DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0 Neden Önemli?

DeFi 2.0 Nedir
DeFi 2.0 Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DeFi 2.0 Nedir?

DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0, orijinal DeFi dalgasının sorunlarını iyileştirmeyi ve düzeltmeyi amaçlayan bir harekettir. DeFi, kripto para cüzdanı olan herkese merkezi olmayan finansal hizmetler sağlama konusunda yenilikçidir, ancak yine de zayıf yönleri vardır. Kripto para birimleri, Bitcoin’in üzerinde gelişen Ethereum (ETH) gibi ikinci nesil blok zincirleriyle bu süreçten çoktan geçti. DeFi 2.0’ın, hükümetlerin uygulamayı planladığı KYC ve AML gibi yeni uyumluluk düzenlemelerini de ele alması gerekecek. Bir örneğe bakalım.

Likidite Havuzları (LP’ler), likidite sağlayıcılarının token çiftlerini stake etmek için komisyon kazanmasına izin verdiği için DeFi’de çok başarılı olduğunu kanıtladı. Ancak, likidite sağlayıcı, token fiyat oranının değişmesi durumunda para kaybetme (geçici kayıp) riskini üstlenir. Bir DeFi 2.0 protokolü bunu küçük bir ücret karşılığında garanti edebilir. Bu çözüm, LP’lere yatırım yapmak için büyük teşvikler sunar ve kullanıcılara, oyunculara ve bir bütün olarak DeFi alanına fayda sağlar. Türkiye’nin Global borsası olan ve gün geçtikçe büyüyen Dyorex Kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.

DeFi’nin Sınırlamaları Nelerdir?

DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0 kullanım durumlarını çok derinlemesine incelemeden önce, DeFi 2.0’ın çözmeye çalıştığı sorunları inceleyelim.

  1. Ölçeklenebilirlik: Yüksek trafik ve gaz maliyetlerine sahip blok zincirlerdeki DeFi protokolleri genellikle yavaş ve pahalı hizmetler sunar. Basit görevler çok uzun sürebilir ve uygun maliyetli olabilir.
  2. Üçüncü Taraf Oracle’ları ve Bilgileri: Dış bilgilere dayanan finansal ürünler, daha yüksek kaliteli oracle’lar (üçüncü taraf veri kaynakları) gerektirir.
  3. Merkezileştirme: DeFi, artan miktarda merkezi olmayan hedeflere sahip olmalıdır. Ancak birçok proje hala DAO ilkelerinden yoksundur.
  4. Güvenlik: Çoğu kullanıcı, DeFi’de var olan riskleri yönetemez veya anlayamaz. Tamamen güvenli olduğunu bilmedikleri akıllı sözleşmelere milyonlarca dolar yatırıyorlar. Güvenlik kontrolleri mevcuttur, ancak güncellemeler gerçekleştiğinde değer kaybetme eğilimi gösterirler.

5.Likidite sağlamak ayrıca fonları ve toplam değerini kilitler. Çoğu durumda, likidite havuzlarında dağıtılan jetonlar başka yerde kullanılamaz ve bu da sermaye verimsizliklerine yol açar.

DeFi 2.0 Neden Önemli?

DeFi 2.0 Nedir? HODLer’lar ve deneyimli kripto para birimi kullanıcıları için bile DeFi göz korkutucu ve anlaşılması zor olabilir. Bununla birlikte, giriş engellerini azaltmayı ve kripto para birimi sahipleri için yeni gelir fırsatları yaratmayı hedefliyor. Geleneksel bankalardan kredi alamayan kullanıcılar, kredi almak için DeFi’yi kullanabilir. DeFi 2.0 önemlidir çünkü riskten ödün vermeden finansı demokratikleştirir. DeFi 2.0 ayrıca önceki bölümde bahsedilen sorunları çözerek kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çalışır. Bunu yapabilir ve daha iyi teşvikler belirleyebilirsek, herkes kazanır.

Defi 2.0’ın Riskleri Nelerdir ve Nasıl Önlenir?

DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0, DeFi 1.0 ile aynı risklerin çoğunu paylaşır. İşte başlıcaları ve kendinizi korumak için yapabileceğiniz bazı şeyler.

  1. Etkileşim kurduğunuz akıllı sözleşmeler arka kapılar, güvenlik açıkları içerebilir veya saldırıya uğramış olabilir. Denetim ayrıca proje güvenliğinin garantisi değildir. Proje hakkında olabildiğince çok araştırma yapın ve herhangi bir yatırımın risk içerdiğini anlayın.
  2. Düzenlemeler yatırımları etkileyebilir. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve düzenleyiciler, DeFi ekosistemiyle ilgileniyor. Düzenlemeler ve kanunlar kripto para birimlerine güvenlik ve istikrar getirebilir, ancak bazı projelerin yeni kurallar oluşturuldukça hizmetlerini değiştirmesi gerekebilir.
  3. Geçici kayıp. Likidite madenciliği yapmak isteyenler için IL sigortası ile bile büyük bir risktir.Risk tamamen azaltılamaz.
  4. Paranıza erişmekte zorlanabilirsiniz. Bir DeFi proje web sitesi için kullanıcı arayüzünü stake ediyorsanız Blockchain Explorer’da akıllı sözleşmeler bulmanızı da öneririz. Aksi takdirde sitenin çökmesi durumunda para çekme işlemi yapamazsınız. Ancak doğrudan akıllı sözleşmelerle çalışmak teknik uzmanlık gerektirir.Finansal okuryazarlığınızı artırmak ve Kripto hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

