Fork Nedir? Fork Kaça Ayırılır?

Fork Nedir?
Fork Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fork Nedir?

Fork Nedir? Çatal kelimesinin Türkçe karşılığı “fork” dur. Çatallanma, bir kripto para birimini mevcut bir bağlı blok zinciri ağında ayrı kopyalara bölmeyi sağlar. Çatal, tam bir bölünme değil, yeni bir blockchain ağı oluşturmak için aynı veri tabanının bir kopyası olur. Çatallar bazen hataları düzeltmek veya sistemi iyileştirmek için gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, yeni blok zinciri sistemleri, blok zinciri ağından ayrı olarak kendi para birimlerini/jetonlarını çıkarabilir. Bitcoin kripto para birimindeki bazı hataları (hız, güvenlik vb.) düzeltmek için bir çatal yapıldı ve yeni bir kripto para birimi olan Bitcoin Cash ortaya çıktı. Dallanmanın birçok nedeni olabilir. Mevcut blockchain ağlarının gereksinimleri karşılayamaması, geliştiriciler arasındaki anlaşmazlıklar ve daha fazlası gibi nedenlerle çatallanmalar meydana gelebilir.

Fork Nedir? Bu durumda çatal, iki yeni blockchain ağı ve iki farklı kripto para birimi oluşturur. Çatalların oluşturduğu kripto para birimlerinin hangilerinin öne çıkacağı ekosistemi oluşturan borsalar, kripto para kullanıcıları, madenciler ve piyasalar tarafından belirlenen bir durumdur. Çatallanma işlemi (forking) iki farklı şekilde yapılır: “hard fork” ve “soft fork”. Türkiye’nin büyük borsalarından biri olmayı başaran Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir makalemize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Hard Fork Nedir?

Fork Nedir? Hard fork, blockchain ağındaki bir süreksizliktir. Kalp kelimesinin Türkçe karşılığı sert, berrak, keskin anlamlarına gelmektedir. Öte yandan bir hard fork, bir blockchain ağında meydana gelen ani bir bölünmeyi tanımlamak için kullanılır. Kod, bir hard fork işlemiyle tamamen değiştirilir, dolayısıyla yeni oluşturulan kod veya işlemin önceki işlemle uyumlu olması gerekmez. Hard fork işlemi, blok zincirini yeni bir sürüm ve yeni kurallarla iki tam parçaya böler. Bir hard fork, önceki işlemi siler ve hard fork işleminin bir sonucu olarak yeni bir kripto para birimi oluşturulur. Bugün var olan tüm kripto para birimleri bu şekilde yaratıldı.

Hard fork işlemiyle oluşturulan kripto para birimlerine örnek olarak Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold verilebilir. Hard fork işlemi, geriye dönük uyumluluğu bozduğu için hard fork olarak adlandırılır.Fork Nedir? Hard fork işlemi sonucunda kullanıcılar yeni ağa geçiş yapmak zorunda kalıyor ve güncellemeler eski ağ üzerinden yapılıyor. Bu güncelleme, kullanıcıların yeni ağa uyum sağlamasına olanak tanır. Böylece, mevcut blockchain ağının yerini alacak bir blockchain ağı kurulur.

Soft Fork Nedir?

Fork Nedir? Soft fork, Türkçe’de soft fork anlamına gelmektedir. Yumuşak çatallar, blockchain ağlarında yeni bir alternatif ağ tekniğidir. Hem Bitcoin hem de Ethereum kripto para birimlerine yeni özellikler getirmek için yumuşak çatallar kullanılmıştır. Yalnızca bir blok zinciri olduğundan, değişikliklerin geçmiş işlemlerle tutarlı olması gerekir. Soft fork, blockchain ağına alternatif olarak oluşturulmuş bir ağın adıdır. Bu ağlar sayesinde blockchain yazılım yükseltmeleri yapılmaktadır. Yumuşak çatal işlemi, ağı kullanan tüm kripto para birimi kullanıcıları tarafından benimsenmelidir. Tüm kullanıcılar tarafından benimsendikten sonra, para biriminde yeni standart haline gelecektir. Çatallar sayesinde gerçekleştirilebilecek önemli bir işlem daha var. Yeni madeni paraların ve ekosistemlerin oluşturulması.

Yumuşak çatal, zincirinizin eski ağda çalışmasını sağlarken yeni bir ağa geçiş yapmanızı sağlayan bir işlemdir. Kullanıcılar eski ağlarında yükseltme yapabilirler ancak bu yükseltme işlemi zorunlu değildir ve tamamen kullanıcının gereksinimlerine göre gelişecektir. Kullanıcılar kullandıkları ağları düzenlemek istediklerinde bu işlemi gerçekleştirirler. Madenciler ve kullanıcılar, soft fork sistemini başarılı bir şekilde uygulamak için bu yeni ağı çoğunlukla kabul etmelidir.

Hard Fork Örnek

Şimdi tersi örnekle devam etmek daha mantıklı olacaktır.

  • Ağdaki kullanıcıların yarısı, blok boyutunu %50 artırarak 2 megabayt yerine 3 megabayta çıkarmaya karar veriyor.
  • Bu noktada, ağda kaosa neden olan paralel bir blok zinciri oluşturulur.
  • Ağ, blok boyutuna göre işbirliği yapan eski ve yeni düğümlerle iki boyutlu hale gelir.
  • Yeni düğüm, ikinci blokta 3MB’lık bir blok alabilir, ancak eski düğümün işlem kapasitesi yeni blok için kullanılamaz.
  • Sert çatallar, BTC yatırımcıları için oldukça tartışmalı bir konudur.
  • Bu yöntem, iki ayrı protokolün iki ayrı BTC birimine bölünmesiyle sonuçlanır.
  • Eski bloklardaki tüm varlıkların kopyalanması burada tartışmalıdır.
  • Yani ilk blok zincirinde 1 bitcoin’e sahipseniz, yeni blokta da 1 bitcoin’e sahipsiniz.
  • 2017 yılında, daha yüksek kapasitelerde işlem yapmak isteyen kullanıcılar ile bunun kötü niyetli bir uygulama olduğunu iddia edenler arasında bir ayrılık yaratan tartışmalı bir hard fork uygulandı.
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!