Zincirler Arası Köprüler Nedir
Zincirler Arası Köprüler Nedir? 
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zincirler Arası Köprüler Nedir? 

Zincirler Arası Köprüler Nedir? Blockchain köprüleri olarak da bilinen çapraz zincir köprüler, iki blockchain’i birbirine bağlayan bir protokoldür. Kullanıcıların dijital varlıklarını ve verilerini zincirler arasında sorunsuz bir şekilde aktarmalarına olanak tanır. Blok zinciri köprüleri olarak da bilinen çapraz zincir köprüler, iki blok zincirini birbirine bağlayan ve kullanıcıların dijital varlıkları ve bilgileri bir blok zincirinden diğerine aktarmalarına izin veren bir protokoldür.

Türkiye’nin Global borsası olan Dyorex Kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.

Başka bir deyişle; Farklı blok zincirlerini birbirine bağlayan, token transferlerini, akıllı sözleşmeleri, veri alışverişini ve iki bağımsız zincir arasındaki iletişimi kolaylaştıran bir “hakem”dir. Örneğin, Bitcoin’lerinizi Ethereum blok zincirinde harcamak istiyorsanız, zincirler arasında bir köprüye ihtiyacınız var. Bu köprü, istenen işlemi sağlayan bir BTC sarıcı yapar. Zincirler Arası Köprüler Nedir?  Zincirler arası köprüler, kısmen Solana, Avalanche ve BNB Chain gibi “alternatif” Kademe 1 blok zincirlerinin yükselişinden sonra daha popüler hale geldi. Genel olarak, tek bir ağda birden çok blok zincirinin kullanılması, kullanıcı deneyimini iyileştirir, DApp’lerin likiditesini artırır ve fonların verimliliğini artırır.

zincirler arasi kopru

Zincirler Arası Köprü Nasıl Çalışır?

Zincirler Arası Köprüler Nedir? Zincirler arası köprülerin en yaygın kullanımı, yardımcı program belirteçlerini aktarmaktır. Akıllı sözleşmelerin dönüştürülmesi ve veri gönderilmesi gibi işlemler için de kullanılır. Yukarıdaki örnek üzerinden gidersek; Sahip olduğunuz Bitcoin, Ethereum ağına aktarılamaz. Zincirler arası köprü, BTC’nin merkezi değişim prosedürlerine başvurmadan Ethereum ağında dönüştürülmesine ve kullanılmasına izin verir. Madeni paraları akıllı bir sözleşmede paketleyerek ve ardından orijinal kaynakları başka bir ana blok zincirinde kullanılmak üzere serbest bırakarak çalışır.

Blokzincir Köprüleri Kripto Paralar İçin Neden Önemli?

Zincirler Arası Köprüler Nedir?  Kripto alanındaki zincirler arası köprülerin önemini anlamak için, birlikte çalışabilirliğin geleneksel finansta sorunsuz işlemleri nasıl mümkün kıldığını anlamak önemlidir. Visa, Mastercard faturalarını ödemek için kullanılabilir, ancak bu günlük yaşamda pek fark edilmez. Benzer şekilde, nereden satın aldığınıza bakılmaksızın, neredeyse tüm çevrimiçi satın alma işlemlerinin ödemesini yapmak için PayPal’ı kullanabilirsiniz. Bunların hepsi farklı sistemler ve protokoller kullanan farklı şirketlerdir. Ancak, işlemler hızlı ve sorunsuzdur. Kripto para birimlerinin toplu kullanımının önündeki engellerden biri, farklı blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliğin olmaması olarak görülüyor.

blokzincir köprüleri

Çünkü zincirler arası köprüler gibi çözümlerin, blockchain teknolojisinin daha geniş çapta benimsenmesine yönelik büyük bir adım olduğuna şüphe yok. Blok köprüler, işlem maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Her jeton alışverişi yapmanız gerektiğinde farklı borsalardan geçmek zorunda olduğunuzu hayal edin; Her seferinde yüksek işlem ücretlerinin yanı sıra, tüm süreç oldukça can sıkıcı. Zincirler Arası Köprüler Nedir? Genel olarak, zincirler arası köprüler, kullanıcıların iki farklı blok zincirinin daha yüksek işlem hızı, daha düşük işlem ücretleri ve dApp’ler biçiminde daha iyi kullanılabilirlik gibi olumlu yönlerini birleştirmesine olanak tanır.

En İyi Blokzincir Köprüleri

Zincirler Arası Köprüler Nedir? Blok zincirleri gibi, birçok zincirler arası protokol vardır. Yukarıdaki görsel, farklı ağlarda çalışan blockchain köprülerinin sayısı hakkında fikir vermektedir. CoinMarketCap, sıklık ve popülerliğe göre en iyi blockchain köprülerini şu şekilde listeler:

Köprüler Neden Önemli? - BTCHaber

  1. Portal Token Köprüsü (eski adıyla Wormhole)

Hack olayına rağmen Portal, ekosistemdeki en popüler zincirler arası köprülerden biri olmaya devam etti. Çoklu zincir başlangıçta Solana ve Ethereum arasında iki yönlü kripto para transferi için Solana ağı üzerine inşa edilmiş olsa da, çoklu zincir şimdi Solana, Ethereum, BNB zinciri, Polygon, Avalanche, Oasis ve daha fazlası dahil olmak üzere ondan fazla blok zincirini birbirine bağlıyor. Portal, kullanıcılara sağlam bir zincirler arası değişim deneyimi sağlamak için yöneticiler adı verilen özel moderatörler kullanır. Bu korumalar, köprüdeki etkinliği izler ve kullanıcı isteklerini onaylar. Zincirler Arası Köprüler Nedir?  Portal Token Bridge, basit arayüzüne ek olarak transfer başına 0,0001 ABD doları gibi rekabetçi işlem ücretleri de sunar. Bugüne kadar protokolle 400.000 doların üzerinde işlem yapılmıştır.

  1. Binance Köprüsü

Dünyanın önde gelen borsasından Binance Bridge, herkesin BNB zincirini ve diğer BSC uyumlu formatları dönüştürmesine olanak tanıyan bir Ethereum-BNB zincir köprüsüdür. Silta, işlemler için sıfır ücret alır. Kullanıcılar yalnızca yerel ve hedef zincirlerde gaz ücreti ödemelidir.

  1. Avalanche Bridge

Avalanche Bridge, Avalanche ve Ethereum ağı arasında iki yönlü bir zincir köprüdür. Hem kripto para birimlerinin hem de NFT’lerin iki yönlü transferini sağlamak için ChainSafe’in ChainBridge’ini kullanır. Protokol, köprü güvenlik rölelerine dayanır. Bu röleler (Protofire, Hashquark, POA Network, Avascan) varlık takası teklifini Avalanche verileriyle karşılaştırır ve bir oylama süreciyle teklifi kabul eder veya reddeder. Bu ek oylama süreci, Avalanche’ı alandaki en güvenli kripto silolarından biri yapıyor.

  1. Fantom AnySwap Köprüsü

Avalanche Bridge gibi, Fantom’un AnySwap’i de Ethereum ağı ile EVM özellikli Fantom ağı arasındaki zincirler arası transferleri kolaylaştıran iki yönlü bir çözümdür. AnySwap, çok zincirli bir likidite çözümü sunar ve zincirler arası alışverişi etkinleştirmek için likidite kullanır. Zincirler Arası Köprüler Nedir?  Birden fazla blockchain ağında paylaşılan sıvı havuzlar, Ethereum, Avalanche, Polygon ve BNB zincirinden Fantom’a geçişi kolaylaştırır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!