Arbitraj Ticareti Nedir? Arbitraj Ticareti Türleri

Arbitraj Ticareti Nedir
Arbitraj Ticareti Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arbitraj Ticareti Nedir?

Arbitraj Ticareti Nedir? Arbitraj, bir varlığı bir piyasada alıp aynı anda başka bir piyasada satarak kar elde etmeyi amaçlayan bir ticaret stratejisidir. Bu genellikle farklı borsalarda işlem gören aynı varlıklar arasında gerçekleşir. Bu enstrümanlar tam anlamıyla aynı varlık olduğu için aralarındaki fiyat farkı teorik olarak sıfır olmalıdır.

Arbitraj Ticareti Nedir? Arbitraj tüccarı veya arbitrajcı için zorluk, yalnızca bu fiyat boşluklarını bulmak değil, aynı zamanda bunları hızlı bir şekilde alıp satabilmektir. Diğer arbitraj tüccarlarının da bu fiyat farkını (yayılmasını) görmesi muhtemeldir, bu nedenle kârlılık penceresi genellikle çok hızlı kapanır. Ek olarak, arbitraj ticareti genellikle daha az risklidir ve bu nedenle genellikle daha düşük getiri sağlar. Bu, arbitraj tüccarlarının yalnızca hızlı ticaret yapmaları değil, aynı zamanda bunu değerli kılmak için çok fazla sermayeye ihtiyaçları olduğu anlamına gelir.

Kripto para tüccarları için mevcut olan arbitraj ticareti türlerini merak ediyor olabilirsiniz. Bunu kullanmanın birkaç yolu var, o yüzden başlayalım. Türkiye’nin Global borsalarından biri olan Dyorex Kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.

Arbitraj Ticareti Türleri

Arbitraj Ticareti Nedir? Dünyanın dört bir yanındaki farklı pazarlarda tüccarlar tarafından kullanılan farklı türde arbitraj stratejileri vardır. Bununla birlikte, kripto para tüccarları söz konusu olduğunda, oldukça yaygın olan birkaç farklı tür vardır.

Arbitraj Değişimi

En yaygın arbitraj türü, bir tacirin aynı kripto varlığını bir borsada alıp başka bir borsada satmasıdır. Kripto para fiyatları hızla değişebilir. Aynı varlık için farklı borsaların emir defterlerine baktığımızda, fiyatların aynı anda nadiren aynı olduğunu görebiliriz. Arbitraj tacirinin devreye girdiği yer burasıdır. Bu küçük farklılıkları kendi çıkarları için kullanmaya çalışırlar. Bu, fiyatlar çeşitli ticaret yerlerinde nispeten dar bir aralıkta kaldığından, temel piyasayı daha verimli hale getirir. Bu anlamda, piyasa verimsizlikleri fırsatları temsil eder. Bu pratikte nasıl çalışır? Dyorex ile diğer borsalar arasında bir bitcoin fiyat farkı olduğunu varsayalım. Arbitraj tacirleri bunu gördüklerinde borsalarda ucuza bitcoin alıp borsalarda yüksekten satmak isterler. Elbette zamanlama ve uygulama çok önemli. Bitcoin nispeten olgun bir pazardır ve takas arbitraj fırsatları çok küçük olma eğilimindedir.

Fon Oranı Arbitrajı

Kripto türevleri tüccarları için bir başka popüler arbitraj ticareti türü, fonlama oranı arbitrajıdır. Bu, bir tüccar bir kripto para birimi satın aldığında ve fiyat hareketini, kripto para birimini satın alma maliyetinden daha düşük bir fonlama oranıyla aynı kripto para biriminin vadeli işlem sözleşmesiyle hedge ettiğinde gerçekleşir. Arbitraj Ticareti Nedir? Bu durumda maliyet, bir pozisyon için tahakkuk edebilecek komisyon anlamına gelir. Diyelim ki eteriniz var. Artık bu yatırımdan memnun olabilirsiniz, ancak Ethereum’un fiyatı çok dalgalanıyor. Arbitraj Ticareti Nedir? Bu nedenle, Ethereum’daki yatırımımla aynı değerde bir vadeli işlem sözleşmesi (açığa satış) satarak fiyat riskinden korunmaya karar verdim. Bu sözleşme için kredi faiz oranının %2 olduğunu varsayalım.

Bu, fiyat riski olmadan Ethereum’a sahip olarak %2 kazanabileceğiniz ve karlı arbitraj fırsatlarına sahip olabileceğiniz anlamına gelir.

Üçgen Arbitraj

Kripto para dünyasında çok yaygın olan bir başka arbitraj türü de üçgen arbitrajdır. Bu tür arbitrajda, tüccarlar üç farklı kripto para birimi arasındaki fiyat tutarsızlıklarını fark eder ve bunları bir tür döngü içinde birbirleriyle değiştirir. Üçgen arbitrajın arkasındaki fikir, para birimleri (BTC/ETH, vb.) arasındaki fiyat farkından yararlanmaya çalışmak üzerine kuruludur. Örneğin, X One Coin ile Bitcoin satın alabilir, Bitcoin ile Ether satın alabilir ve son olarak Ether ile X Coin satın alabilirsiniz. Ether ve Bitcoin’in göreli değerleri, X dahil bu para birimlerinin her birinin değeriyle eşleşmiyorsa, bir arbitraj fırsatı vardır.

Arbitraj Ticaretiyle İlişkili Riskler

Arbitraj Ticareti Nedir? Arbitraj ticareti nispeten düşük riskli kabul edilir, ancak sıfır değildir. Risk olmadan ödül yoktur. Arbitraj ticareti bir istisna değildir. Arbitraj ticaretiyle ilişkili en büyük risk yürütme riskidir. Bu, ticaret kapanmadan önce fiyatlar arasındaki boşluk kapandığında olur ve sıfır veya negatif getiri ile sonuçlanır. Bunun nedeni kayma, yavaş yürütme, alışılmadık derecede yüksek işlem maliyetleri, artan oynaklık vb. Belki. Arbitraj ticaretindeki bir diğer önemli risk de likidite riskidir. Bu, arbitrajı tamamlamak için işlem görmesi gereken piyasaya girmek veya çıkmak için yeterli likidite olmadığında gerçekleşir. Vadeli işlem sözleşmeleri gibi kaldıraçlı ürünlerle ticaret yapıyorsanız, ticaretiniz olumsuz giderse marj çağrıları da alabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, uygun risk yönetimini uygulamak önemlidir.

 

Finansal okuryazarlığınızı artırmak ve Kripto hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!