Blockchain ve Bitcoin Arasındaki Farklar

Blockchain ve Bitcoin
Blockchain ve Bitcoin
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain ve Bitcoin Arasındaki Farklar

Blockchain ve Bitcoin: Kripto para birimlerinde yeni olanlar için terminoloji oldukça kafa karıştırıcı ve hatta yanıltıcı olabilir. Blockchain ve Bitcoin Arasındaki Farklar nedir ? Bazı insanlar blok zinciri teknolojisinden bahsederken Bitcoin kullanırken, diğerleri genel olarak kripto para birimlerinden bahsederken blok zinciri kullanır. Ancak bu kavramlar aslında birbirinin yerine geçemez, birbiriyle ilişkili ancak farklı kavramlardır. Bu nedenle, aralarındaki farkları anlamak önemlidir. Bu yazıda blockchain teknolojisinin temelleri, kripto para birimleri ve bitcoin hakkında konuşacağız.

Örnek olarak;

  • Web siteleri bilgi alışverişi için özel bir teknolojidir.
  • Arama motorları web sitesi teknolojisini kullanmanın en popüler ve bilinen yollarından biridir
  • Ve Google en popüler ve en iyi bilinen aramalardan biridir
  • Blockchain, bilgileri (veri blokları) kaydetmek için özel bir teknolojidir

Blockchain Kavramı

Blockchain ve Bitcoin: Kripto para birimlerinde yeni olanlar için terminoloji oldukça kafa karıştırıcı ve hatta yanıltıcı olabilir. Blockchain ve Bitcoin Arasındaki Farklar nedir ? sorusunda öncelikle blokchaini yanıtlayalım. Çoğu blok zinciri, dağıtılmış ve merkezi olmayan defterler olarak tasarlanmıştır. Basitçe söylemek gerekirse, blockchain, bir kağıt defterin elektronik versiyonu olan ve tüm işlem listesinin takibinden sorumlu olan dijital bir defterdir.

 Ayrıca, bir blok zinciri, kriptografik kanıtlarla güvence altına alınan ve birbirine bağlanan birkaç bloktan oluşan doğrusal bir zincirdir. Blockchain teknolojisi, finansal işlem gerektirmeyen diğer faaliyetlere de uygulanabilir, ancak kripto para birimleri bağlamında, onaylanmış tüm işlemlerin kalıcı olarak kayıt altına alınmasından sorumludur.

“Dağıtılmış” ve “merkezi olmayan” kelimeleri, kayıt defterinin yapısı ve uygulamasına atıfta bulunur. Farkı anlamak için, merkezi defterlerin yaygın biçimlerine bakmanız gerekir, örneğin: Her durumda, kaydı yalnızca bir kuruluş kontrol eder; Yetkili, banka veya eBay gibi. Diğer bir ortak faktör, kayıt defterinin yalnızca orijinal bir kopyasının olması ve diğer her şeyin resmi olmayan bir yedek olmasıdır. Bu nedenle, geleneksel kayıtlar, tek bir varlık tarafından kontrol edildikleri ve genellikle tek bir veritabanına dayandıkları için merkezileştirilir.

Buna karşılık, bir blok zinciri genellikle merkezi olmayan bir defter gibi çalışan dağıtılmış bir sistemdir. Bu, kayıt defterinin (dağıtılmış) tek bir kopyasının olmadığı ve tek bir otorite tarafından kontrol edilmediği (merkezi olmayan) anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, blok zincirinin bakımına dahil olan her kullanıcı, blok zinciri verilerinin dijital bir kopyasını tutar ve bu kopya, periyodik olarak güncellenir ve tüm son işlemler ve diğer kullanıcıların kopyaları ile senkronize edilir.

 Diğer bir deyişle, dağıtılmış bir sistem, dünya çapında birçok kullanıcının ortak çabasıyla sürdürülür. Bu kullanıcılar ağ düğümleri olarak da bilinir ve tüm düğümler sistem kurallarına göre işlem inceleme ve onay sürecine katılır. Bu, gücü (merkezi otorite olmadan) merkezsizleştirir.

Blockchain: Uygulama

Blockchain, adını kayıtların düzenlenme biçiminden alır ve birbirine bağlı bloklar zinciri anlamına gelir. En basit açıklamasıyla bir blok, diğer şeylerin yanı sıra geçmiş işlemlerin bir listesini içeren bir veri öğesidir (örneğin, girdi sayfalarından oluşan yazdırma sayfaları). Bloklar, işlemler gibi herkese açıktır ve görünürdür, ancak değiştirilemez (her sayfayı kilitli bir cam kutuya koymak gibi). Blok zincirine yeni bloklar eklendikçe, bağlı blokların sürekli bir kaydı oluşturulur (fiziksel bir defter ve içerdiği kayıt sayfaları gibi). Burada kullanılan çok basit bir benzetmedir, ancak gerçekte süreç çok daha karmaşıktır.

