Hiperenflasyon Nedir? Hiperenflasyon Olursa Ne Olur?

Hiperenflasyon Nedir
Hiperenflasyon Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hiperenflasyon Nedir?

Hiperenflasyon Nedir? Tüm ekonomiler, o para biriminin satın alma gücü düştüğünde emtiaların ortalama fiyatı yükseldiğinde ortaya çıkan bir dereceye kadar enflasyon yaşar. Hükümetler ve finansal kurumlar, enflasyonu istikrarlı ve ılımlı tutmak için genellikle birlikte çalışırlar. Ancak tarih, enflasyonda benzeri görülmemiş hızlanma ve ülke parasının gerçek değerinin ürkütücü bir hızla değer kaybetmesinin örnekleriyle doludur. Biz buna hızlanan hiperenflasyon diyoruz.

Ekonomist Philip Chagan, The Financial Dynamics of Hyperenflation adlı kitabında, mal ve hizmet fiyatlarının bir ayda %50’den fazla artmasıyla bir hiperenflasyon döneminin başladığını belirtiyor. Örneğin, bir torba pirincin fiyatı 30 gün içinde 10 dolardan 15 dolara ve bir sonraki ayın sonunda 15 dolardan 22,50 dolara çıkarsa, hiperenflasyon var demektir. Bu eğilim devam ederse, bir torba pirincin fiyatı altı ayda 114 doları ve bir yılda 1.000 doları geçebilir. Türkiye’nin önde gelen Kripto para borsası Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Hiperenflasyon Nedir? Hiperenflasyon nadiren %50’de sabit kalır. Bu ücretler genellikle hızlı bir şekilde yükselir, bu nedenle çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatı bir gün hatta birkaç saat içinde önemli ölçüde artabilir. Daha yüksek fiyatlar, daha düşük tüketici güvenine ve yerel para biriminin değer kaybetmesine neden olur. Nihayetinde hiperenflasyon zincirleme etkiler yaratarak işletmelerin kapanmasına, işsizliğin artmasına ve vergi gelirlerinin düşmesine neden olur. Almanya, Venezuela ve Zimbabwe’de hiperenflasyon olduğu biliniyor, ancak Macaristan, Yugoslavya ve Yunanistan da dahil olmak üzere diğer birçok ülkede benzer krizler yaşanıyor.

Hiperenflasyon Olursa Ne Olur?

Hiperenflasyon Nedir? Hiperenflasyon zamanlarında insanlar kendilerini enflasyonun etkilerinden korumak için döviz tutmaya başlarlar. Hiperenflasyon süreci ne kadar uzun sürerse, dövizin değişim kalitesi de o kadar yüksek olur. Örneğin, ev sahipleri döviz üzerinden kira almaya başladılar ve insanlar maaşları alır almaz dövize çeviriyorlar. Ülke para birimine olan güvenin büyük ölçüde sarsıldığı bir ortamda, insanlar yurtiçinde döviz talebini artırmaktadır. Bu da piyasada giderek kıtlaşan para biriminin değerini artırmakta ve döviz kurunu yükseltmektedir.

İlginçtir ki, ülkesinin makro politikalarını belli bir sınıra kadar getirmiş olanlar için durum yönetilebilir bir bedel. Bunun nedeni, döviz kurundaki değerlenmenin önce reel faiz oranlarını yükseltmesi ve böylece bir ülkenin makro bilançosunda kısa vadeli bir iyileşme sağlamasıdır. Sonra ihracat. Ancak orta vadede, hükümetler ve şirketler sektörü de dahil olmak üzere döviz borçluları borçlarını artıracak, hiçbir şey yapılmazsa mali açıkları ve ekonomik krizleri tetikleyecektir. Hiperenflasyon süreci ne kadar uzun sürerse, dövizin değişim kalitesi de o kadar yüksek olur.

Hiperenflasyon’un Sebepleri

Hiperenflasyon Nedir? Hiperenflasyonun ana nedeni aşırı parasal genişlemedir. Merkez bankasının bağımsız olmadığı ülkelerde hükümet para politikasını da kontrol eder. Bu noktada hükümetin maaşları ödemek, yatırım yapmak veya bütçe açığını kapatmak için para basma kararı alması çok yüksek enflasyona neden oluyor. İkincisi, ülkede siyasi istikrar yoksa ve hükümetin yaşam beklentisi bir ila iki yıl ise, iktidar partisi ekonomik olmayan kısa vadeli kararlar alabilir ve kasıtlı olarak partinin ileriye dönük ekonomik planlarını baltalayabilir. Seçimler tekrarlanırsa ve halkın onları cezalandırmamasını ve yeniden iktidara getirmemesini beklerlerse, peşinden gidin. Bu durum, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, gelecekte arz ve talebin azalmasına yol açacak ciddi bir ekonomik krize yol açabilir.

Hiperenflasyon Çözümleri

Popüler inanışın aksine, kısa vadede %400 enflasyonu düşürmek %40 enflasyondan daha kolaydır. Bu gibi durumlarda, siyasi maliyetler nedeniyle daha önce mümkün olmayan önlemlerin uygulanması daha kolay hale gelecektir. Hiperenflasyon Nedir? Ayrıca, enflasyonu %400’den %200’e düşürmenin politika kazancı, muhtemelen enflasyonu %40’tan %20’ye düşürmeden daha fazla olacaktır. İkincisi, genellikle hiperenflasyona yol açan aşırı parasal genişlemeyi kontrol etmek bile enflasyonu daha makul seviyelere çekmek için yeterli olabilir.

Bütçe disiplinini sağlayacak reformlar, uzun vadeli çözümler için ön koşuldur. Bu amaçla amaca yönelik bir finansal istikrar programı uygulamaya konulmalıdır. Önkoşullar, kurumsal reform, vergiye tabi olmayan vergilendirme, vergi idaresinin iyileştirilmesi ve harcamalara öncelik veren mali reformdur.

Finansal okuryazarlığınızı artırmak ve Kripto dünyası hakkında daha detaylı bilgi almak için kripto para kategorisinden ulaşabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!