Elektronik Para vs Kripto Para
Elektronik Para vs Kripto Para
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektronik Para Nedir?

Elektronik Para vs Kripto Para, Dijital para olarak da bilinen elektronik para, elektronik ortamda para veya ödeme şeklidir. Sadece bilgisayarlar aracılığıyla iletilebilir ve fiziksel bir formu yoktur. Dijital para biriminin avantajı, kredi kartlarına, akıllı telefonlara ve çevrimiçi kripto para borsalarına aktarılabilmesidir. Kredi kartı, elektronik para mutabakat araçlarına bir örnektir. Kullanıcı, kredi kartı kullanırken müşterinin kredi kartını çıkarıp marketten alışveriş yapıyor. POS cihazına kartı takan kasiyer, öncelikle kartı POS cihazına bağlar. Cihaz, kartın orijinal olup olmadığını doğrular.

Türkiye’nin en çok yatırımcısı olan Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Kripto Para Başlangıç Rehberi - Bilmeniz Gerekenler | Doviz.com

Elektronik Para vs Kripto Para, Kart orijinal ise ve henüz son kullanma tarihi geçmemişse POS cihazı şifre isteyecektir. Şifrenizi girdikten sonra, kartta yeterli bakiye olup olmadığı kontrol edilecektir. Kartınızda yeterli bakiye varsa işlemi tamamlayıp ücreti ödeyip çıkış yapabilirsiniz. İşlem ücretinin tamamını ödediğiniz sürece satıcı işlem ücretinin tamamını almayacaktır. Kazanılan komisyonların %1 ila %3’ü komisyon olarak finansal hizmet sağlayıcılara iade edilir. Bu küçük işletmeler için sorun teşkil edebilir. Uluslararası ödemeler için ücretler daha da yüksektir ve hem alıcılar hem de satıcılar için ciddi bir sorun olabilir. Elektronik Para vs Kripto Para

Elektronik para mutabakat araçlarına bir örnek, bankalararası havaledir. Bankadan bankaya transferler, diğer bankalara transferler için %3’e kadar ücret alır. Ancak, uluslararası transferler için %20’ye varan bir ücret alınabilir. Yani bir banka ile işlem yaparken havale tutarının bir kısmını ücret olarak geçiriyorlar. Elektronik Para vs Kripto Para

Kripto Para Nedir?

Dijital para birimlerine benzeyen sanal para birimleri arasındaki temel fark, devlet tarafından çıkarılmamış olmaları ve tipik olarak merkezi kontrole tabi olmamalarıdır. Başka bir deyişle, para kodla yapılır ve kurallar bilgisayar koduyla yapılır. Başlıca özelliği ademi merkeziyetçilik olan kripto para birimleri ağırlıklı olarak borsalarda işlem görmektedir. Örneğin, Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) görüntüleyebilirsiniz. Elektronik Para vs Kripto Para

Kripto Para Örnekleri ve Kısa Tarihçeleri

Bitcoin (BTC)

2009’da Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin teknik incelemesini yazdığı gün, Digital Gold’un piyasaya sürüldüğü gündü. Yazıda, ulusların sürekli olarak değer kaybeden para bastığına dikkat çeken Nakamoto, blockchain teknolojisini kullanarak merkezi kontrol olmaksızın yeni bir para birimi yaratma ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, para birimini kimsenin kontrol edemeyeceğini söyledi. Sonuç olarak, ağdaki bilgisayarlar Bitcoin madenciliği yapmak için giderek daha fazla hesaplama yapmak zorunda kaldı ve tedarik sınırı 21 milyon olarak belirlendi. Bitcoin şu anda piyasa değeri açısından en değerli kripto para birimidir. Elektronik Para vs Kripto Para

Kripto Para Nedir ? - Trendyol Blog

Ethereum (ETH)

2015 yılında bir blockchain platformu ihtiyacı olarak ortaya çıkan Ethereum, son altı yılda çok yol kat etti. İlk olarak, Bitcoin topluluğundan ayrıldı ve kendi platformunu kurdu çünkü topluluk, Bitcoin ağının üzerine bir platform oluşturmayı reddetti. Şu anda en önemli ikinci kripto para birimi olan Ethereum (ETH), birçok merkezi olmayan uygulamanın geliştirilmesiyle önemli bir kullanıma ulaştı. Ayrıca Ethereum, Bitcoin gibi birçok kişi tarafından kullanılmış ve yeni bir çağ açılmıştır. Elektronik Para vs Kripto Para

