Deflasyon Nedir? Deflasyonun Nedenleri

Deflasyon Nedir
Deflasyon Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deflasyon Nedir?

Deflasyon Nedir? Deflasyon tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak düşmesi anlamına gelir. Dolayısıyla deflasyonist bir ülkede insanlar bugün sahip oldukları parayla yarın daha fazla mal ve hizmet satın alabilirler. Ne yazık ki, deflasyon iyi bir süreç gibi görünebilir, ancak hızla durgunluğa yol açar. Deflasyon terimi genellikle dezenflasyon ile karıştırılır. Dezenflasyon, daha düşük enflasyon ve deflasyon daha düşük fiyatlar anlamına gelir. Deflasyonist bir ekonomide insanlar fiyatların düşeceğini bildikleri için alımlarını ertesi güne ertelerler. Türkiye’nin Global borsası olan Dyorex Kripto para borsası hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte, daha düşük tüketici harcamaları aynı zamanda üreticiler için daha düşük gelir anlamına gelir. Bu da işsizliğe ve yüksek faiz oranlarına yol açabilir. Böylece deflasyon, zamanla deflasyonist bir sarmala neden olur. Şimdi soru şu: “Deflasyonu anlıyorum ama deflasyon ne anlama geliyor?” Ortak söylemimizde bu kavramı keşfedelim!

ÜFE-TÜFE Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Deflasyonist Tuzak Nedir?

Deflasyon Nedir? Faiz oranları düşük olsa bile insanlar harcama yapmaktan kaçındığında ve nakit biriktirdiğinde deflasyonist bir tuzak oluşur. Böyle bir durumda insanlar faiz oranı %0 bile olsa bankaya para yatırmak isterler. Deflasyon tuzağı, hükümetin ekonomik büyümeyi artırma çabalarını da engelliyor. Tüketiciler, faiz oranlarının yakında yükseleceğine inandıkları için nakit para tutuyorlar. Tüketicilerin, yatırımcıların ve işletmelerin para biriktirmesinin yarattığı deflasyonist tuzak, düşük faiz oranlarına, durgunluklara, kişisel tasarruflara ve para politikası başarısızlıklarına yol açar. Deflasyon tuzağını tetikleyen üç faktör vardır.

  • Deflasyon ve deflasyon sarmalı, deflasyon tuzağı yaratabilir.
  • Tüketiciler ve işletmeler borç almaktansa borçlarını geri ödemeyi tercih ettikçe bilançolar durgunlaşabilir.
  • Piyasa talebi düştüğünde, yatırımcılar ve şirketler riskli bir hareket olarak yatırımlarını erteleyebilirler. Bu da resesyonun derinleşmesine yol açacaktır.

Deflasyonun Nedenleri

Deflasyon Nedir? Tanım olarak, parasal deflasyon yalnızca para arzındaki veya dönüştürülebilir finansal araçlardaki azalmadan kaynaklanabilir. Modern zamanlarda, para arzı en çok Federal Rezerv gibi merkez bankalarından etkilenir. Para ve kredi arzı, ekonomik çıktıda karşılık gelen bir düşüş olmadan düşerse, tüm metaların fiyatları düşme eğiliminde olacaktır. Deflasyon dönemleri, çoğunlukla uzun süreli yapay parasal genişleme dönemlerinden sonra ortaya çıkar. 1990’larda Japonya gibi, diğer ülkeler de modern zamanlarda deflasyon yaşadılar. Dünyaca ünlü iktisatçı Milton Friedman, bir merkez bankasının devlet tahvili reel faiz oranına eşit bir deflasyonist orana ulaşması için en uygun politikanın nominal faiz oranının sıfır olması ve fiyat seviyesinin istikrarlı bir şekilde düşmesi gerektiğini savundu.