Blok zincirlerinin kurcalanmaya karşı bu kadar dirençli olmasının ana nedenlerinden biri, blokların kriptografik kanıtlarla bağlantılı ve güvence altına alınmış olmasıdır. Yeni bloklar oluşturmak için ağdaki katılımcılar, madencilik adı verilen maliyetli ve hesaplama açısından yoğun bir faaliyet gerçekleştirmelidir. Temel olarak madenciler, işlemleri onaylamaktan, yeni bloklar oluşturmak için onaylanmış işlemleri bir araya getirmekten ve yeni oluşturulan blokları blok zincirine eklemekten (belirli koşullar karşılanırsa) sorumludur. Aynı zamanda madenciler, çalışmaları karşılığında aldıkları yeni paraları sisteme girmekten sorumludur.

Her yeni onaylanan blok, bir önceki bloğa bağlanır. Bu şemanın güzelliği, blok zincirine bir blok eklendikten sonra, blok zincirine bir blok eklendikten sonra, içindeki verileri değiştirmek imkansızdır, çünkü bu veriler kriptografik kanıtlarla güvence altına alınmıştır, çünkü bu veriler çok pahalıdır ve deşifre etmek çok zordur.

 Kısacası, bir blok zinciri, kronolojik olarak sıralanmış ve kriptografik kanıtlarla güvence altına alınmış, birbirine bağlı veri blokları zinciridir.

Blockchain ve Bitcoin

Kripto Para

Blockchain ve Bitcoin: En basit haliyle, kripto para birimi, dağıtılmış bir kullanıcı ağı içinde bir değişim aracı olarak kullanılan bir tür dijital para birimidir. Geleneksel bankacılık sistemlerinden farklı olarak işlemler, halka açık bir dijital defter (blockchain) aracılığıyla izlenir ve aracılara (P2P eşler arası) gerek kalmadan kullanıcılar arasında yapılabilir.

 Kriptografi kelimesi, ekonomik sistemi güvence altına almak, yeni kripto para birimleri oluşturmak ve işlemleri sorunsuz bir şekilde doğrulamak için kullanılan kriptografik teknikleri ifade eder.

 Tüm kripto para birimleri madenciliği yapılamazken, Bitcoin de dahil olmak üzere birçoğu madenciliğe güveniyor ve dolaşımdaki arz yavaş ve kontrollü bir şekilde artıyor. Bu nedenle madencilik, hükümetin para arzını kontrol ettiği geleneksel itibari para birimleri için bir tehdit olan enflasyon riskini ortadan kaldırarak bu para birimlerinden yenilerini yaratmanın tek yoludur.

Bitcoin

Bitcoin, yaratılan ilk kripto para birimiydi ve en ünlüsü. 2009 yılında bir geliştirici tarafından Satoshi Nakamoto takma adı altında oluşturuldu. Bunun arkasındaki ana fikir, matematiksel kanıtlara ve kriptografiye dayalı bağımsız ve merkezi olmayan bir elektronik ödeme sistemi oluşturmaktır.

 Bitcoin en iyi bilinenidir, ancak sadece bununla sınırlı değildir. Başka birçok kripto para birimi vardır ve her birinin kendine has özellikleri ve mekanizmaları vardır. Ayrıca, tüm kripto para birimlerinin kendi blok zinciri yoktur. Bazıları halihazırda var olan diğer blok zincirlerin üzerine inşa edilirken, diğerleri sıfırdan inşa edilmiştir.

 Çoğu kripto para birimi gibi, Bitcoin de sınırlı bir arza sahiptir. Bu, maksimum arza ulaşıldığında sistemin yeni bitcoinler oluşturmayacağı anlamına gelir. Toplam arz projeden projeye farklılık gösterse de Bitcoin’de bu miktar 21 milyon adettir. Genel olarak, toplam arz kamuya açık bilgidir ve madeni para oluşturulduğunda belirlenir. Kripto para birimlerinde yeni olanlar için terminoloji oldukça kafa karıştırıcı ve hatta yanıltıcı olabilir. Blockchain ve Bitcoin Arasındaki Farklar nedir ? sorusunu sizler için yanıtladık.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!