Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) Nasıl Çalışır?

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir
Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir?

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? Otomatik piyasa yapıcı (AMM), varlıkları fiyatlandırmak için matematiksel formüller kullanan bir tür merkezi olmayan borsadır (DeFi). Geleneksel borsalar gibi bir sipariş defteri kullanmak yerine, varlığın fiyatını belirlemek için bir fiyatlandırma algoritması kullanır. Bu formül protokolden protokole değişebilir. Örneğin, Uniswap x * y= k formülünü kullanır. x, likidite havuzundaki bir jetonun miktarı ve y, başka bir jetonun miktarıdır. Bu formülde k sabit bir sayıdır, dolayısıyla havuzun toplam likiditesi her zaman aynı kalmalıdır. Diğer AMM’ler, hedefledikleri belirli kullanım durumuna göre farklı formüller kullanabilir. Ancak tüm AMM’lerin benzerliği, fiyatın algoritmik olarak belirlenmesidir. Bu şu anda size kafa karıştırıcı geliyorsa endişelenmeyin. Yakında her şey netleşecek.

Geleneksel piyasa yapıcılığı genellikle geniş kaynaklara ve karmaşık stratejilere sahip şirketler tarafından yapılır. Piyasa yapıcılar, çok sayıda borsa ve dar spreadler içeren emir defteri borsalarında iyi fiyatlar almanıza yardımcı olur. Otomatik piyasa yapıcılar, bu süreci merkezsizleştirir ve herkesin blok zincir üzerinde piyasalar oluşturmasına izin verir. bunu tam olarak nasıl yapıyor? Bu bir sonraki bölümde açıklanacaktır. Türkiye’nin önde gelen Kripto para borsası Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) Nasıl Çalışır?

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? AMM’ler, ticaret çiftlerine (ETH/DAI gibi) sahip oldukları için emir defteri borsalarına benzer şekilde çalışır. Ancak ticaret yapmak için bir karşı tarafa (başka bir tüccar) ihtiyacınız yoktur. Bunun yerine, pazarı “oluşturan” akıllı sözleşmelerle etkileşime girersiniz. DEX gibi merkezi olmayan borsalarda işlemler doğrudan kullanıcı cüzdanları arasında yapılır. DEX’te BUSD karşılığında X coin satarsanız, BUSD satıp X coin alan insanlar vardır. Buna eşler arası (P2P) işleme denir.

Tersine, AMM eşler arası (P2C) olarak düşünülebilir. İşlem, kullanıcı ile sözleşme arasında gerçekleştiği için geleneksel anlamda bir karşı tarafa ihtiyaç yoktur. Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? AMM’nin bir emir defteri yoktur, dolayısıyla emir tipi yoktur. Bunun yerine almak ya da satmak istediğiniz varlığın fiyatı bir formülle belirlenir. Bununla birlikte, bazı AMM tasarımlarının gelecekte bu sınırlamanın üstesinden gelebileceğini de not etmek önemlidir. Bir karşı tarafa ihtiyacınız yok ama birinin pazarı yaratması gerekiyor, değil mi? Akıllı sözleşmeler için likidite, Likidite Sağlayıcıları (LP’ler) adı verilen kullanıcılar tarafından sağlanmalıdır.

Likidite Havuzu Nedir?

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? Likidite Sağlayıcılar (LP’ler) likidite havuzuna fon ekler. Bir likidite havuzu, tüccarların işlem yapabileceği büyük bir para havuzu olarak düşünülebilir. Protokole likidite sağlama karşılığında, LP’ler havuzda gerçekleştirilen işlemlerin ücretlerinin bir kısmını alırlar. Uniswap örneğinde, LP eşit miktarda iki jeton toplar. Örneğin, %50 ETH ve %50 DAI’yi ETH/DAI havuzunda havuzlayın. Bir dakika, herkes piyasa yapıcı olabilir mi? Evet öyle! Likidite havuzuna fon eklemek çok kolaydır. Fiyatlar protokol ile belirlenir. Örneğin, Uniswap v2, tacirlerden doğrudan LP’ye ödenen %0,3’lük bir komisyon alır. Diğer platformlar veya çatallar, havuzlarına daha fazla likidite sağlayıcı çekmek için daha düşük ücretler talep edebilir.

Likidite çekmek neden önemlidir? AMM’nin çalışma şekli nedeniyle, havuzdaki likidite ne kadar yüksek olursa, büyük siparişler için fiyat oynaklığı o kadar az olur. Bu nedenle, bu aynı zamanda platforma daha fazla hacim getirebilir. Fiyat kayması konusu AMM tasarımına bağlıdır, ancak kesinlikle dikkate alınması gereken bir konudur. Bildiğiniz gibi fiyat bir algoritma tarafından belirleniyor. En basit haliyle fiyat, işlemden sonra likidite havuzundaki token oranının ne kadar değiştiğine göre belirlenir. Fiyat çok dalgalanırsa, fiyat kayması büyük olacaktır.  https://filmizle.movie/neseli-ayaklar-izle

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? Bir adım daha ileri giderek, Uniswap’in ETH/DAI havuzundaki tüm ETH’yi almak istediğinizi varsayalım. bunu yapamazsın! Her ek Ether için katlanarak daha yüksek bir ücret ödemeniz gerekiyor, ancak yine de havuzdaki Ether’in tamamını alamıyorsunuz. x * y = k formülü nedeniyle. X veya y sıfır ise, havuzda sıfır ETH veya DAI olduğu ve formülün anlamsız olduğu anlamına gelir. Ancak AMM ve likidite havuzları ile ilgili her şey bunlarla sınırlı değildir. AMM’lere likidite sağlarken akılda tutulması gereken bir diğer nokta.

Geçici Kayıp Nedir?

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? Token havuza yatırdıktan sonra, bu jetonların fiyat oranları değişirse geçici kayıplar meydana gelir. Değişim ne kadar büyük olursa, geçici kayıp da o kadar büyük olur. Bu nedenle AMM, aşağıdakiler gibi benzer değere sahip jeton çiftleriyle daha iyi çalışır: Örnekler: stablecoin’ler veya paketli jetonlar. Çiftler arasındaki fiyat oranı nispeten dar bir aralıkta kalırsa, geçici kayıplar da ihmal edilebilir. Öte yandan, fiyat oynaklığı çok büyükse, likidite sağlayıcının havuza fon eklemek yerine tokeni elinde tutması daha karlı olacaktır.

Otomatik Piyasa Yapıcı Nedir? Buna rağmen ETH/DAI gibi geçici olarak ağır kayıplar yaşayan Uniswap havuzları, oluşan işlem ücretleri sayesinde kâr etmeye devam etti. Ancak, geçici kayıp bu fenomen için doğru isim değildir. “Geçici”, varlığın fiyatı başlangıçta yatırıldığı fiyata döndüğünde kayıpların telafi edilebileceğini varsayar. Ancak para yatırdığınızdan farklı bir oranda para çekerseniz kaybınız kalıcı olacaktır. Bazı durumlarda, işlem ücretleri kayıpları karşılar, ancak yine de riski göz önünde bulundurmak önemlidir. AMM’ye para yatırırken dikkatli olun ve geçici kayıpların sonuçlarını anladığınızdan emin olun.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!