Likidite Nedir? Kripto Paraların Likiditesi Ne Anlama Gelir?

Likidite Nedir
Likidite Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Likidite Nedir?

Likidite Nedir? Bir varlığın piyasada önemli bir fiyat değişikliğine yol açmadan alınıp satılabilmesine likidite denir. Hareketlilik kavramı iki farklı alana atıfta bulunabilir. Likit piyasalar ve likit varlıklar.

Likit bir piyasa, piyasada işlem yapmak isteyen birçok yatırımcının olduğunu gösterir. Likit varlıklar ise kolayca nakde çevrilebilen varlıklardır. Türkiye’nin en çok yatırımcısına sahip ve her geçen daha ilgiyle büyüyen Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Kripto Paraların Likiditesi Ne Anlama Gelir?

Likidite Nedir? Herhangi bir finansal yatırımda olduğu gibi, satın alınan kripto para birimlerini kripto para piyasasında çok uzun süre beklemeden veya fiyatı kırmadan alıp satabilmek istiyoruz. Bunun mümkün olabilmesi için işlem yaptığınız piyasaların likit olması gerekir. Diğer bir deyişle, alım satım faaliyeti yüksek olmalı ve alım satım fiyatı farkı çok büyük olmamalıdır.

Forex Piyasalarında Likidite Ne Anlama Gelir? - Kureselpiyasalar.com

Satıcının Bakış Açısından, Örneğin:

Bob’un 5 kripto para birimine sahip olduğunu ve bu paranın değerinin son birkaç gün içinde arttığını varsayalım. Bob durumdan memnun ve madeni parasını hemen mevcut piyasa fiyatından satmak istiyor. Piyasa likit ise, yani Bob’un istediği fiyatı ödemeye istekli yeterince alıcı varsa, Bob kripto para birimini istediği fiyattan satabilir. Bob’un işlemini gerçekleştirmek için yeterli likidite olduğundan, bu işlem kripto para birimi fiyatını etkilemeyecektir. Likidite Nedir? Ancak, Bob cari fiyattan 5 jeton satmak istiyorsa, ancak piyasa likit değil veya düşükse, yani Bob’un talep fiyatına teklif verecek yeterli alıcı yoksa, Bob teklifini düşürür veya piyasada 5 jeton satar. Daha akıcı hale gelene kadar beklememiz gerekecek. Daha düşük bir fiyata satmaya karar verirse, ticareti de kripto para biriminin mevcut fiyatını etkileyecektir.

Piyasanın Likit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Likidite Nedir? Piyasanın likit olup olmadığını anlamak için üç temel metriğe bakmak yardımcı olur. Alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark. 24 saatlik işlem hacmi, sipariş defteri derinliği veya marj olarak da bilinir. Ancak, teklifler yalnızca aşağıdakiler gibi belirli koşullar yerine getirildiğinde göründüğünden, sipariş defteri her zaman doğru bir gösterge değildir: B. Otomatik Olarak Etkinleşen Stop Limitleri ve Dev Teklifler.

Alım satımdan önce likiditeyi kontrol etmek çok önemlidir. Likidite, piyasaya giriş ve çıkışı kolaylaştıran ana faktörlerden biridir. Daha fazla içerik için bizi takip edin.

Likidite Tuzağı Nedir?

Likidite Nedir? Finansal piyasa faiz oranları aşırı düşüşler gösterebilir. En düşük noktaya ulaşmak nakit arzını arttırır. Faiz oranları daha fazla düşürülemez. Bu durum likidite tuzağı olarak bilinir. Para arzı yüksek seviyeye ulaştığında, faiz oranları alt sınıra düşer ve tahvil ve tahvil satışı durur. Bir şirketin likidite oranı, o şirketin finansal durumunu gösterir. Bu, bir şirketin borcunu ödeme kabiliyetini belirlemede yararlı bir faktördür. Ortaya çıkan göstergeler, şirketin kısa vadeli ödeme durumunu belirlemek ve işletme sermayesi yeterliliğini belirlemek için kullanılır.

Likidite Nedir? Likidite oranı ile bir firmanın likidite oranı arasındaki büyük fark, firmanın likit ürünlerinin stoklara bağlı olduğu anlamına gelir. Bu durumda borç devir hızı, yüksek stok devir hızı ile dengelenmelidir.

Likidite Neden Önemlidir?

Likidite Nedir? Likiditenin Türleri Nelerdir? - SP Finans

Düşük likidite, piyasada işlem yapmak için çok az fırsat olduğu anlamına gelir ve bu da varlığın ticaretini zorlaştırır. Kriz dönemlerinde likiditenin azaldığı görülmektedir. Örneğin, çok nadir ve değerli bir aile yadigarınız olduğunu varsayalım. Ancak piyasa olmadan kimse değerlemenin yakınında ödeme yapmaz, bu nedenle likidite çok düşüktür. Bununla birlikte, likit varlıklar düşük maliyetle kolayca ve hızlı bir şekilde tamamen satılabilir. Ek olarak, işletmeler, fatura ve maaş gibi kısa vadeli yükümlülükleri karşılamak için yeterli nakit tutmaları halinde iflasa yol açabilecek bir likidite kriziyle karşı karşıyadır.

Likidite Nasıl Hesaplanır?

Oran analizi, ödeme gücünü hesaplamak için bir işletmenin veya bireyin varlıklarını ve yükümlülüklerini karşılaştıran bir dizi denklemdir. Genel olarak, kullanılan üç temel likidite hesabı türü vardır. Bunlar:

Cari oran: Dönen varlıkların kısa vadeli yükümlülükleriyle beraber bölünmesiyle hesaplanır. Sonuç 1’den büyük ise, şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini kolayca nakde çevrilebilir varlıklarla ödeyebileceği ve likidite sorunu yaşamadığı sonucuna varılır.

Asit test oranı: Dönen varlıklar eksi uzun vadeli envanter arasındaki farkı, kısa vadeli borçlara ve cari orana bölerek hesaplayın.

Nakit oranı: Likidite oranı, yalnızca en likit varlıkları dikkate aldığı için bir şirketin likiditesini ölçmenin en doğru yoludur. Tahsili mümkün olmayan alacaklar ve nakit akışının durgun olması durumunda şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini ödeme gücünü yansıtır. Bu oranın yaklaşık bir olması arzu edilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!