Centralized Exchange Nedir? Farkı Nedir?

Centralized Exchange Nedir
Centralized Exchange Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Centralized Exchange Nedir?

Centralized Exchange Nedir? Centralized Exchange (CEX), kullanıcıların kripto para birimleri satın aldığı, sattığı ve takas ettiği yerdir. Bu, işlemler merkezi olarak doğrulanmadan önce bir kullanıcının fonlarının veya dijital para biriminin bir dijital cüzdanda saklandığı bir depolama yeridir. CEX, işlem hacminden bağımsız olarak genellikle yüzdelik bir işlem ücreti alır. Fiat para birimi ile kripto para birimleri satın almayı veya bir takas yoluyla bir kripto para birimini diğeriyle takas etmeyi seçebilirsiniz. Ödemeleri kolaylaştırmak için CEX, doğrudan banka transferlerini ve kredi kartı ödemelerini kolaylaştırmak için ticari bankalarla çalışabilir. CEX ayrıca, platformdaki işlemlerin kara para aklama faaliyetleri gibi kötü niyetli veya yasa dışı olmamasını sağlamak için merkezi makamlarla işbirliği yapabilir.

Türkiye’nin Global borsası olan Dyorex Kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.

Centralized Vs Decentralized Exchange - Know the Difference | Shardeum

Centralized Exchange Nedir? Merkezi bir CEX, kripto para birimi güvenliği sağlayabilir ve çok çeşitli hizmetlerde kullanıcı deneyimini iyileştirebilir. Bu hizmetler, işlemleri kullanıcılar için daha güvenilir, verimli ve güvenli hale getirir. Merkezi olmayan ve hibrit borsalara kıyasla kripto para birimi kullanıcıları arasında CEX’in artan popülaritesinin ana nedenleri de bunlardır. CEX’in merkezileşmesine rağmen, alım satımda kullanılan kripto para birimleri hala merkezden dağıtılmıştır, bu da CEX’in kripto varlıkların ağını veya alım satımını kontrol etmediği anlamına gelir. CEX, alıcılar ve satıcılar arasındaki işlemleri kolaylaştırmak için tasarlanmış, merkezi bir otorite tarafından işletilen üçüncü taraf bir platformdur.

Centralized Exchange Nasıl Çalışır?

Centralized Exchange Nedir? Üçüncü taraf bir platform olarak CEX, kullanıcılar arasında kripto varlıkların ticaretinde tarafsızlık, güvenlik ve verimlilik sağlar. Bu nedenle, kullanıcılar kripto varlıklarını birbirleriyle değiştirmek yerine borsanın dijital cüzdanına para yatırmayı seçebilirler. Para yatırdıktan sonra CEX, kullanıcıya karşılık gelen miktar için bir senet veya kredi notu verecektir. Bu tahviller veya krediler, işlem sırasında CEX tarafından izlenir ve geri çekildikten sonra gerçek fiat para birimine dönüştürülür.

Bu, tüccarlar arasındaki alım ve satım emirlerini kaydeden bir emir defteri tutularak yapılır. Bu alış ve satış emirleri, temel olarak kullanıcılardan kripto para birimlerini belirli bir fiyattan alma veya satma talepleridir. Bu, platformu kullanıcılar arasındaki alım satım emirlerini hesaplayabilen, eşleştirebilen ve uygulayabilen CEX tarafından toplanır. CEX’in işlemleri hızlı ve verimli bir şekilde işleme yeteneği, kripto para birimi kullanıcılarının platformda kripto varlıkları alıp satmasını kolaylaştırır.

