Maker Coin Nedir? Maker (MKR) Nasıl Çalışır? [ 5 Başlıkta İnceleme ]

Maker Coin Nedir
Maker Coin Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maker Coin Nedir?

Maker Coin Nedir? Maker (MKR), 2017 yılında Rune Christensen tarafından Ethereum blockchain sisteminin ERC-20 altyapısı kullanılarak başlatıldı. Maker (MKR) bir DeFi projesidir. DAI, stablecoin olarak alınıp satılan bir kripto para birimidir. Maker (MKR), dolar cinsinden DAI belirtecinin fiyatını dengelemek ve desteklemek için kullanılan bir akıllı sözleşme platformudur. MKR platformunun biri Maker (MKR) diğeri DAI olmak üzere iki kripto para birimi vardır. DAI kripto para birimi bir stablecoin’dir.

Maker Coin Nedir? Maker kripto para birimi, DAI kripto para ticaretinde fiyatları dengelemek ve DAI platformunun yönetiminde söz sahibi olmak için kullanılacaktır. DAI oluşturmak için Maker’lar (MKR) kullanılır ve bu kullanılan Maker (MKR) miktarı yakılır. Azalan token sayısı nedeniyle DAI kripto para birimine olan talep, Maker (MKR) kripto para birimine de yansıyacaktır. Türkiye’nin önde gelen Dyorex kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Maker (MKR) Nasıl Çalışır?

Maker Coin Nedir? Maker (MKR) platformunun en büyük özelliği kullanıcı görüşlerine ve oylarına verdiği önemdir. Cüzdanlarında Maker bulunan kullanıcılar, Maker Platformu’ndaki yeni güncellemeler, değişiklikler ve geliştirmeler için oy kullanır. Maker ekosisteminde değişiklik talep eden kullanıcılar, MKR fonlarını cüzdanlarına koymalı ve diğer MKR kullanıcılarından oy almak için çalışmalıdır. Bu değişikliğin yapılıp yapılmayacağını oylama belirleyecek. Maker (MKR) kullanıcıları, sistem içerisinde daha güvenli ve adil oy kullanma için çalışmalarını sürdürüyor. Maker Coin Nedir? Maker (MKR) bakiyelerini ve kullanıcı oy haklarını proxy’ye güvenilir bir şekilde aktarmak için tasarlanmıştır. Amaç, kullanıcıların güvenli oylama süreci için yalnızca soğuk cüzdanlarda tutulan bakiyeleri dikkate almaktır.

Maker Neden Farklı?

Maker Coin Nedir? Ekim 2020 itibarıyla DAI, en popüler stablecoin`lerden (tutarları Amerika doları yada başka bir geleneksel para birimine sabitlenmiş kripto para birimleri) biri. 800 milyon dolarlık toplam piyasa değeriyle en büyük 25’inci kripto para birimi ve piyasadaki en büyük durağan kıymetli kripto para olan USDT’den daha fazlaca etken adrese sahip.

MKR projesinin kendine özgü özelliği, token sahiplerinin direkt DAI idare sürecine katılmasına imkan sağlaması. Her bir Maker token sahibi, MKR hisselerine bağlı oy kuvvetleriyle Maker Protocol üstünde yapılacak bir takım değişiklikte oy kullanma hakkına sahip. Protokolün, kullananların oylayabildiği birkaç yönü şunlar:

Kullanıcıların daha fazlaca DAI üretmek için yeni kripto para birimleri sunmasına imkan sağlayan, protokole yeni güvence varlığı türlerinin eklenmesi;

  • Var olan güvence varlığı türlerinin risk parametrelerinin değiştirilmesi;
  • DAI Tasarruf Oranını değiştirme: DAI token sahipleri, tokenlerini hususi bir sözleşmeyle kilitleyerek birikim yapabilir ve Tasarruf Oranı bu sözleşmenin kârlılığını etkiler;
  • Maker ekosistemine güvenli blockchain dışı veri tedarik etmekle göreve getirilmiş varlıklar olan oracle seçimi

Maker’ın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları neler?

  • Genellikle, Dai’yi yazdırırken kullanıcılara güvenli bir varlık olarak faydalar sağlar.
  • Dai, özellikle tasarruf oranlarında fark yaratma fırsatı sunuyor.
  • Maker ekosistemindeki piyasa ücretleri hakkında gerçek zamanlı veri sağlayan araçlar arasından Oracle’ı seçme olanağı sağlar.
  • Protokolün geleceği hakkında oy kullanma fırsatı sağlar. Her kullanıcının oy hakkı, MKR hisselerinin boyutuna bağlıdır.
  • Maker, geleneksel finans endüstrisinde var olan birçok sorunu çözmeye çalışır.
  • MKR Coin, zaman içinde değerini korumak için deflasyonist bir protokol kullanır. Bu sistemin bir parçası olarak, bir CDP Akıllı Sözleşmesi her yürütüldüğünde MKR’de küçük bir faiz ödenir.
  • İstikrarlı yapısı sayesinde yatırımcılara pasif gelir sağlar.

Dezavantajları neler?

  • ETH ağına bağlı olduğu için, bu projenin değeri düşerse MKR koinin fiyatı düşebilir.
  • MKR coin, yüksek oynaklığı nedeniyle riskli bir yatırım seçeneği olabilir.
  • Diğer DAO projeleri arasındaki yoğun rekabet nedeniyle MKR madeni paralarına olan talep zaman zaman azalabilir.
  • MKR madeni para madenciliği eksikliği nedeniyle talep düşebilir.

Maker Projesi ve Whitepaper

Maker Coin Nedir? Piyasada Maker coin ticaretini yöneten MakerDAO, tamamen dünya çapındaki MKR sahiplerinden oluşan merkezi olmayan özerk bir organizasyondur. Maker projesinin temel amacı DAI’yi işletmektir. DAI, ABD dolarına sabitlenmiş, topluluk tarafından kontrol edilen, değeri istikrarlı, merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Maker Protokolü, Maker Vaults adı verilen akıllı sözleşmeler aracılığıyla yeni Dai üretir.

Akıllı sözleşmeler, temelde ağa erişmek için portal görevi gören çeşitli web kullanıcı arayüzleri ve uygulamaları aracılığıyla oluşturulabilir. Bir kullanıcı, akıllı bir sözleşmeden güvenli kripto satın almak isterse, önce oluşturdukları Dai’yi ve bir stabilizasyon ücretini ödemelidir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!