DeFi Nedir? DeFi Hakkında Detaylı İnceleme

DeFi Nedir
DeFi Nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DeFi Nedir?

DeFi Nedir? Decentralized Finance kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkan DeFi, Türkçede “merkeziyetsiz finans” anlamına geliyor. Ayrıca bu, geleneksel aracıları ve güven mekanizmalarını değiştirmek için blok zincirleri kullanarak yeni, internete özgü bir finansal sistem oluşturmaya yönelik kripto evreninin parçası olarak ortaya çıkmış bir terimdir. Geleneksel finansal sistemlerde para transferi yapabilmek için bankalar veya borsalar gibi aracılara ihtiyacınız var. Öyle ki bugün yalnızca para transferi değil, birçok işlemde bu aracıları kullanıyoruz. Aracıların temel amacı ise aslında güvenirliği sağlamaktır.

DeFi Nedir? DeFi isimli sistemde bu aracıların yerini tamamen yazılım alıyor. İnsanlar, bankalar ve borsalar aracılığıyla işlem yapmak yerine, piyasa oluşturma, ticaret yapma ve tüm sürecin adil ve güvenilir olmasını sağlama işini blok zinciri tabanlı “akıllı sözleşmeler” üstleniyor. Bu sayede taraflar doğrudan birbirleriyle ticaret yapabilme imkânı sunuyor. Yani DeFi bir borsanın kripto versiyonu diyebilir miyiz? Aslında bir parçası. Fakat DeFi, kredi platformları, tahmin piyasaları, opsiyonlar ve türevler gibi şeyleri de içeriyor.

DeFi Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?

DeFi Nedir? DeFi, kripto para birimlerinin özgürlük amacıyla ortaya çıkmalarının ardından daha demokratik bir finans sisteminin inşası için başlatıldığını söyeyebiliriz. DeFi sistemlerinin bir diğer en önemli amacı geleneksel finans sistemlerine erişimi olmayan insanların finans işlerini yapabilmelerini sağlamak.

Dünya üzerinde yaklaşık 1,7 milyar insan geleneksel finans sistemine yani bankacılık işlemlerine erişememektedir. Mevcut finans sisteminin erişemediği bu insanlara DeFi sistemleri erişmeyi amaçlamaktadır.

DeFi Nedir? Banka sistemlerine erişimin de fiziksel engeller olsa da genelde insanların merkezi olan bankalara karşı olan güvensizliği önemli yer almaktadır.

DeFi’nin Avantajları Neler?

Geleneksel bankaların işletilmesi pahalı ve doğası gereği bürokratiktir. Uygulamaları işleme koymaları çok uzun sürer ve katı gereksinimleri nedeniyle birçok insanı finansal sistemin dışında kalmıştır. DeFi bu sorunların çoğunu çözmeyi amaçlar. İşte faydalarından birkaç tanesi:

  • İzinsizlik: DeFi platformları, kullanıcılara kimlik bilgisi ve bankalardaki müşteri puanı gibi gereksinimler olmadan finansal işlemlere katılmasına izin verir.
  • Faiz Geliri: DeFi, paranızı bir birikim hesabı gibi tutmanın ötesinde gelir elde etmenizi de sağlar. Aave ve Compound gibi platformlar, varlıklarınızı yatırmanıza ve yüksek faiz almanıza olanak verir.
  • Mali Kontrol Kullanıcılardadır: DeFi platformları ile mali durumunuzun kontrolü tamamen sizde olur. Paranızı platforma yatırmanız gerekirken, onlara ne olacağına siz karar verirsiniz. Sizi kredi almaya hak kazanmak veya yatırımlarınızı nasıl yöneteceğinize karar vermek için aracılara güvenmek yerine, akıllı bir sözleşme bunu yapar.
  • Artırılmış Şeffaflık: DeFi, daha yüksek düzeyde açıklık, güvenlik ve erişilebilirlik sağlar. Çoğu DeFi protokolü, bir halka açık defter olan blok zinciri üzerine inşa edildiğinden, tüm faaliyetler halka açıktır. İşlemleri herkes görebilir, ancak bu hesaplar geleneksel bankalarda olduğu gibi doğrudan kimseye bağlı değildir.

Dezavantajları Neler?

Yeni bir sistem olduğu için DeFi’nin henüz gelişme aşamasında olduğu dolayı bazı problemleri de beraberinde getirme ihtimali vardır. Şimdi de bilinen ve tartışılan dezavantajlarından bahsedelim.

  • Güvenlik Riski: Akıllı sözleşmeler, herhangi bir DeFi protokolünün omurgasını oluşturur ancak manipülasyona açıktırlar. Çoğu DeFi protokolü, akıllı sözleşmelerini denetlemeleri için güvenlik şirketlerine verir. Fakat hackerlar, güvenlik uygulamalarını hackleyip kullanıcıların yatırımlarını ele geçebilir. Bu gibi tehlikeyle karşılaşmamak için birden fazla güvenlik önlemi alan DeFi protokollerinden işlem yapmak daha güvenlidir.
  • Kullanım Azlığı: DeFi platformlarına güvenin artması için kullanıcı sayısının çok daha fazla olması gerekir. Şu anki kullanıcı sayısıyla DeFi’nin yaygınlaşacağınız ifade etmek için henüz erken. Kullanıcı sayısının artmasıyla birlikte insanların bu platformlara daha fazla güven duyacaklarını söyleyebiliriz.
  • Finansın Kötü Oyuncusu: Yasal olmayan işlemlerde kullanıldığına dair çıkan haberler DeFi’nin itibarına zarar verebilir. Bu sebepten ötürü, devletler ve hükümetler DeFi’ye her zaman soğuk bakabilir.

DeFi Riskleri ve Dezavantajları

DeFi Nedir? DeFi projeleri ve sistemleri her geçen gün altyapısını güçlendirmeye çalışır. Ancak buna rağmen %100 güvenli olmadığını söylememizde fayda var. DeFi sistemleriyle ilgili en önemli risk, güvensizlik ve dolandırıcılıktır. Bununla birlikte olası dolandırıcılık ya da hırsızlık durumunda başvurabileceğiniz düzenleyici bir otorite de bulamazsınız.

DeFi hakkında bir diğer dezavantaj ise karmaşık bir yapıya sahip olmasıdır. Kripto para ya da blok zinciriyle ilgilenen kişiler için DeFi karmaşık bir yapı değildir aslında. Ancak kripto para ya da blockchain ile ilgilenmeyen kişiler için son derece karmaşık ve anlamlandırması zor bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, 18 yaş üstü birçok kişi bankaya gidip kimlik kartıyla hesap açtırma konusunda bir bilgiye sahiptir. Fakat DeFi sistemleri için bu kolaylık ve basitlik henüz sağlanmış değil.

DeFi ile ilgili en önemli risklerden biri ise bilgisayar korsanlarıdır. Özellikle güvenlik açıkları nedeniyle fon kayıpları sıklıkla yaşanabilir. Öte yandan Ethereum ağında özellikle bazı dönemlerde işlem ücretleri fazla olabilir. Son olarak DeFi henüz yeni ve gelişmeye açık bir teknolojidir. Bu nedenle özellikle ilk etapta yatırım yaptığınız d’App önem taşıyacaktır. Bir yandan kripto para cüzdanınızın ve özel anahtarınızın güvende olması gerekir.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!