Proof of Work (Pow) Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proof of Work (Pow), bir blok zincirinin sıralı bir blok satırındaki tüm önceki işlemleri içerdiğini doğrulamak için karmaları kullanır.

Visa, Mastercard veya SWIFT gibi geleneksel takas ve takas hizmetlerinde, bir üçüncü taraf aracı hizmeti işlemi kaydeder ve doğrular. Bu tür kuruluşlar, gerekli hesapları borçlandırıp alacaklandırırken, anlaşmanın bir kopyasını tutan özel kayıtlara sahiptir.

İlgili tüm taraflar, üçüncü taraf hizmetine güvenmeli ve işlem ayrıntılarını saklayan özel kaydın bir kopyasını isteyemez.

Öte yandan, Bitcoin gibi kripto para birimleri, merkezi olmayan ağlara ve dağıtılmış konsensüs sistemlerine bağlıdır. İşlem ayrıntılarını depolamak için blok zincirini kullanırlar – şimdiye kadar gerçekleşen her işlemin kaydını içeren paylaşılan, halka açık bir defter.

Blok zincirinde yer alan bilgileri herkes doğrulayabileceğinden, üçüncü taraf bir aracı hizmete gerek yoktur. 

İş Kanıtı Nasıl Çalışır?

Bir blok zinciri, önceki tüm işlemleri sıralı bir blok satırında içerir. Bloklar herkese açık olarak paylaşılır, bu da zincirdeki herhangi bir değişikliği veya kurcalamayı tespit etmeyi kolaylaştırır.

Proof of Work sisteminin çalışması için, ağdaki madenciler olarak adlandırılan makinelerin blok zincirinde bekleyen işlemleri denetlemesi ve doğrulaması gerekir. 

Bir kişi varlıklarını ağa gönderip kendi özel anahtarını kullanarak işlemi imzaladıktan sonra, madenciler işlemin meşru olmasını sağlayacaktır.

Kripto para madencisinin işi, bir blok (yani bir blok başlığı) içindeki tüm bilgileri temsil eden bir sayıyı, belirlenen bir hedef sayıdan küçük veya ona eşit olacak şekilde hesaplamaktır. Bunu yapmak için, madenci ağdaki bekleyen işlemlere bakar ve blok boyutunun (1 megabayt) değerindeki işlemleri seçer ve toplar.

Madenci daha sonra blokları, madencinin Bitcoin istemci sürümü (yani, madencinin kullandığı mevcut yazılım sürümü), önceki bloğu açıklayan bir kriptografik karma gibi çeşitli meta verilerle birlikte SHA-256 adlı bir kriptografik karma işlevine geçirir. Bloğun zaman damgası.

Madenci daha sonra tekrar tekrar bir çıktı karmasını hesaplar ve bu karmaları hesaplama açısından çok yoğun bir işlem olan ağa gönderir. Madencinin, blok başlığına eklenen 0 ile kabaca 4,29 milyar arasında rastgele bir sayı olan nonce’yi hesaplaması ve ardından bunun için bir karma oluşturması gerekir.

Bu karma daha sonra hedefle karşılaştırılır, madencinin tahmin ettiği çıktının altına düşmesi gereken büyük bir sayı. Madencinin çözümü hedef değerin altına düşerse, geçerli bir çözüm olarak kabul edilir. 

Proof Of Work Alternatifleri Nelerdir?

PoW’un eleştirilerinden biri, yüksek derecede hesaplama gücü ve kaynakları kullanmasıdır. Bitcoin, tüm ülkelerden daha fazla enerji kullanır  ve bu enerji tüketimi yalnızca Bitcoin fiyatı arttıkça artacaktır. 

PoW’da ödüller için rekabet etmek ayrıca gelişmiş madencilik teçhizatları gerektirir. Basit bir teçhizat kurmanın maliyeti birkaç bin dolar olabilirken, gerçekçi olarak, daha yüksek ödüller kazanmak için daha karmaşık bir makineye ihtiyacınız olacak. PoW ayrıca çok ölçeklenebilir değildir, çünkü Bitcoin blok zinciri saniyede yalnızca kabaca beş işleme izin verir. 

Bir başka fikir birliği mekanizması ve PoW’a bir alternatif, Proof of Stake (PoS) olarak adlandırılır.  PoW’dan daha  enerji verimli ve ölçeklenebilir olduğu kabul edilir. İkisi arasındaki kritik fark, yalnızca şu anda kripto para varlıklarına sahip olan katılımcıların konsensüs mekanizmasına katılabilmesidir.

Başka bir deyişle sistem, ödül için varlıklarını stake etmeye ihtiyaç duymayan madenciler yerine dijital paranın mevcut miktarlarını elinde bulunduranlara öncelik veriyor.

Üçüncü bir fikir birliği mekanizması, madencilerin sanal belirteçleri “yakmasına” izin veren Proof of Burn (PoB)’dur. Ne kadar çok jeton yakarsanız, blok zincirine eklemenize izin verilen blok sayısı o kadar yüksek olur. PoB henüz PoW ve PoS kadar popüler bir fikir birliği mekanizması değil.

PoW’un uzun ömürlülüğü ve kanıtlanmış güvenilirliği göz önüne alındığında, şimdiye kadarki en güçlü fikir birliği mekanizması olarak ortaya çıktı. Çifte harcama sorununu çözdü ve kendisini güvenilir üçüncü taraflara gerçekçi bir alternatif olarak konumlandırdı.

Ancak, ölçeklenebilirliği ve enerji kullanımına yönelik eleştiriler devam ediyor. Ethereum blok zincirinin   yakında bir PoS konsensüs sistemine geçmesiyle, PoW’nin baskın oyuncu olmaya devam edip etmeyeceği henüz belli değil. 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!