Risk Getiri Oranı Nedir? Risk Getiri Oranı Nasıl Hesaplanır?

Risk Getiri Oranı Nedir
Risk Getiri Oranı Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Risk Getiri Oranı Nedir?

Risk Getiri Oranı Nedir? Risk-ödül oranı (R/R oranı veya R), bir tüccarın potansiyel bir getiri elde etmek için ne kadar risk almaya istekli olduğunu hesaplar. Başka bir deyişle, riske attığınız her dolar için potansiyel getirinizin ne olduğunu size söyler. Hesaplama çok kolaydır. Maksimum risk bölü hedef net kâr. Bu nasıl yapılır? Öncelikle işleme gireceğimiz noktayı belirlememiz gerekiyor. Sonra nereden kâr alacağınıza (işlem başarılı olursa) ve zararı nerede durduracağınıza (işlem zarara neden oluyorsa) karar verin. Riski doğru bir şekilde yönetmek için bunu yapmak önemlidir.

Risk Getiri Oranı Nedir? Başarılı tüccarlar, bir ticarete girmeden önce kâr hedefleri belirler ve kayıpları durdurur. Bu nedenle, artık hem giriş hem de çıkış hedefleri belirlemek mümkündür. Diğer bir deyişle, risk-ödül oranını hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamayı yapmak için potansiyel riski potansiyel kâra bölün. Oran ne kadar düşük olursa, her bir risk “birimi” için potansiyel ödül o kadar yüksek olur. Bunun pratikte nasıl çalıştığını görelim. Türkiye’nin en çok yatırımcısına sahip olan Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Risk Getiri Oranı Nasıl Hesaplanır?

Risk Getiri Oranı Nedir? Bitcoin’de uzun bir pozisyon almak istediğinizi varsayalım. Yaptığımız analizler sonucunda Kâr Al emrinin giriş fiyatından %15 daha yüksek olduğunu belirledik. Aynı zamanda kendinize şu soruları da sormalısınız: Alım satım fikirlerim ne zaman geçerliliğini yitirecek? Zararı durdur emirlerimi burada veriyorum. Bu örnek, geçersiz kılma noktasını giriş noktasının %5 altına ayarlar. Ayrıca, bu sayıların keyfi olarak ayarlanmış yüzdelere dayanmaması gerektiğine dikkat etmek de önemlidir. Piyasa analizlerinize göre kar hedefinizi belirlemeli ve zararı durdurmalısınız.

Teknik analiz göstergeleri bu konuda çok yardımcı olabilir. Bu durumda kar hedefi %15 ve olası kayıp %5’tir. Peki risk/ödül oranınız nedir? 5/15 = 1:3 = 0,33. Çok kolay, değil mi? Bu, risk altındaki tüm birimlerin potansiyel getirisinin üç katına çıktığı anlamına gelir. Başka bir deyişle, riske attığınız her 1$ için 3$ kazanabilirsiniz. Dolayısıyla, 100$’lık bir pozisyonunuz varsa, 15$’lık potansiyel kâr için 5$ kaybetme riskini alırsınız. Fiyatı düşürmek için stoploss’unuzu giriş noktanıza yaklaştırabilirsiniz. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi giriş ve çıkış noktaları rastgele rakamlar kullanılarak hesaplanmamalıdır. Hesaplamalar analize dayalı olmalıdır.

Risk Getiri Oranı Nedir? Ticaret modelinizin yüksek bir risk-ödül oranı varsa, bu rakamlar riske değmeyebilir. Bu ticareti bırakıp daha iyi bir risk/ödül oranı olan başka bir sistemi düşünmek daha iyi olabilir. Farklı pozisyon büyüklüklerinin aynı risk/ödül oranına sahip olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, 10.000$’lık bir pozisyonunuz varsa, 1.500$’lık kâra karşı 500$ kaybetme riskini alırsınız (oran hala 1:3’tür). Oran, yalnızca hedefin göreceli konumlarını değiştirir ve kaybı durdurursanız farklı değerlere sahip olacaktır.

Risk ve Getirinin Kıyaslanması

Risk Getiri Oranı Nedir? Diyelim ki hayvanat bahçesindesiniz ve bir bahis oynuyorsunuz. Kuş evine gizlice girip papağanı kendi ellerinizle beslediğiniz için 1 BTC kazanın. Buradaki potansiyel riskler nelerdir Polis, yapmamanız gereken bir şeyi yaptığınız için sizi tutuklayabilir. Öte yandan, başarılı olursa 1 BTC alacaksınız. Aynı zamanda başka bir seçenek sunar. Kaplanın kafesine girip kaplan çiğ etini çıplak elle beslerseniz 1.1 BTC kazanırsınız. Buradaki potansiyel riskler nelerdir Polis elbette sizi tutuklayabilir. Ancak bu kez kaplan da size saldırabilir ve ölümcül hasar verebilir. Öte yandan, başarılı olursanız biraz daha fazla BTC alırsınız, bu nedenle papağan iddialarına kıyasla daha fazla kar elde edebilirsiniz. Daha iyi bir iddia gibi görünen her ikisi de kötü iddialar çünkü teknik olarak böyle bir kafese gizlice girmemelisiniz.

Bununla birlikte, Tiger’ın iddialarıyla, yalnızca biraz daha fazla potansiyel ödül için çok daha büyük riskler alıyorsunuz. Benzer şekilde, birçok tacir kayıptan çok kazançla sonuçlanan ticaret modellerini tercih eder. Buna asimetrik fırsat denir (potansiyel kazanç potansiyel kayıptan fazladır). Burada bahsetmeye değer bir diğer önemli konu da kazanma oranıdır. Kazanma oranınız, kazandığınız işlem sayısının, kaybettiğiniz işlem sayısına bölümüdür. Örneğin, kazanma oranınız %60 ise, işlemlerinizin %60’ında (ortalama olarak) karlı olacaksınız. Şimdi risk yönetimi için nasıl kullanılabileceğinden bahsedelim.

Risk Getiri Oranı Nedir? Bazı tüccarlar çok düşük kazanma oranlarıyla büyük karlar elde edebilir. Ne hakkında? Çünkü özel ticaret sisteminin risk-ödül oranı bunu mümkün kılıyor. Yalnızca 1:10 risk-ödül oranına sahip bir sistem kullanırsanız, art arda 9 işlemde kaybedebilirsiniz, ancak 1 işlemde başa baş gidebilirsiniz. Bu durumda, karlı olmak için 10 işlemden sadece 2’sinin başarılı olması gerekir. Risk-ödül hesaplamalarının gücü buradan anlaşılabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!