Ripple (XRP)

2014 yılında ödemeler için blockchain kullanan Ripple’ın artık SEC’e dava açtığı biliniyor. Ripple (XRP), başlangıçta dağıtık defterler aracılığıyla ödeme sorununu çözmeyi hedefliyor ve başlangıçta büyük şirketlerle başarılı bir şekilde çalıştı. Ancak daha sonra dolandırıcılık, yasadışı menkul kıymet dolaşımı ve piyasa manipülasyonu iddialarıyla ilgili olarak SEC ile bir dizi dava başlattılar. Son zamanlarda Ripple, SEC tarafından şirket çalışanlarını piyasa manipülasyonu ve yasadışı menkul kıymet ticareti yoluyla zenginleştirdiği iddiasıyla açılan bir davanın ardından çok popüler oldu. Elektronik Para vs Kripto Para

Kripto Para Nedir? - Finans, Borsa, Altın, Döviz Kurları ve Ekonomi  Haberleri

Elektronik Para ve Kripto Para Karşılaştırması

  • Elektronik para dijital para birimidir. Kripto para birimleri ise elektronik paranın bir alt kümesi olarak tanımlanabilir. Ama aynı değiller.
  • E-para eski bir teknolojidir. Kripto para birimleri ise nispeten yenidir.
  • Banka hesapları, online alışveriş sistemleri, dijital hesaplar ve cüzdanlar elektronik para olarak kabul edilir. Bir kripto para birimi, bir blockchain zincirinde yaratılan paradır. Yatırım yapılabilir ve doğrudan harcama için kullanılamaz, ancak gerçek paraya dönüştürülebilir.
  • E-para, merkezi yönetim ile karakterize edilir. Kripto para birimleri düzenlenmemiştir. Herhangi bir düzenleyici otorite tarafından kontrol edilemez.
  • Elektronik paranın kullanılabilmesi için kişisel kimlik bilgileri, fotoğraf ve diğer verilerin kamu kurumlarına sunulması gerekmektedir. Ancak kripto para birimlerinin kamu kurumlarında görünmesi zorunlu değildir. Tüm işlemler zincir üzerinde kaydedilir ve kullanıcılar herkes tarafından bilinir. Elektronik Para vs Kripto Para
  • E-para şeffaf değildir. Hiçbir transfer veya bilgi görüntülenmeyecektir. Buna karşılık, kripto para birimleri tamamen şeffaftır. İşlemler zincirleme bir akış içinde oldukları için görünür durumdadır.
  • Elektronik para devlet kontrolündedir. Tehlikeli bir durum söz konusu olduğunda işlemler dondurulabilir veya iptal edilebilir. Ancak kripto para birimleri topluluk tarafından kontrol edilir. Güvenilirlik, paranın türüne göre değişir, ancak genellikle güvenlidir.
  • Elektronik para halka açıktır ve kanunla düzenlenir. Kripto para birimleri henüz birçok ülkede tanınmamaktadır ve herhangi bir yasal kısıtlama yoktur.
  • E-para siber saldırılara karşı yeterince güçlü değildir. Dolandırıcılık riski her zaman vardır. Kripto para birimleri ise yazılım tabanlıdır ve bu nedenle siber saldırılara karşı daha güçlü ve daha iyi korunan bir altyapıya sahiptir.
  • E-para, geleneksel bankacılıkla aynı şekilde kullanılmaktadır. Öte yandan, kripto para birimlerinin kullanımına takas denir. Bankacılık sistemi ile alakası yok. Harcanacak türden bir para değil. Ancak gerçek paraya çevrilerek yatırım yapılabilir.
  • Kripto para birimleri herkesin bildiği gibi kararsızdır, ancak elektronik paranın değeri genellikle sabittir. Başka bir deyişle, kripto para birimleri ile ödeme yapmak genellikle zordur.
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!