Polkadot Nedir? Polkadot’un Özellikleri Nelerdir?

Polkadot Nedir
Polkadot Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polkadot (DOT) Nedir?

Polkadot Nedir? Polkadot Nedir? Polkadot (DOT), merkezi olmayan web sitelerini, genel veya özel ağları bağlamak için blockchain kullanarak tamamen merkezi olmayan bir internet zinciri kurmayı hedefliyor. Polkadot sistemi, üç amaca hizmet eden DOT adlı bir kripto para birimine sahiptir. Polkadot (DOT), veri ve bilgileri güvenli bir şekilde paylaşabilmeleri için bağımsız olarak işletilen blockchain ağlarını birbirine bağlamayı amaçlar. Bu sistem sayesinde internet kullanımı dış müdahalelere karşı dayanıklı hale getirilmiştir. Polkadot sisteminin birçok avantajı vardır. Polka noktaları birçok parçalı dikişten oluşur. Birçok paralel ağ sayesinde işlem yavaşlamaları gibi sorunlar yaşanmaz.

Polkadot ağı üzerinde çalışan kullanıcılar, bu ağı ihtiyaçlarına göre uyarlama hakkına sahiptir. Polkadot, tüm interneti tek bir zincirde ele alarak, bir geliştirici tarafından sağlanan süreçleri diğerinin koduyla birleştirerek ekosistemin hem bütünlüğüne hem de büyümesine fayda sağlar. Polkadot ağındaki tüm projeler özgürce geliştirme hakkına sahiptir. Bu değişiklikler sayesinde sistem sürekli güncellenmekte ve mükemmelleştirilmektedir. Güncellemelerin her zaman aktif olması ve kullanıcı tarafından güncellenebilmesi sistemin güncel kalmasını sağlar. Türkiye’nin büyük borsalarından biri olan Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir makalemize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Polkadot Nasıl İşler?

Polkadot Nedir? Polkadot, bir genel-özel anahtar şifreleme sistemi kullanarak bir dijital cüzdandan diğerine para göndermenizi sağlar. Genel anahtar karmanız, para almak için sağladığınız adrestir ve özel anahtarınız, ağ üzerinden işlem yetkilendirmek ve göndermek için parolanız gibi davranır. Yaklaşık her 6 saniyede bir, bekleyen bu işlemler işlem bloklarında onaylanır ve bu bloklar Polkadot blok zincirini oluşturur. Elbette Polkadot sadece para gönderip almaktan ibaret değil. Polkadot, parachain olarak bilinen, verilerin ve işlemlerin birden çok zincirde paralel olarak işlenmesini sağlayan merkezi bir aktarma zinciri tarafından koordine edilen, parçalanmış birçok zincirli ağdır. Parçalı mimarisi, ağı ayrı segmentlere veya parçalara ayırır.

Bu da, eski nesil blok zincirler gibi tüm ağda sırayla değil, her bir parça üzerinde paralel olarak işlenmesine izin vererek işlemlerin verimini artırır. Böylece, birden fazla Parachain Polkadot`a bağlanabilir, tüm ağın güvenliğinden yararlanılarak ölçeklenebilirliği, müşterek çalışabilirliği ve çapraz zincir işlevselliği önemli ölçüde artar, tıkanmalar, yüksek ücretler ve eski blok zincirlerinin uyumsuzluğunu ortadan kaldırır.

Polkadot Nedir? Polkadot, DOT yerel token sahipleri tarafından yönetilen bir yönetişim sistemi kullanarak, yükseltmeleri hard fork olmadan otomatik olarak yönetir. Polkadot, ağı koordine etmek için bir Atanmış Hisse İspatı (NPoS) konsensüs mekanizması kullanır ve Bitcoin gibi İş İspatı blok zincirlerinde sunulan madencilik ödül teşvikleri yerine stake etme olarak bilinen bir süreçte kullanıcıları DOT tokenlerini kilitledikleri için ödüllendirir. Tüm ağı korumakla ilgilenen Staker’lar doğrulayıcı düğümleri çalıştırabilir, Polkadot doğrulayıcıları parachain düğümlerinin işlevselliği için kefil olabilir, balıkçı düğümleri ağı kontrol edebilir ve DOT sahipleri belirteçlerini kullanarak katılabilirler doğrulayıcı desteği. Aday doğrulayıcılar daha sonra yeni bloklar oluşturur ve kesinliği sağlamak için parachain bloklarını doğrular.

