Blockchain Trilemma Nedir? Hızlı, Güvenli ve Ölçeklenebilir Ağlar

Blockchain Trilemma Nedir
Blockchain Trilemma Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain Trilemma Nedir?

Blockchain Trilemma Nedir? Blockchain teknolojisi, finanstan sanata kadar geniş bir endüstri yelpazesinde önemli faydasını kanıtlamış olsa da, temeldeki yapı taşı, kıyaslandığında benzersiz zorluklar sunuyor. 1980’lerin başında bilgisayar bilimciler, belki de en büyük zorluğu ifade etmek için sözde CAP teoremini geliştirdiler. CAP teoremine göre, blok zincirinin yineleme olduğu merkezi olmayan veri depoları aynı anda üç garantiden yalnızca ikisini sunabilir: tutarlılık, kullanılabilirlik ve bölüm toleransı (CAP). Modern merkezi olmayan ağlar bağlamında, bu teorem, halka açık blok zincirlerinin güvenliği, merkezi olmayanlığı veya ölçeklenebilirliği feda etmesi gerektiğine dair yaygın inanç olan blok zinciri üçlemesine dönüştü.

Türkiye’nin en aktif yatırımcısı olan Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Bitflex on Twitter: " Blockchain Trilemma for Ethereum! Read to learn more⬇️ https://t.co/ORBD6eAvsn" / Twitter

Günümüzde çoğu halka açık blockchain ağı, merkezi olmayan proof-of-stake (PoS) olarak bilinen süreçleri kullanırken, fikir birliği, özel veya “izinli” blok zincirleri ve dağıtılmış defter teknolojileri elde etmek için iş kanıtı (PoW) merkezi ağ altyapılarını yöneten genel blockchain ağları kullanır birçok şekilde belirlenebilir. Blockchain Trilemma Nedir? Burada, çeşitli uygulamalara daha iyi bir genel bakış sağlamak için en yaygın blockchain mutabakat mekanizmalarına bakıyoruz. Genel blok zincirleri, yaygın ağı yönetir.

Blockchain Trilemma Nedir? Blockchain teknolojisinin kutsal kâsesi, İnternet ölçeğinde işlem hacimlerini yönetirken geniş bir ağ genelinde su geçirmez koruma sağlayan bir ağ elde etmektir. Küresel şirketler, girişimler ve teknolojiler topluluğu, bu Blockchain Trilemma’yı çözen Layer-1 ve Layer-2 çözümlerini hararetle geliştiriyor. Katman 1, blockchain ağının çekirdek veya çekirdek katmanını ifade eder. Katman 2, genellikle ölçeklenebilirliğini artırmak için mevcut blok zinciri ağlarının üzerine inşa edilebilecek çeşitli teknik optimizasyonları ve ürünleri ifade eder. Bu iki katman arasında doğru dengeyi bulmak, blockchain teknolojisinin benimsenmesi ve merkezi olmayan ağların büyümesi için patlayıcı bir katalizör görevi görebilir. Olası çözümleri yorumlamadan önce Blockchain Trilemma’nın tüm bileşenlerini anlamak önemlidir.

Blockchain Trilemma: Katman 1

Blockchain Trilemma Nedir? Merkezi olmayan bir ekosistemde Katman 1, Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gibi blockchain protokollerini ifade eder. Şu anda, blockchain ağlarının ölçeklenebilirliğini doğrudan iyileştirmeyi amaçlayan geliştirme veya uygulama aşamasında olan birçok yöntem vardır. Geliştirilmiş Mutabakat Protokolü: Proof of Work, şu anda Bitcoin gibi popüler blockchain ağları tarafından kullanılan fikir birliği protokolüdür. PoW güvenlidir ancak yavaş olabilir. Örneğin, Bitcoin yalnızca 7 TPS’ye ulaşabilir. Bu nedenle, birçok blockchain ağı, belki de en önemlisi Ethereum’dan Ethereum 2.0’a yükseltme yaparken, Proof of Stake (PoS) mutabakat mekanizmasını tercih ediyor.

Kripto Ekosisteminin En Aktif Geliştirilen Blockchain'leri Hangileri? › COINTURK

Blockchain Trilemma Nedir? Madencilerin kriptografik algoritmaların şifresini çözmek için önemli bilgi işlem gücü kullanmasını gerektirmek yerine, PoS mutabakat protokolleri, doğrulayıcıların durumunu ağdaki paylarına göre belirler. Bunun, ademi merkeziyetçiliği artırırken ve güvenliği sağlarken Ethereum ağının kapasitesini önemli ölçüde ve radikal bir şekilde artırması bekleniyor. Fragmentation: Fragmentation, dağıtılmış bir veri tabanına dayalıdır ve deneysel doğasına rağmen blockchain endüstrisindeki en popüler Tier 1 ölçeklendirme çözümlerinden biri haline gelmiştir. Parçalanma, bir işlemi yığın adı verilen daha küçük veri kümelerine böler. Bu yığınlar, ağ tarafından aynı anda paralel olarak işlenerek, birden fazla işlemin aynı anda ve sıralı olarak yürütülmesine izin verilir.

