasıl dağıtıldığına ve madencilerin hangi görevleri yerine getirdiğine bakabiliriz.
Bitcoin Mempool’un Detayları ve Öncelikler
Mempool Nedir? Bu kısım için başlangıç noktası sabit bir mempool, yani bekleyen tüm işlemlerin bloke edilmeden önce bulunduğu bekleme alanı. Tam düğüm ile madencilik düğümü arasındaki fark burada tanımlanmalıdır. Bir Bitcoin tam düğümü, işlemleri mevcut kurallara göre doğrular. Bitcoin ağındaki bir düğüm yeni bir işlem aldığında, mevcut protokol kurallarına göre işlemi onaylar. Bitcoin’in kaynak kodu gerçeğin temeli olarak kabul edilir. İşlem kuralları ihlal edilirse (örneğin geçersiz bir imza ile), işlem diğer paydaşlara iletilmez. Ancak, işlem mevcut kurallara göre onaylanırsa, açık işlem zincirine veya Bitcoin mempool’a eklenecektir.
Bir madencilik düğümü için Mempool karlılık ve kârlılık açısından çok önemlidir. Onlara Bitcoin gönderen madenciler, işlemlerinin ağda “takıldığını” veya biraz daha uzun sürdüğünü fark etmiş olabilir. Bunun açıklaması, Mempool’un madenciler için önemli bir rol oynaması (ve işlemin tamamlanmasını sağlaması) şeklindedir. Bunun için de Bitcoin madencilik ücretinin iki kısımdan oluştuğunu bilmekte fayda var. Bunlar blok ücreti (6.25 BTC) ve işlem ücreti olarak adlandırılır. Bugün madenciler Mempool’da çalışma biçimlerine karar verme ve istedikleri etkinlikleri seçme özgürlüğüne ve ayrıcalığına sahipler. Madenciler bunu finansal nedenlerle yapıyor.
Mempool Nedir? Bunu Mempool’daki işlemleri ödemelerine göre sıralayarak yaparlar. Ücret, işlem ücretinin işlem boyutuna bölünmesiyle elde edilir. Yani en yüksek ödeme yapan etkinlikler en üstte. Amaç, karlılığı ve dolayısıyla karlılığı olabildiğince artırmaktır. Her işlemin belirli bir boyutu vardır ve bunu düzenleyen madencilere göre maksimum blok boyutu 1 MB’dir ve en yüksek kârı sağlar. Bu, Mempool işlemlerinin Bitcoin blok zincirinde nasıl işlendiğinin bir açıklamasıdır.