Stablecoin Nedir? 5 Başlıkta Stablecoin

Stablecoin Nedir
Stablecoin Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stablecoin Nedir?

Stablecoin Nedir? Stablecoin olarak da bilinen Stablecoin’ler, oynaklıkları ile bilinen kripto para piyasalarında fiyat istikrarı sağlamayı amaçlayan bir kripto para birimi türüdür. Stablecoinlerin popülaritesi her geçen gün artıyor. Stablecoinlerin ani fiyat dalgalanmalarına karşı dirençli olması bekleniyor. Bu nedenle, bu tür kripto para birimlerinin değeri genellikle fiziksel varlığın fiyatına sabitlenir. Stablecoinlerin çoğunun endekslendiği fiziksel varlık ABD dolarıdır. Tether (USDT), tartışmasız ABD doları tarafından desteklenen en ünlü stablecoin’dir. Bununla birlikte, fiziksel altın ve gümüş gibi diğer kripto para birimlerinin veya emtiaların fiyatına sabitlenen stablecoin’ler de vardır.

Örneğin; PAXGold (PAXG), değeri fiziksel altına bağlı olan bir stablecoin’dir. Bu stablecoin’ler, kripto para birimi borsalarında fiat para birimi ile kolayca değiştirilebilir. Fiyatları ABD doları veya altın gibi rezerv varlıklara bağlı sabit paralar, kripto para birimleri ile günlük itibari para birimleri arasında bir köprü görevi görür. Stablecoin’ler, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimlerinden çok daha düşük fiyat oynaklığına sahiptir, bu nedenle bu kripto para birimleri borsalarda bir değişim aracı olarak kullanılabilir.

Stablecoin türleri

Stablecoinler, kendi içlerinde 2 gruba ayrılır bunlar teminatlı stablecoinler ve teminatsız stablecoinlerdir.

Türkiye’nin büyük borsalarından biri olmayı başaran Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir makale yazımızda link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Teminatlı stablecoin nedir?

Stablecoin Nedir? Teminatlandırılmış bir stablecoin, şirkete ait bir stablecoin ve endeksli bir varlıktır. Başka bir deyişle, güvenli bir stablecoin çıkaran bir şirketin, kripto para biriminin endekslendiği eşdeğer miktarda fiziksel varlığa sahip olması beklenir. Başka bir deyişle, Paxos, piyasadaki PAXG tokenlerinin fiziki altın eşdeğerine sahiptir. Kripto para birimlerine endeksli sabit paralar da bulunmaktadır. Bunları ihraç eden şirketler, karşılık gelen kripto para birimlerinin karşılık gelen miktarlarını elinde tutabilir. Bu tür sabit paralara kripto teminatlı sabit paralar denir. Birçok stablecoin, teminatlandırılmış bir stablecoin modelinde çalışır.

Teminatsız stablecoin nedir?

Stablecoin Nedir? Jeton arzını kontrol etmek ve fiyatları belirli bir seviyede tutmak için algoritmalar kullanan sabit paralar, teminatsız veya teminatsız sabit paralar olarak bilinir. Bu tür sabit paralara algoritmik sabit paralar da denir. Teminatsız stablecoin’ler rezerv tüketmez.

Stablecoin’lerin Önemi

Portföylerinde fiyat istikrarı sağlayan kripto para birimlerine sahip olan yatırımcılar, piyasa belirsizliği dönemlerinde yatırımlarını ciddi fiyat dalgalanmalarından koruma fırsatına sahip olurlar.

Stable Coin Avantajları

Stablecoin Nedir? Stablecoin’ler kullanıcılara birçok avantaj sunmaktadır. Bu avantajları şu şekilde sıra sıra anlatmamız mümkün olacaktır:

Güvenli Liman Varlığı: Stablecoin’ler, zaman içinde istikrarlı olması amaçlanan bir değere sahiptir. Bu özellik, sabit paraları ideal bir güvenli liman haline getirir. Bitcoin gibi kripto para birimleri günlük olarak önemli ölçüde dalgalanabildiğinden ve stablecoin’leri bir değer deposu olarak kullananlar, özellikle servetlerini tamamen koruduklarından, daha az kayıp riski taşırlar, çünkü riski hissetmezler. Stablecoin Nedir? Stablecoin’lerin hem fiyat istikrarının hem de kendini koruyan doğasının önemi, Venezuela’daki siyasi ve ekonomik krizde gösteriliyor. Venezuela’da son zamanlarda ülkeden kaçan birçok vatandaş, fiat para birimlerinin satılmasını önlemek için birikimlerini Bitcoin’de depoladı.

