Temel Analiz Nedir? Temel Analiz Nasıl Yapılır?

Temel Analiz Nedir
Temel Analiz Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temel Analiz Nedir?

Temel Analiz Nedir? Temel analiz, geleneksel veya kripto para birimi borsalarında bulunan yatırım ürünlerinin ve yatırım stratejilerinin değerini belirlemek için kullanılan bir değerleme yöntemidir. Temel analiz kullanarak hisse senetlerine ve kripto para birimlerine yatırım yapmak, risk ve getiriyi hesaplarken size önemli avantajlar sağlayabilir. Temel analiz, yatırımcıların yatırım pozisyonlarının kâr veya zararla sonuçlanma olasılığından koruyarak daha dikkatli bir yatırım yolu seçmelerine yardımcı olur. Bir yatırım ürününün gerçek değeri ile piyasa değeri farklıdır. Piyasa değeri, bir yatırım ürününün halihazırda bir borsada işlem gördüğü değerdir. Türkiye’nin önde gelen ve hızla büyüyen Dyorex Kripto para borsası  hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Bir yatırım aracının gerçek değeri, pazardan bağımsız olarak kendi içsel değeridir. Bir yatırım ürününün gerçek değeri dış etkenlere bağlı olarak artar veya azalır. Temel analiz, maruz kaldıkları dış etkenler göz önüne alındığında, bu yatırım araçlarının gelecekte nasıl değerleneceğini ölçer. İyi yapılmış bir temel analiz, bir yatırım aracının alım satımına ilişkin kararları kolaylaştırır. Teknik analizden farklı olarak temel analiz, orta ve uzun vadeli yatırımlar için bir değerlendirme yöntemidir. Temel analiz, sadece ekonomik ve finansal alanda değil, bir ülkenin siyasi durumunda da kullanılabilen çok kapsamlı bir yöntemdir.

Temel Analizin Amacı Nedir?

Temel Analiz Nedir? Temel analizin amacı, bir yatırım aracı almaya değer olup olmadığını anlamaktır. Yatırım temel olarak düşük satın almak ve yüksek satış yapmakla ilgilidir. Değerin üstünde mi yoksa altında mı olduğunu anlamak için piyasa fiyatını gerçek değerle karşılaştırın. Temel analiz burada devreye giriyor. Temel analiz sayesinde bir yatırım ürününün gerçek değerini belirleyebilir ve gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin edebiliriz. Temel analiz sonucunda gerçek değer piyasa değerinin altında ise bu yatırım aracı alınmamalıdır.

Gerçek değeri piyasa değerinden düşük ise bu yatırım aracını satın alabilirsiniz. Temel Analiz Nedir? Temel analiz uygulamak, yatırım aracınızda ne tür bir strateji izlemeniz gerektiğini size söyleyecektir. Ancak temel analiz ile birlikte yatırım araçlarına etki eden dış etkenler de dikkate alınmalı ve buna göre kararlar alınmalıdır. Yatırım yaparken, mümkün olduğunda gelecekteki değer ve fiyat hareketlerini tahmin etmelisiniz. Gerçek değeri temel analiz sonucundan düşükse ancak piyasa değeri yükselirse bu yatırım aracı alınabilir veya satılmadan önce elden çıkarılabilir. Ancak temel analiz, piyasa fiyatının gerçek değerinin altında olduğunu ancak düşmeye devam ettiğini gösteriyorsa, bu yatırım aracı asla alınmamalı ve mümkünse daha düşük bir fiyattan işlem görmelidir.

Temel Analiz Nasıl Yapılır?

Temel Analiz Nedir? Temel analiz, hisse senetleri ve kripto para birimlerinde yaygın olarak kullanılan yöntemleri içerir. Temel analiz uygulanırken, hisse senedi ihraç eden şirket hakkında birkaç değerleme yapılır ve şirketin gelecekteki konumu hakkında tahminlerde bulunulur. Temel analiz birçok farklı konuya uygulanabilir. Temel analizin yapılması, yatırım aracına ve analiz konusuna bağlıdır. Temel analiz örneği göz önüne alındığında, hisse senetleri değerlendirilirken EPS veya hisse başına kazanç referans alınabilir. Bir ülkenin ekonomik durumunun temel bir analizi, gayri safi yurtiçi hasılayı, işsizlik ve istihdam oranlarını ve ülkenin bütçe açığını dikkate alır. Borsadaki temel analiz örnekleri tipik olarak şirket kazançlarının, arz ve talebin ve varlıkların gerçek fiyatlarının analizini içerir.

Temel Analiz Yöntemleri Nelerdir?

Temel Analiz Nedir? Temel analiz, farklı temalara ve yatırım araçlarına uygulanabilen yöntemlere sahiptir. Temel analiz faaliyetleri genellikle üç aşamada gerçekleşir. Bunlar:

  • Ekonomik ve politik analiz (küresel ve yerel ekonomiler, dış ve iç politika incelenir).
  • Sektör analizi (bir endüstri analizi yapın).
  • Şirket analizi (yatay, dikey, trend ve oran analiz araçlarını kullanarak)

Aşağıdaki araçlar, temel analiz kullanarak yatırım araçlarının değerini ve hareketini belirlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • varlığın satış fiyatı;
  • Fiyat ve Getiri
  • Temettü verimi
  • Beklenen kar artışı
  • defter değeri
  • Bilanço analizi
  • Özkaynak kârlılığı

Temel Analiz ile Teknik Analiz Arasındaki Farklar Nelerdir?

Temel Analiz Nedir? Temel analiz ile teknik analiz arasındaki fark nedir? Daha önce de açıklandığı gibi temel analiz, genellikle bir şirketi etkileyen ve değerlemeleri destekleyen tüm faktörleri kapsayacak şekilde yapılan bir yöntemdir. Teknik analiz ise bir hisse senedinin tarihsel verilerine dayanan istatistiksel bir değerleme yöntemidir.

Teknik analiz belirli hisse senedi tablolarını yorumlarken, temel analiz bilançolar ve fiyat/kazanç oranları gibi finansal tablolara bakar. Ayırt etmek için, temel analiz bir şirketin geleceğini finansal tablolar üzerinden yorumlarken, teknik analiz yalnızca tarihsel hisse senedi verileri doğrultusunda tabloları yorumlamak için kullanılır. Ancak temel analiz uzun vadelidir. Teknik analiz ise kısa vadeye odaklanır. Hatta teknik analizlerinizi saniyeler, dakikalar, saatler, günler, haftalar veya aylarla sınırlandırabilirsiniz.

Artık temel analiz hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olduğunuza göre, sonuçları almak için bir çözüm ortağına ihtiyacınız var.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!