Polkadot’un Özellikleri Nelerdir?

Polkadot Nedir?  Birçok blockchain platformunun aksine Polkadot, iki farklı blockchain platformunda çalışabilir. Geçiş zinciri adı verilen bir ana ağdan ve işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği, kullanıcı tarafından oluşturulan ağları içeren bir para zincirden oluşur. Parachain’ler herhangi bir sayıda kullanıcı için tasarlanabilir ve ana blok zincirinden yararlanarak parachain işlemlerinin ana ağ güvenliğinden yararlanmasına olanak tanır. Bu tasarım, Polkadot ekibinin tüm işlemleri güvence altına almasını sağladı. Yine de kullanıcılar kendi kullanımları için parachain tasarlayabilirler. Polkadot ekibi, tasarımı sayesinde kullanıcı işlemlerinin verimli ve gizli olduğuna inanır. Bu sayede blockchain platformu, ana ağa bilgi sızıntısı nedeniyle çok sayıda işlemi işlemek zorunda kalmıyor.

Polkadot’un Avantajları Nelerdir?

Polkadot Nedir? Polkadot heterojen bir yapıya sahiptir ve birçok paralel zincirden oluşur. Polkadot bu sayede daha fazla işlem yapılmasını sağlar ve işlemler arasında şeffaflık sağlar. Polkadot, yeni nesil teknik özellikleri sayesinde hızlı, ölçeklenebilir ve güvenli bir ağ sağlar. Ağ, farklı blok zincirlerini bağımsız olarak kendi zincirlerinde birleştirmek ve birbirinden habersiz olmak için tasarlanmıştır.Polkadot ayrıca tescilli protokolü sayesinde ağa bağlı diğer zincirlerin güvenliğini de sağlar. Polkadot Nedir? Polkadot kullanıcılara ortak bir işlem havuzu sağlar izole bir blockchain hizmeti.

Polkadot’un Yönetim Yapısı

Polkadot Nedir? Polkadot ağı, Proof-of-Stake protokolü adı verilen özel bir hisse kanıtı konsensüsü tarafından yönetilir. Yetkilendiriciler, Düzenleyiciler, Balıkçılar, Belirleyiciler, Mütevelli Heyeti ve Teknik Komitelerden oluşan yapı. Doğrulayıcılar, düzenleyicilerden gelen kanıtları doğrulamak için DOT madeni paralarını stake ederek ve diğer doğrulayıcılarla fikir birliğine katılarak geçiş zincirinin güvenliğine katılırlar. Düzenleyiciler, onlardan işlemleri toplayarak ve bu işlemlerin kanıtlarını doğrulayıcılara göndererek parachain’leri sürdürürler. İhraççılar ayrıca DOT madeni paralarını dağıtmaktan ve geçiş zincirini güvence altına almak için güvenilir doğrulayıcıları seçmekten de sorumludur.

Kimlik avcıları (keyfi düzenleyicilerden veya tam parachain düğümlerinden oluşan), onaylayıcıların kötü davranışlarını izleyerek ve bildirerek ağı denetler. Son olarak Polkadot’un yönetişim yapısı, ağın karar alma sürecinde pasif paydaşları temsil eden konsey üyelerinden oluşur. Ayrıca, konsey üyeleriyle birlikte acil bir referandum önerebilecek geliştiricilerden oluşan bir teknik komite de bulunmaktadır.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!