Matic Nedir ? Polygon MATIC

matic nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MATIC NEDİR?

Matic Nedir ? Polygon (MATIC) (eski adıyla Matic Network), altta yatan blockchain ağ katmanını güncellemek yerine ikinci bir katman oluşturarak ölçeklenebilirlik sorununu çözmeyi amaçlar. Kısacası, Polygon, Ethereum (ETH) için bir Katman 2 çözümüdür. Aslında, başlangıcından bu yana, Ethereum’un hızını ve kullanılabilirliğini artırmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

MATIC nedir? Polygon’un ana hedeflerinden biri, ağda meydana gelen işlemler ve etkileşimler arasındaki karmaşıklığı azaltmaktır. Polygon (MATIC), kullanıcılar, merkezi olmayan yani DeFi uygulamaları ve ekosistem arasındaki işlemi kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Polygon, bu amaç için bir hisse kanıtı işleme zinciri mekanizması ve Plasma adlı ölçeklendirme çözümünü kullanır.

Plazma, Ethereum ağına büyük ölçekli ölçeklendirme sağlayan bir çözümdür. Bu çözümle, Polygon (MATIC), temel blok zincirinde küresel merkezi olmayan finansal uygulamaların oluşturulmasını sağlar.

MATIC Projesi

Polygon ağının kripto para birimi MATIC tokendir. Madenciliği yapılmayan kripto para biri olan MATIC’ın arız vakıf tarafından üretilir. MATIC’ın toplam arzı 10.000.000.000 adettir. Peki ya Polygon (MATIC) ne işe yarar. MATIC ödeme hizmetleri ile Polygon ağının ekosisteminde çalışan kullanıcılar arasında bir ödeme aracı olarak kripto para birimi olarak kullanılıyor. Polygon yan ağ zincir işlem ücretleri de MATIC ile ödenir.

MATIC’in Altyapısı

MATIC, Ethereum altyapısına sahip bir platformdur. Akıllı sözleşmelerin ölçeklenebilir ve özerk biçimde yönetilmesi adına geliştirilen bir plazma çerçevesine sahiptir. Proof of Stake ve Plazma üzerine inşa edilmiş düzeni geliştirmeyi amaçlayan bir işleyişi vardır

Polygon (MATIC) Projesinin Kurucuları Kimlerdir?

Polygon (MATIC), 2017 yılının başlarında Jayant Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun tarafından kuruldu. Kurucular arasına sonradan Sırp mühendis Mihalio Bjelic de katıldı. Matic Network adı altında kurulan platform, 2019 yılında halka açıldı. Şubat 2021’de Matic Network, adını Polygon olarak değiştirdi.

MATIC Projesi Özelliği Nedir?

Merkezi olmayan uygulamalar büyük adımlar attı, ancak günümüzde kullanılan blok zincir sistemlerinin çoğu mevcut kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamıyor. Poligon (MATIC), bu sorunu verimli bir şekilde çözen, işlemleri hızlandıran ve maliyetleri azaltan ilk girişimlerden biridir.

Polygon, daha hızlı ve daha ucuz Plazma çerçevesinin üzerine merkezi olmayan bir platform oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca Ethereum (ETH) ağında bulunan hisse kanıtı kontrol noktalarının kullanımını da hızlandırır. Bu sayede tek poligon zincir üzerinde 65.536 işlem gerçekleştirebilirsiniz.

MATIC Coin İstatistikleri

MATIC, Polygon ağının yerel kripto para birimidir. Toplam MATIC arzı 10.000.000.000 adettir. MATIC tokenların dağıtımı ise şu şekildedir:

  • %23,33: Ekosistem
  • %21,86: Vakıf
  • %19: Launchpad Satışı
  • %16: Ekip
  • %12: Staking Ödülleri
  • %4: Danışmanlar
  • %2,09: Tohum
  • %1,71: Erken Destekçiler

Whitepaper: Polygon (MATIC)

2019 yılında Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun tarafından yazılan Polygon (MATIC) teknik incelemesi, Polygon ağının “mevcut geliştirici topluluğu ve ekosistemden ödün vermeden, mevcut merkeziyetçilikten ödün vermeden geliştirilebilecek bir geliştirici olduğunu belirtiyor. ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirlik sorunlarını çözer.

