Parasal Gevşeme Nedir? Parasal Gevşeme Nasıl Çalışır?

Parasal Gevşeme Nedir
Parasal Gevşeme Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Parasal Gevşeme Nedir?

Parasal Gevşeme Nedir? Parasal genişlemenin çeşitli tanımları vardır ve tartışmaya açıktır. Ancak özünde, ülke ekonomisini canlandırmak amacıyla işletmeleri ve tüketicileri daha fazla borçlanmaya ve harcamaya teşvik eden, likiditeyi ve enflasyonu artıran bir piyasa manipülasyonudur. Türkiye’nin önde gelen Kripto para borsası Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Parasal Gevşeme Nasıl Çalışır?

Parasal Gevşeme Nedir? Bu operasyon genellikle merkez bankalarının devlet veya ticari banka borcu (hisse senetleri, tahviller, devlet tahvilleri vb.) satın alarak ekonomiye para enjekte etmesinden oluşur. Merkez bankası, yeni kredi sağlayarak (kısmi rezerv bankacılığı sistemi kapsamında tutulur) bu üye bankaların rezervlerini artırır. Bu yeni krediler herhangi bir emtia veya fiziksel değere sahip bir öğe tarafından desteklenmediğinden, niceliksel genişleme aslında sıfırdan para yaratıyor.

Bu nedenle niceliksel genişlemenin amacı, para arzını artırmak ve onu daha erişilebilir kılmak, böylece ekonomik aktiviteyi ve büyümeyi artırmaktır. Ana fikir, faiz oranlarını düşük tutmak, işletmelerin ve bireylerin kredi değerliliğini artırmak ve genel olarak ekonomiye olan güveni artırmaktır. Uygulamada, niceliksel genişleme her zaman işe yaramaz ve birçok artısı ve eksisi olan oldukça tartışmalı bir yaklaşımdır.

Parasal Gevşeme Nedir? Etkileri Nelerdir? - Ekonomi 101

Parasal Gevşeme Nedir? QE nispeten yeni bir genişlemeci para politikasıdır. Bazı akademisyenler, pratikte ilk kez 1990’ların sonlarında Japonya Merkez Bankası tarafından kullanıldığına inanıyor. Pek çok ekonomist, Japonya’nın bu dönemdeki parasal uygulamalarının gerçekten niceliksel genişlemeyi içerip içermediği konusunda hemfikir olmadığından, bu iddia tartışmalıdır. O zamandan beri, diğer birkaç ülke de ekonomik zorluklarını en aza indirmek için niceliksel genişleme uygulamaya başladı.

Parasal Genişleme kullanımını ne tetiklemiştir?

Parasal Gevşeme Nedir? QE, geleneksel modern bankacılığın durgunluğu kontrol altına almadaki başarısızlığının neden olduğu sorunları çözmeyi amaçlıyor. Niceliksel genişlemenin temel amacı enflasyonu yükseltmektir (deflasyondan kaçınmak için) ve faiz oranlarının düzenlenmesi, merkez bankalarının enflasyonu kontrol altında tutmak için kullandıkları ana araçlardan biridir. Borçlanma ve finansal faaliyetlerdeki yavaşlama, ülkenin merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesine izin vererek bankaların kredilerini yeniden yapılandırma maliyetlerini azaltabilir. Tersine, her şey çok uygunsa ve harcama ve borçlanma riskli seviyelere ulaşırsa, yükselen faiz oranları bir tür durdurucu görevi görebilir.

Parasal Genişleme etkili midir?

Parasal Gevşeme Nedir? 2008 mali krizinin sona ermesinin hemen ardından Uluslararası Para Fonu (IMF), niceliksel genişlemeyi geleneksel olmayan etkili bir para politikası olarak tanımlayan bir bildiri yayınladı. Analiz beş büyük merkez bankasını kapsıyor: ABD Federal Rezervi, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Bankası, Kanada Bankası ve Japonya Bankası. Her finans kurumu kendi stratejisini uygulamıştır, ancak çoğu piyasadaki likiditeyi önemli ölçüde artırmıştır. Rapor, merkez bankası çabalarının başarılı olduğunu ve likiditenin iyileştirilmesinin, uzun süreli bir ekonomik krizden ve finansal sistemin çöküşünden kaçınmak için kritik öneme sahip olduğunu savunuyor.

NOMİNAL GSYİH HEDEFLEMESİ: UYGULAMALARI, AVANTAJLARI, DEZAVANTAJLARI | İlim ve Medeniyet

Bununla birlikte, QE her zaman etkili değildir ve başarısı büyük ölçüde QE’nin kullanıldığı koşullara ve stratejilere bağlıdır. QE’yi (veya benzer yaklaşımları) deneyen çoğu ekonomi beklenen etkiyi yaratmadı. Düzgün yönetilmezse, ekonomiye para enjekte etmek ve faiz oranlarını düşürmek, istenmeyen ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İşte bazı olası avantajlar ve dezavantajlar:

Potansiyel avantajlar ve pozitif etkiler:

Artan borç verme: Merkez bankası varlık alımları yoluyla daha fazla fon kullanılabilir hale geldikçe, bankalar borç vermeyi artırmaya teşvik ediliyor.

Daha fazla borç alın: Tüketiciler ve işletmeler, faiz oranları düşük olduğunda daha fazla borç alma eğilimindedir.

Daha fazla harcayın: Tüketiciler daha fazla harcıyor çünkü kredi ve kredi daha fazla para yaratıyor. Faiz oranları düşerken, parayı bir tasarruf hesabında tutmak çekici değil.

İş Büyümesi: İşletmeler, artan kredi ve tüketici harcamaları nedeniyle daha fazla sermayeye sahip oldukları için daha fazla çalışanı işe almaya ve faaliyetlerini genişletmeye teşvik edilir.

Potansiyel Dezavantajları ve Negatif Etkileri

Parasal Gevşeme Nedir? Pek çok uzman, parasal genişlemenin, nihayetinde ekonomiye zarar verecek yapısal sorunlar için bir yara bandı olduğundan korkuyor. Olumsuz nitelikleri şunları içerir:

Parasal Gevşeme (Quantitave Easing QE) Nedir? [5 Başlık]

Enflasyon: QE’nin yarattığı para arzındaki artış doğal olarak enflasyona yol açar. Dolaşımdaki daha fazla parayla, ürünler için daha fazla rekabet var, ancak daha fazla ürün sunulmuyor. Talep arttıkça fiyat da artıyor. Düzgün yönetilmezse, enflasyon fırlayabilir ve hiperenflasyona yol açabilir.

Zorunlu borç verme yok: Kantitatif gevşeme altında, ticari bankalar daha fazla borç vermek için merkez bankası parasını kullanmak zorunda. Ancak, bunu yapmalarını zorunlu kılan herhangi bir yaptırım yoktur. Örneğin, 2008 mali krizinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde niceliksel genişleme başlatıldığında, çoğu banka yeni kazançlarını ödemeden alıkoydu.

Artan Borç: İyileşen kredi koşulları, işletmelerin ve tüketicilerin satın alma güçlerinin ötesinde borçlanmasına neden olabilir. Bunun ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Diğer yatırım araçları üzerindeki etkisi: Tahvil piyasaları genellikle QE politikalarının uygulanmasını takip eden oynaklığa ve ani değişikliklere olumsuz tepki verir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!