Ayrıca, her bir ağ düğümünün orijinalinden günümüze kadar her bloğun bir kopyasını tutması yerine, bu bilgi bölünerek farklı düğümlerde saklanabilir ve her biri içinde tutarlı tutulabilir. Blockchain Trilemma Nedir? Parçalar, omurganın kanıtını sağlar ve adresleri, bakiyeleri ve genel durumu değiş tokuş etmek için parçalar arası bir iletişim protokolü aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girer. Ethereum 2.0, Zilliqa, Tezos ve Qtum ile birlikte, kırıkların kullanımı dikkate alındığında dikkate değer bir blockchain protokolüdür.

Blockchain Trilemma: Katman 2

Blockchain Trilemma Nedir? Blok zincirinde Katman 2, çekirdek blok zinciri protokolünün üzerinde çalışan ve ölçeklenebilirliğini ve verimliliğini artıran ağ veya teknolojiyi ifade eder. Örneğin, Bitcoin bir Katman 1 protokolüdür ve Lightning Network, Bitcoin ağındaki işlem hızlarını artırmak için tasarlanmış bir Katman 2 çözümüdür. Katman 2 protokolleri, son birkaç yılda muazzam bir büyüme gördü ve muhtemelen, özellikle PoW ağları için ölçeklenebilirlik sorunlarının üstesinden gelmenin en etkili yoludur. Yuvalanmış Blok Zinciri: Daha geniş bir ağın parametrelerini ayarlamak için bir ana blok zinciri kullanan ve birbirine bağlı ikincil zincirlerden oluşan bir ağ üzerinde çalışan iç içe blok zincirleri kullanan merkezi olmayan bir ağ altyapısı.

Blockchain Nedir? Bitcoin ve Blockchain İlişkisi

Bu ana zincirin üzerinde birden fazla blockchain katmanı oluşturulur ve bu katmanlar ebeveyn-çocuk bağlantılarını kullanır. Ana zincir delegeleri, onu işleyen ve tamamlandığında ana zincire geri döndüren bir alt zincirde çalışır. Altta yatan blok zinciri, çakışma çözümü gerekmedikçe ağ işlevselliğine katılmaz. OMG Plazma projesi, daha hızlı ve daha ucuz işlemler sağlamak için Katman 1 Ethereum üzerine inşa edilmiş Katman 2 iç içe blockchain altyapısına bir örnektir. Bu iş dağılımı modeli, ana zincirdeki işlem yükünü azaltır ve ölçeklenebilirliği önemli ölçüde artırır.

Devlet Kanalları: Devlet Kanalları, genel işlem kapasitesini ve hızını artırmak ve blok zinciri ile zincir dışı işlem kanalları arasında çift yönlü iletişimi kolaylaştırmak için çeşitli mekanizmalar kullanır. Durum kanalları, işlemleri doğrulamak için madencilerin anında müdahalesini gerektirmez. Bunun yerine, çoklu imza veya akıllı sözleşme mekanizmaları kullanılarak mühürlenmiş ağa bitişik bir kaynaktır. Blockchain Trilemma Nedir? Bir işlem veya işlem grubu bir durum kanalında tamamlandığında, son “durum” “kanalı” ve onun tüm doğal geçişleri, temeldeki blok zincirine kaydedilir. Durum kanallarına örnek olarak Liquid Network, Celer, Bitcoin Lightning ve Ethereum’un Raiden Network’ü verilebilir. Üçlü bir değiş tokuşta, ulusal yayıncılık daha fazla ölçeklenebilirlik elde etmek için bir dereceye kadar ademi merkeziyetçilikten fedakârlık ediyor.

Yan zincir: Bir yan zincir, büyük işlem grupları için kullanılan blok zincirine bitişik bir işlem zinciridir. Yan zincirler, hızı ve ölçeklenebilirliği optimize edebilen orijinal zincire kıyasla bağımsız bir mutabakat mekanizması kullanır. Hizmet belirteçleri genellikle yan zincirler ve ana zincir arasındaki veri aktarım mekanizmasının bir parçası olarak kullanılır. Ana zincirin ana görevi, genel güvenlik ve çatışma çözümü sağlamaktır. Blockchain Trilemma Nedir? Yan zincirler durum kanallarından çeşitli şekillerde ayrılır. İlk olarak, yan zincir işlemleri katılımcılara özel değildir ve genellikle bir deftere kaydedilir. Ayrıca, bir yan zincirdeki bir güvenlik ihlali, ana zinciri veya diğer yan zincirleri etkilemeyecektir. Altyapı sıfırdan oluşturulduğundan, bir yan zincir oluşturmak çok çaba gerektirir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!