Bilgi Ekonomisi Nedir? Bilgi Ekonomisi ve İnsan Sermayesi

Bilgi Ekonomisi Nedir
Bilgi Ekonomisi Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilgi Ekonomisi Nedir?

Bilgi Ekonomisi Nedir? Bilgi ekonomisi, bilimin ve akademik araştırmanın modern ticarileştirilmesini tanımlar. Bilgiye dayalı bir ekonomide, araştırmaya dayalı yenilikler patentler ve diğer fikri mülkiyet biçimleri aracılığıyla ticarileştirilir. Bilgi çağında, küresel ekonomi bilgiye dayalı bir ekonomiye geçti. Gelişmekte olan ülkeler, tarım ve üretime dayalı ekonomilere sahip olma eğilimindedir. Gelişmekte olan ülkeler üretim ve hizmete dayalı ekonomilere sahipken, gelişmiş ülkeler hizmete dayalı ekonomilere sahip olma eğilimindedir. Çoğu ulusal ekonomi, bu üç ana ekonomik faaliyet kategorisinden oluşur, ancak ülkenin zenginliğine bağlı olarak farklı oranlardadır.

Bilgi ekonomisi faaliyetlerine örnek olarak araştırma, teknik yardım ve danışmanlık verilebilir. 1980 tarihli Bayh-Dole Yasası, üniversitelerin federal Ar-Ge fonuyla yapılan icatlar veya keşifler üzerindeki haklarını elinde tutmasına ve özel lisanslar için pazarlık yapmasına izin vererek Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli bir fikri mülkiyet dönüm noktasıydı.

Bilgi Ekonomisi Nedir? Bilgi çağında, küresel ekonomi, ulusal ekonomilerden gelen en iyi uygulamalarla bilgiye dayalı bir ekonomiye geçti. Ayrıca bilgiye dayalı unsur, insan uzmanlığı ve ticari sırlar gibi bilgi kaynaklarının ekonomik büyümenin kilit bir bileşeni olduğu ve kritik ekonomik kaynaklar olarak görüldüğü birbirine bağlı bir küresel ekonomi yaratır. Ancak, Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerinin (GAAP) şirketlerin bu varlıkları bilançolarına dahil etmesine izin vermediğini not etmek önemlidir. Modern akademik ve temel araştırma ticarileştirmesi, askeri üstünlük arayan hükümetlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin en büyük borsalarından olan Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir makalemize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Planlı Ekonomiden Vazgeçilmesinin Maliyeti- Ali Tigrel – Ortak Akıl Politika Geliştirme

Bilgi Ekonomisi ve İnsan Sermayesi

Bilgi Ekonomisi Nedir? Bilgi ekonomisi, eğitim ve bilginin nasıl çalıştığını dikkate alır. H. “İnsan Sermayesi” Bireyler, işletmeler ve ekonomi için kâr sağlamak amacıyla satılabilen ve ihraç edilebilen bir üretici mal veya emek ürünü olarak işlev görme yeteneği. Ekonominin bu kısmı, büyük ölçüde entelektüel kapasiteye ve daha az doğal kaynaklara ve fiziksel katkılara dayanmaktadır. Bir bilgi ekonomisinde, entelektüel uzmanlığa dayalı ürün ve hizmetler, teknolojik ve bilimsel disiplinleri ilerletir ve ekonomi genelinde yeniliği yönlendirir.

Dünya Bankası bilgi ekonomisini dört sütuna göre tanımlar:

  • Girişimciliği ve bilgi kullanımını teşvik eden kurumsal yapılar;
  • kalifiye bir iş gücünün ve iyi bir eğitim sisteminin mevcudiyeti;
  • Bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) altyapısına erişim.
  • Akademi, özel sektör ve sivil toplumu içeren canlı bir inovasyon ekosistemi

Bilgi Ekonomisinin Gerçek Dünya Örneği

Partilerin Ekonomi Politikası | Yorum | SETA

Bilgi Ekonomisi Nedir? Akademik kurumlar, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) yapan şirketler, veriler için yeni yazılımlar ve arama motorları geliştiren programcılar ve bakımı iyileştirmek için dijital verileri kullanan tıp uzmanları, hepsi bilgiye dayalı ekonominin bir parçasıdır. Bu ticari simsarlar, tarım ürünlerini, robotik cerrahi gibi ileri teknoloji tabanlı tıbbi prosedürleri veya okullar gibi daha geleneksel alanlardaki çalışanları daha iyi yönetmek için yazılım uygulamalarını ve dijital çözümleri kullanıyor, çiftçilere bilgi ve hizmet aktarıyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!