Alım Satım: Stablecoin’ler ticarette yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazının yazıldığı tarihte, piyasa değerine göre en büyük stablecoin olan Tether, dünyanın en büyük iki borsası olan Binance’teki işlemlerin %40’ında ve Huobi’deki işlemlerin %80’inde kullanılıyordu.

Ödemeler: Walmart kendi stabilcoin projesi için bir patent açıkladığından, ödemeler önümüzdeki birkaç yıl içinde en önemli kullanım durumlarından biri olacak. İşletmeler, bir ödeme yöntemi olarak stablecoin’leri kabul etmekten fayda sağlayacaktır. Bunun nedeni, finansal kurumların aracının işlem ücretlerine bağlı olan %2-3’lük işlem ücretlerini ödememesidir.

Havale: Sınır ötesi ödemeler ve havaleler, yabancı işçilerin ülkelerine para göndermeye çalışırken karşılaştıkları en büyük sorunlardan biridir. Uluslararası transferlerin yüksek ücretleri vardır. Örneğin, Asya’daki çoğu göçmen işçi eve ayda yaklaşık 200 dolar gönderiyor. Ancak, 12 ABD Doları tutarında bir uluslararası transfer ücreti ödemeniz gerekecektir. Çoğu insan için bu, günlük ücretlerinin yarısıdır. Ancak stablecoin’ler buna engel oluyor.

7/24 Kullanılabilirlik: Fiat para biriminde bir ödeme veya transfer yapılırsa, normal banka çalışma saatlerine tabidir ve genellikle hemen transfer edilmez. Bununla birlikte, stablecoin’ler 7/24 çalışır çünkü iş saatleri olan merkezi bir finans kurumu yerine bir blok zinciri üzerinde çalışırlar. Stablecoin Nedir?

Emanet: Stablecoin’ler, kurumsal arabuluculuğa ihtiyaç duymadan emanet şartlarını programatik olarak değerlendiren akıllı sözleşmeler aracılığıyla emanet sürecini tamamen otomatik hale getirir. Stablecoin’lere sahip akıllı sözleşmeler blok zincirinde bulunduğundan, tamamen ve kamuya açık olarak denetlenebilirler.

Yüksek Hız ve Düşük Ücretler

Daha Yüksek Hız: Stablecoin’ler çeşitli finansal süreçleri hızlandırır. Stablecoin kullanan borsalar ve bankacılık, blok zincirleri sabit çalışma saatlerine sahip merkezi kurumlardan bağımsız olarak çalıştığından, 24 saat ticarete olanak tanır.

Daha Düşük Ücretler: Visa, MasterCard ve AmEx gibi büyük kredi kartı şirketleri için kredi kartı işlem ücretleri, işlem başına ortalama %2 civarındadır. Bu nedenle birçok küçük işletme, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde müşterilerinden daha fazla ücret alıyor. Bazı yüksek değerli kartların kullanımını yasaklar ve yalnızca nakit kabul eder. Ancak bu yüksek işlem maliyetlerinin üstesinden hem işletmeler hem de müşteriler için değer sağlayan stablecoin’ler ile gelinebilir.

Sınırsız: Kripto para birimlerinin anonim ve sınırsız miktarda değer depolama yeteneğinin milyonlarca insan için gerçek dünyada bir ihtiyaç olduğu kanıtlanmıştır. Venezuela’da insanlar nominal parayla ülkeden kaçamazlar. Bankalar aracılığıyla uluslararası para transferi yapamıyorlar ve sınırda el konulacağı için paralarını fiziksel olarak yanlarında taşıyamıyorlar. Durum böyle olunca Venezuelalılar Bitcoin’e yöneldi. Ancak spekülatif piyasalara ve hızlı enflasyona karşı bağışık oldukları için stablecoin’ler daha önemli bir yatırım aracı.

Şeffaf: Blockchain üzerindeki işlemler, bir blockchain tarayıcısı kullanan internet erişimi olan herkes tarafından görüntülenebilir. Stablecoin’ler, düzenli istikrarlı denetimlerle desteklendikleri sürece tam şeffaflık da sunabilir. Tether’e olan güven azaldıkça, bundan kaçınmak için şeffaflık sunan kripto para birimleri ortaya çıktı. Stablecoin Nedir?

Programlanabilir: Stablecoin’ler özünde koddur, bu nedenle değişen ihtiyaçlara uyum sağlayan özelliklerle genişletilebilirler. Örneğin, sadakat programları, Walmart’ın yakında çıkacak olan sabit para birimleri gibi markalı sabit para birimlerine dahil edilebilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!