Centralized Exchange Sınırlamaları

Centralized Exchange Nedir? CEX’te alım satım yapmanın istikrarlı ve rahat olması garanti edilir, ancak alım satım hacminize bağlı olarak sizden her işlem için belirli bir işlem ücreti yüzdesi alınabilir. Bu, kullanıcıları CEX’i bir kripto para ticaret platformu olarak görmekten caydırabilir. Ek olarak, CEX genellikle iç ticaretini kullanıcılara ifşa etmez ve bu şeffaflık eksikliği, kötü niyetli fiyat manipülasyonuna ve piyasa manipülasyonuna yol açabilir. Tek bir varlıktan etkilenmeyen işlemlerin merkezsizleştirilmesine ve şeffaflığına değer veren bir kullanıcı topluluğu için, CEX’in fonların merkezi kontrolü ve bunları istediği zaman dondurma veya bloke etme yeteneği kullanıcılar için endişe kaynağı olabilir.

dex

Centralized Exchange Nedir? Platformda ticaret yapmak isteyen kullanıcılar için kripto varlıklarının koruyucusu olan CEX, 2019’da 292 milyon doların üzerinde kayıpla sonuçlanan dahili ve harici saldırganlar için de popüler bir hedef oldu. Bu tür koordineli saldırılar veya teknik aksaklıklar, CEX hizmetinin kesintiye uğramasına ve kullanıcılar için ticaret fırsatlarının kaybedilmesine neden olabilir.

Merkezi ve Merkezi Olmayan Borsalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Centralized Exchange Nedir? Merkezi borsalar, fiat para birimlerini kripto para birimleriyle değiştirmek için kullanılabilir (veya tersi). İki farklı kripto para birimi arasında ticaret yapmak için de kullanılabilir. Merkezi olmayan bir borsa bir alternatiftir. Genellikle “güvensiz” bir ortam olarak kabul edilir. Bu tür borsalar, eşler arası pazar yerleri gibi davranır. Varlıklar asla bir emanet hizmeti tarafından tutulmaz ve işlemler yalnızca akıllı sözleşmelere ve atomik takaslara dayanır. Merkezi ve merkezi olmayan borsalar arasındaki temel fark, aracıların mevcudiyetidir. Merkezi olmayan borsalar, merkezi borsalardan daha az yaygın ve daha az popülerdir. Bununla birlikte, merkezi olmayan borsalar daha popüler hale geliyor ve merkezi borsalar gelecekte fayda sağlayabilir.

 

Centralized Vs Decentralized Exchange - Know the Difference | Shardeum

Merkezi Borsaların Temel Unsurları

Centralized Exchange Nedir? Her zaman yeni merkezi kripto para borsaları vardır. Ancak, hepsi başarılı değil ve bu borsaların kapanması alışılmadık bir durum değil. Bir değişikliğin başarısını veya başarısızlığını birçok faktör belirler. Ancak, başarı için en önemli faktörlerden biri işlem hacmidir. Genel olarak, işlem hacmi ne kadar yüksek olursa, o borsada meydana gelebilecek oynaklık ve piyasa manipülasyonu o kadar düşük olur. Volatilite çok önemli bir husustur. Belirli bir jetonun veya kripto para biriminin fiyatı, işlemin tamamlanması için gereken süre nedeniyle işlemin başlatılması ve tamamlanması arasında dalgalanabilir. İşlem hacmi ne kadar yüksek ve işlemler ne kadar hızlı gerçekleştirilirse, bu dalgalanmanın sorun olma olasılığı o kadar az olur.

Centralized Exchange Nedir? Merkezi bir değişimin başarısındaki bir diğer önemli faktör güvenliktir. Hiçbir borsa, bilgisayar korsanlığı gibi kötü niyetli faaliyetlere karşı tamamen bağışık olmasa da, bazıları diğerlerinden daha güvenlidir. Bir borsanın hack gibi bir olaya nasıl tepki vereceği hiçbir zaman kesin değildir. Bazı borsalar, kaybedilen müşterileri geri kazanmak için çok çalışırken, diğerleri daha az başarılı oluyor. Ayrıca bazı şirketler de bu tür saldırılara karşı kepenk kapattı. Merkezi borsalar, kripto alanına girmek isteyen yatırımcılar için en popüler yöntem olmaya devam ediyor. Bir borsa seçerken, işlem gören çiftler, işlem gören hacim ve borsanın müşterilerini korumak için aldığı güvenlik önlemleri gibi kullanıcı deneyimini etkileyen birçok faktörü göz önünde bulundurmak önemlidir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!