DeFi 2.0 Kullanım Alanları

DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0 kullanım durumları için beklemeye gerek yok. Halihazırda Ethereum, Binance Smart Chain, Solana ve diğer akıllı sözleşme özellikli blok zincirleri gibi birçok ağda yeni DeFi hizmetleri sunan projeler var. Burada en yaygın olanlardan bazılarına bakacağız.

Stake Edilen Fonların Değerini Ortaya Çıkarmak

Daha önce likidite havuzuna bir çift jeton yatırdıysanız, karşılığında LP jetonları alacaksınız. DeFi 2.0 Nedir? DeFi 1.0, LP jetonlarınızı verim çiftliklerinde bahis oynayarak kârınızı kilitlemenize olanak tanır. DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0’dan önce bu, değer çıkarma zincirinin sonuydu. Milyonlarca dolar, likidite sağlayan ancak daha da fazla sermaye verimliliği sağlama potansiyeline sahip kasalarda kilitli. DeFi 2.0 Nedir? DeFi 2.0 bir adım daha ileri gidiyor ve bu getiri firması teminat olarak LP jetonlarını kullanıyor. Bu, borç verme protokollerinden kripto krediler veya MakerDAO’ya (DAI) benzer bir süreçte token ihraçları için olabilir. Kesin mekanizma projeye göre değişir, ancak fikir, APY’nin LP belirteçlerinin değerini açığa çıkarırken yeni fırsatlar için üretilmesi gerektiğidir.

Akıllı Sözleşme Sigortaları

Deneyimli bir geliştirici değilseniz, akıllı sözleşmelerin gelişmiş durum tespiti zordur. Bu bilgi olmadan, proje sadece kısmen değerlendirilebilir. Bu, DeFi projelerine yatırım yaparken büyük bir risk oluşturur. DeFi 2.0, belirli akıllı sözleşmeler için DeFi sigortasına izin verir. Bir verim optimize edici kullandığınızı ve akıllı sözleşmelerde LP belirteçlerini paylaştığınızı hayal edin. Akıllı sözleşme tehlikeye girerse (sözleşme yazılımında hack veya hata), tüm depozitolar kaybolabilir. Sigorta projeleri, bir ücret karşılığında hasat çiftliği güvenliği ve depozito sağlayabilir. Bunun yalnızca belirli akıllı sözleşmeler için geçerli olduğunu unutmayın. Genel olarak, likidite havuzunun sözleşmesi ihlal edilirse herhangi bir tazminat ödenmez. Bununla birlikte, getiri firması sözleşmesi ihlal edilirse ancak sigorta kapsamındaysa, ödeme alma olasılığınız daha yüksektir.

Kalıcı Kayıp Sigortası

Likidite havuzuna yatırım yaptıktan ve likidite madenciliğine başladığınızda, kilitlediğiniz iki tokenin fiyat oranının değişmesi durumunda finansal kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu süreç kalıcı kayıp olarak biliniyor ancak yeni DeFi 2.0 protokolleri bu riski azaltmanın yeni yollarını araştırıyor. Örneğin, tek taraflı bir LP’ye ek bir çift gerektirmeyen bir belirteç eklediğinizi hayal edin. Protokol daha sonra bu yerel belirteci çiftin diğer tarafı olarak ekler. DeFi 2.0 Nedir? Ardından, her bir çift değiş tokuşu tarafından ödenen komisyonu veya günlüğü alırız. Zamanla protokol, mevduatları kalıcı zararın etkilerine karşı sigortalamak için bir sigorta fonu oluşturmak için ücretlerini kullanacaktır. Ücretler kayıpları karşılamak için yeterli değilse, protokol bunları karşılamak için yeni belirteçler verebilir. Fazla jetonunuz varsa, bunları daha sonrası için saklayabilir veya tedarikinizi azaltmak için yakabilirsiniz. DeFi 2.0 Nedir?

Kendi Kendini Geri Ödeyen Krediler

Genel bir kural olarak, kredi almak tasfiye riski ve faiz ödemesi riski içerir. Ancak DeFi 2.0 ile durum böyle olmak zorunda değil. Örneğin, bir kripto para birimi borç vereninden 100 dolarlık bir kredi aldığınızı varsayalım. Borç veren size 100$ kripto para birimi teklif ediyor, ancak teminat olarak 50$ istiyor. Para yatırdıktan sonra, borç veren bunu faiz kazanmak ve krediyi ödemek için kullanır. Depozito, borç veren kripto para biriminizi kullandıktan ve bonus olarak 100$ kazandıktan sonra iade edilecektir. Burada da tasfiye riski yoktur. Güvenlik belirteci değerini kaybederse, kredinin geri ödenmesi daha uzun sürer.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!