Keynesyen Ekonomi Nedir? Keynesyen Ekonomiyi Anlamak

Keynesyen Ekonomi Nedir
Keynesyen Ekonomi Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Keynesyen Ekonomi Nedir?

Keynesyen Ekonomi Nedir? Keynesyen ekonomi, ekonomideki toplam harcamaların ve bunun üretim, istihdam ve enflasyon üzerindeki etkilerinin makroekonomik ekonomik teorisidir. Keynesyen ekonomi, Büyük Buhran’ı anlamak için 1930’larda İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes tarafından geliştirildi. Keynesyen ekonomi, ekonomideki kısa vadeli değişikliklere odaklanan “talep yönlü” bir teori olarak kabul edilir. Keynes’in teorisi, bireysel teşviğe dayalı ekonomik davranış ve piyasalar çalışmasını, tüm devlet ekonomik değişkenleri ve yapılarının kapsamlı çalışmasından açıkça ayıran ilk teoriydi.

Keynesyen Ekonomi Nedir? Keynes, teorisine dayanarak, talebi canlandırmak ve dünya ekonomisini durgunluktan çıkarmak için artan hükümet harcamalarını ve vergi indirimlerini savundu. Keynesyen ekonomi daha sonra, pirinç tarlasına agresif hükümet istikrarı ve ekonomik müdahale politikaları yoluyla toplam talebi etkileyerek optimum ekonomik performansın elde edilebileceği ve ekonomik çöküşten kaçınılabileceği kavramına atıfta bulunmak için kullanıldı.

Türkiye’nin en çok yatırımcısı olan Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Keynesyen Ekonomiyi Anlamak

Keynesyen Ekonomi Nedir? Keynesyen ekonomi, harcama, üretim ve enflasyona yeni bir bakış açısını temsil ediyor. Daha önce Keynes, istihdam ve ekonomik çıktıdaki döngüsel dalgalanmaların, ekonomik dengesizlikleri düzeltirken bireylerin ve girişimcilerin takip etmeye teşvik edildiği kâr fırsatları yarattığını savundu. Keynes’in bu sözde klasik teorisine göre, ekonomideki toplam talep azalırsa, zayıf çıktı ve istihdam, fiyatlar ve ücretlerdeki düşüşü hızlandıracaktır. Enflasyon ve düşen ücret seviyeleri, işverenleri daha fazla harcamaya ve daha fazla insanı işe almaya teşvik ederek istihdamı artırır ve ekonomik büyümeyi eski haline getirir. Keynes, Büyük Buhran’ın derinliğinin ve sürekliliğinin bu hipotezi ciddi şekilde test ettiğine inanıyordu.

KEYNESYEN EKONOMİ VE BUNA BAĞLI OLARAK MALİYE POLİTİKASININ DOĞUŞU | orhankblog.wordpress.com

Keynesyen Ekonomi Nedir? İstihdam, Faiz, Para, Genel Para Teorisi adlı kitabında ve diğer kitaplarında Keynes klasik teoriyi reddetti ve durgunluklar sırasında ticari karamsarlığın ve piyasa ekonomisinin belirli özelliklerinin ekonomik zayıflığın temeli olduğunu savundu. Talep etmek örneğin, Keynesyen ekonomi, bazı iktisatçıların düşük ücretlerin tam istihdamı geri getirebileceği fikriyle çelişiyor çünkü emek talep eğrisi diğer herhangi bir normal talep eğrisi gibi eğimli. Bunun yerine, işverenler, ürünlerine olan talep zayıf olduğu için satamayacakları malları üretmek için işçi çalıştırmayacaklarını savundular. Fabrikalara ve ekipmana yatırım yapmak yerine, sermaye harcamalarını azaltma olasılığı var. Bu aynı zamanda genel harcamaları ve istihdamı azaltma etkisine de sahiptir.

Keynesyen Ekonomi ve Büyük Buhran

Keynesyen Ekonomi Nedir? Keynesyen ekonomiye bazen “durgunluk ekonomisi” denir. Bunun nedeni, Keynes’in genel teorisinin yalnızca anavatanı İngiltere’de değil, tüm dünyada şiddetli bir depresyon döneminde yazılmış olmasıdır. 1936 tarihli ünlü kitabı, Keynes’in Büyük Buhran sırasında ortaya çıkan olaylara ilişkin anlayışıyla şekillendi. Keynes, kitabında sunulduğu şekliyle klasik iktisat teorisinin onu açıklayamayacağına inanıyordu. Diğer iktisatçılar, firmalar ve yatırımcılar düşük girdi fiyatlarını kendi lehlerine kullandıklarında, aksi engellenmedikçe, geniş çaplı bir ekonomik gerilemenin ardından çıktı ve fiyatları yeniden dengeye getireceklerini öne sürüyorlar. Keynes, Büyük Buhran’ın bu teoriyle çeliştiğine inanıyordu. Bu dönemde üretim düşük, işsizlik yüksek seyretti. Büyük Buhran, Keynes’in ekonominin doğası hakkında farklı düşünmesine neden oldu. Bu teorilerden, ekonomik krizdeki toplumları etkileyebilecek gerçek dünya uygulamaları oluşturdu.

Keynes, ekonominin doğal dengesine dönmesi fikrini reddetti. Bunun yerine, herhangi bir nedenle bir resesyon başladığında, işletmeler ve yatırımcılar üzerinde yarattığı korku ve depresyonun kendi kendini gerçekleştirme eğiliminde olduğunu ve uzun süreli depresyon ve işsizliğe yol açtığını savundu.

Keynes 1

Keynesyen Ekonomi Nedir? Keynes, döngüsel olmayan maliye politikasını savundu. Politika, hükümetlerin ekonomik zorluk zamanlarında azalan yatırımı dengelemek ve toplam talebi istikrara kavuşturmak için tüketici harcamalarını artırmak için harcama açığı vermesini gerektiriyor. Keynes, o sırada İngiliz hükümetini çok eleştiriyordu. Hükümet, devlet defterlerini dengelemek için sosyal harcamaları önemli ölçüde artırdı ve vergileri artırdı. Keynes, bunun insanları para harcamaya teşvik etmeyeceğini ve ekonomiyi bir durgunluk içinde bırakacağını, toparlanıp refaha geri dönemeyeceğini belirterek, ekonomideki tüketici talebini artıran mali açığı kapatması gerektiğini söyledi. Keynes, emeklilik veya eğitim gibi belirli bir amaca hizmet etmedikçe aşırı tasarruf yapma fikrini de eleştirdi.

Keynesyen Ekonomi Nedir? Bunun ekonomi için tehlikeli olduğunu düşündü. Bu, derin bir ekonomik durgunluğu önlemek için başka bir Keynesyen teoriydi. Pek çok ekonomist Keynes’in yaklaşımını eleştirdi. Teşviklere yanıt veren firmaların, hükümet fiyatlara ve ücretlere müdahale etmedikçe ve piyasayı kendi kendini düzenlermiş gibi göstererek firmaların bunu yapmasını engellemedikçe ekonomiyi dengeye döndürme eğiliminde olacağını savunuyorlar. Öte yandan Keynes, dünya derin bir ekonomik bunalım dönemine girerken piyasaların doğal dengesi konusunda daha az iyimserdi. İstikrarlı bir ekonomi yaratmak için hükümetlerin piyasa güçlerinden daha iyi konumlandırıldığına inanıyordu.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!