MATIC belirteci teknik incelemesi, Polygon’u “merkezi olmayan uygulamalar ve kullanıcı işlevselliği için ölçeklenebilirlik ve üstün kullanıcı deneyimi sağlayan mevcut platformlar için bir yan zincir/zincir dışı ölçeklendirme çözümü” olarak tanımlıyor.

Polygon (MATIC) Avantajları Nelerdir?

Günümüzün en ileri teknolojisine sahip olan Merkeziyetsiz uygulamalar her ne kadar mükemmel bir şekilde yapılandırılmış gibi görünse de, ancak kullanıcı odaklı ölçeklendirme sistemleri konusunda yeterli seviyeye sahip değildir. Kullanıcı taleplerine göre şekillenen bu yapı, ne yazık ki ölçeklendirme konusunda başarısız işlemler gerçekleştirebilmektedir. Polygon (MATIC)’un en önemli avantajı ise tam olarak burada açığa çıkmaktadır. Polygon (MATIC), ölçeklenebilme sorunu çözen ve aynı zamanda işlemleri hızlandıran ilk yapılandırmalardan biridir.

Polygon (MATIC) Token Bilgileri

-Kısaltma: MATIC

-Polygon (MATIC) değeri: 1.58 dolar

-Blok zinciri: Ethereum blok zinciri

-Token standardı: ST-20, ERC-20

-Dolaşımdaki arz: 6.7 milyar MATIC

-Toplam arz: 10 milyar MATIC

MATIC Nasıl Alınır?

Türkiye’de Türk Lirası ile matic coin satın almak sanıldığının aksine çok kolay ve hızlı bir işlemdir. matıc Paraları teknik bilgi veya resmi belge olmadan satın alınabilir.

Matic tokenleri, güvenilir kripto para borsalarında alınıp satılabilir. Türkiye’de DyorEX üzerinden matıc TRY paritesinde Türk lirası da işlem yapabilirsiniz.

Polygon MATIC İle İlgili Son Derleme

Polygon, şimdilik Ethereum ile uyumlu bir proje. Ancak zamanla diğer blok zincirlerle anlaşmalar yapılarak sayının artması beklenebilir.

Layer 2’de Ethereum’u desteklemesi ve Layer 2 çözümü sunan blokzincir platformu olması projeyi önemli noktaya taşıyacaktır. Çünkü DeFi ekosisteminde kilitli olan ETH miktarı ve Polygon çözümünün layer 2 olarak tercih edilme oranlarına baktığımızda veriler Matic’in başarısını gözler önüne sermektedir.

Hız ve düşük işlem ücretleri projenin artısı. Mobil uygulaması (kendi cüzdanı gibi) olmaması ise dezavantaj diyebiliriz.

İşlem hızları Plasma Framework sayesinde Ethereum’a göre çok daha hızlıdır. Yani, merkeziyetsiz finans üzerinde daha fazla yer edinmeyi amaçlayan bir Polygon projesini görebileceğimizi işaret eder.

Ek olarak, Polygon, tamamen ayrı bir blok zinciri olması sebebiyle Ethereum zinciri için gerçek bir ölçekleme metodu değildir. Çünkü Polygon gibi sidechain’ler Ethereum’daki dar boğazdaki işlemleri kendi zincirlerine taşımaktadırlar.

Özetle, Ethereum üzerindeki işlemleri farklı bir zincire gönder yöntemiyle ölçeklenebilirlik sağlanırken, ağ güvenliği ve merkeziyetsizliğinden ödün verilmiş olunuyor.

Son olarak, Ethereum ağından bağımsız şekilde çalışan, paralel yan zincirler (sidechain) yazılımcılara daha fazla esneklik sunsa da, merkeziyetsizlik ve güvenlik açısından bu durum ödün vermeyi gerektiriyor. Fakat hızlı işlem ihtiyacı olduğunda bu ağlar çok daha kullanışlı olabiliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!