Gelişmiş Ülkelerde Zaman Zaman Görülen Negatif Enflasyon Durumu: Deflasyon - Ekşi Şeyler

Deflasyon Nedir? Reel faiz oranı Teorisi, bir para politikası kuralı olan Friedman Kuralı’na yol açtı. Bununla birlikte, toplam talepteki düşüş (mal ve hizmetlere yönelik toplam talepteki azalma) ve verimlilikteki artış gibi diğer birçok faktör daha düşük fiyatlara yol açabilir. Azalan toplam talep genellikle daha düşük fiyatlara yol açar. Bu değişikliğin nedenleri arasında hükümet harcamalarındaki kesintiler, borsa başarısızlıkları, tüketicinin tasarruf etme isteği ve para politikası sıkılaştırması (yüksek faiz oranları) sayılabilir. Elbette ekonomik çıktı dolaşımdaki para ve kredi miktarından daha hızlı büyürse fiyatlar da düşebilir. Bu, özellikle teknoloji ekonomiyi daha üretken hale getirdiğinde ve teknolojik gelişmelerden yararlanan mallara ve endüstrilere odaklandığında doğrudur.

Deflasyon Nedir? Teknoloji geliştikçe şirketler daha verimli çalışıyor. Bu operasyonel iyileştirmeler, tüketicilere daha düşük fiyatlar şeklinde yansıyan daha düşük üretim maliyetlerine ve daha düşük maliyetlere yol açar. Bu, fiyat seviyesinde genel bir düşüş ve paranın satın alma gücünde bir artış olan genel fiyat deflasyonuna benzer, ancak farklıdır. Verimlilik kazanımlarından kaynaklanan fiyat deflasyonu, belirli endüstrilerde değişiklik gösterir. Örneğin, artan üretkenliğin teknoloji endüstrisini nasıl etkilediğini düşünün. Son birkaç on yıldaki teknolojik gelişmeler, gigabayt veri başına ortalama maliyeti önemli ölçüde azalttı. 1980’de 1 gigabayt verinin ortalama maliyeti 437.500 dolardı. 2014 yılına kadar ortalama maliyet 3 sentti. Bu düşüş, bu teknoloji kullanılarak üretilen ürünlerin fiyatını da önemli ölçüde düşürdü.

Deflasyon Neden Enflasyondan Daha Zararlı?

Deflasyon Nedir? Fiyatlar yükselirken ve Türk Lirası değer kaybederken enflasyon ekonomide çınlamaya başlar. Enflasyon TL’yi değer kaybederken, pasifin değerini de düşürüyor. Sonuç olarak, insanlar borç almaya, taksitli alışveriş yapmaya ve faturalarını düzenli ödemeye devam ediyor. Örneğin, o ayki ödenmemiş bakiyenizle yeni bir araba alabilirsiniz, ancak bir sonraki ay aynı tutarla yeni bir araba alamazsınız.

Deflasyon Nedir? Ilımlı enflasyon, ekonomik döngünün doğal bir parçası olarak kabul edilir. Yıl boyunca düşük enflasyon, ekonominin sağlıklı büyümesini sürdürmesini sağlayacaktır. Yükselen fiyatlar, düşen fiyatlardan daha kötü görünebilir, ancak deflasyon bir ekonomiyi durdurabilir. Bu ekonomiye enflasyondan daha çok zarar verir. Enflasyon çift haneli rakamlara yaklaşmadığı sürece ülke ekonomisine katkı sağlayabilir.

Deflasyon Nasıl Önlenebilir?

Deflasyon Nedir? Deflasyonun önüne geçebilmek için temelde tüketimi yönlendirmek gerekiyor. Bunun için bir ülkenin atabileceği birçok adım var. Birincisi, kamu harcamalarındaki artıştır. Ancak faiz indirimleri yoluyla harcama ve yatırımı teşvik etmemiz gerekiyor. Devletin vergi oranlarını düşürmesi yatırımı ve harcamayı teşvik ediyor. Çalışan ücretlerindeki artış tüketime yol açar. Ayrıca özel sektöre sunulan teşvik uygulamaları ile yatırım artırılabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!