Bitcoin Nedir? Detaylı İnceleme

Bitcoin
Bitcoin?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Satoshi Nakamato adlı kişi ya da bir grup uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin’e dair teknik yazılarını 2008 yılında yayınlamaya başladılar. Böylece Bitcoin merkeziyetsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı dünyanın ilk kripto para birimi olarak yaratıldı. Ardından 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak “1. nesil blockchain” olarak adlandırıldı.

İlk piyasaya sürüldüğünde çok zorlu bir serüven yaşayacak olan BTC, dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün fakat bu işlemi kimin gerçekleştirdiğine dair bilgiler yer almamaktadır. Bu özelliğiyle bankaların çok hoşuna gitmeyen bir sistem tüm dünyaya yayılmak üzereydi. Bitcoin Blockchain teknolojisi ile birlikte onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmaması, düzenlemeye ya da kontrole tabii tutulamadığı için Bitcoin’in değeri zaman içerisinde sıfır noktasından, binlerce dolara kadar yükselmiştir. Bitcoin’in yükselişiyle bir çok yeni kripto paralar gün yüzüne çıkmaya başlıyordu bile. Bitcoin’e alternatif olarak çıkan kripto varlıklara “alternatif coin’’ kelimesinin kısaltması olan “altcoin’’ ismi verildi. Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olarak rekabet oluşturuldu ve yeni market tipleri ortaya çıkmıştır.

Bitcoin blockchain teknolojisi üzeri nde üretilebilecek maksimum Bitcoin arzı 21 milyon adettir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer imkanı sağlamaktadır, ayrıca blok üretim süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Bitcoin cüzdan adresleri kullanıcıların platform üzerindeki kimlikleridir. İşlemi yapan şahısla ilişkilendirilemezler ve bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üzerinde hak iddia edilemez.

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Bitcoin kullanımının bir çok avantajlı yönü bulunuyor. Bunların başında ise enflasyon ve çökme riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve iz sürülemez bir yapıya sahip olması en temel avantajlarındandır. Geleneksel para transferleri ile kıyaslandığında daha güvenli, minimum transfer ücreti ve global çapta daha hızlı transfer yapma olanağı sağlamaktadır.

Milyonlarca lira değerindeki Bticoinlerinize cüzdan erişimi sağlayabildiğiniz her noktadan ulaşabilirsiniz. Bu denli yüksek miktarlarda paraları nakit veya farklı bir yöntemle bu kadar kolay taşımanın başka bir yöntemi yoktur. Bitcoin üzerinde yapacağınız her işlemin, hesap bakiyenizin herhangi bir kişi/kişiler veya devlet ve banka tarafından bilinmemesi ve kontrol edilememesi en önemli avantajlarıdır. Diğer para birimlerine kıyaslandığında çok daha avantajlı olduğunu bu maddeler ile görebiliz. Dyorex borsası hakkında merak ettiklerinize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bitcoin’in Kaynağı Nedir?

Bitcoin herhangi bir merkezi otoriteye bağlı değildir yani devlete veya merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel paralar birimleriyle karşılıştırıldığında altın gibi herhangi bir değerli maden yoktur. Bitcoin tamamen sanal olarak üretilen ve temelinde matematik formülü olan bir sistemdir. Bu matematik formülü herkese açıktır ve isteyen herkes bu sisteme dahil olabilir. Bitcoin madenci sistemine dahil olan her birey sistemin güvenliğini sağlamlaştırmış olur.

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği, BTC üretiminin sağlanması ve blokzincir teknolojisinin sürekliliğini ve güvenliğini tesis edilebilmesi için gerekli bir sistemdir.

Bitcoin’in piyasaya çıkmasından bu yana bir çok farklı cihazla ve yöntem ile yapılan madencilik, artan rekabet ortamı, enerji tüketimi ve kısıtlamalar nedeniyle sürekli olarak bu alanda daha fazla kârlılık getirecek yenilikleri beraberinde getirmiştir.

Madenciliği basit bir tabirle anlatılacak olursak bir ödüllendirme sistemidir. Madencilik kriptografi şifreleri çözerek sisteme yeni blokların eklenmesidir. Şifrelerin çözülmesi, bilgisayarın işlemci kapasitesine ve şifrenin uzunluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Şifreleri çözülmesi ile oluşturulan bloklar üzerinden madenciler Bitcoin ile ödüllendirilir. Bu işlem sayesinde yeni BTC’ler piyasaya çıkmaktadır. Bu siteme kripto para medenciliği denmektedir.

Bitcoin Güvenilir Midir?

Bitcoin ile ilgili en çok merak edilen soruların başında BTC’nin güvenli olup olmadığıdır. Bitcoin’in belli bir protokole bağlı olması sayesinde yaptığınız her işlem baştan sona şifrelenir. Şifrelenen zincir üzerindeki bütün işlemler kayıt altına alınır. Cüzdan bilgileriniz kaybetmeniz veya bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hataları dışında sistemin güvenlik konusunda hiç bir açığı bulunmamaktadır.

Belli bir merkezi yapıya sahip olmaması ve bütün işlemlerin farklı bilgisayarlar üzerinden onay alması sayesinde Bitcoin sistemini güvenli kılmaktadır.

Bitcoin’in Değeri Nasıl Belli Olur?

Bitcoin fiyatı arz-talep ilişkisine göre değişiklik gösterebilir, çünkü dolaşımdaki BTC sayısı sınırlandırılmıştır. Altcoinlerin içerisinde arzı çok fazla olan ya da sınırsız olan kripto paralarda vardır

Çoğu finansal enstrümanda olduğu gibi arz-talep dengesi, alıcı ve satıcının belli bir üründe karşılıklı olarak fiyat konusunda karar kılmasıdır. Bitcoin’in fiyatını belirleyen unsurda burada başlar, insanlar Bitcoin almaya başladıkları zaman – dolaşımdaki Bitcoin miktarının sınırlı olmasından dolayı- değeri artmaya başlar, satmaya başladıklarında ise değeri düşmeye başlar.

Bunun dışında küresel piyasalarda olan enflasyonist veriler ve dünya ekonomisi de önemli rol oynamaktadır. Piyasa döngüleri içerisinde dönemsel olarak uzun yükseliş ya da düşüş içerisinde bulunabilir.

Nasıl Bitcoin ile ödeme Kabul Edilir?

Bitcoin ile ödeme kabul etmenin en kolay yolu kişiden kişiye, yani cüzdan adresinden cüzdan adresine transfer yapmaktır. Bu yöntem bazı akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla uygulanabilir. Bitcoin’e küresel çapta hizmet veren kripto para borsaları ile alım-satım yapabilirsiniz. Bu borsa uygulamaları üzerinden cüzdan adreslerine transfer yapabilirsiniz. Bu işlemleri QR kod okutarak kripto para kabul eden firmalar ile alışveriş işlemleri de yapılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Altcoin Nedir?

Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimleridir. Alternatif coin kelimlerinin kısaltmasından meydana gelmektedir. Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olduğu için rekabet çok fazladır, ancak altcoin’ler Bitcoin’den daha az popülerdir. Günümüzde en popüler olan altcoin Ethereum olmasından kaynaklı olarak ilk altcoinin Ethereum olduğu düşünülür fakat bu doğru değildir. İlk altcoin Namecoin’dir.

Altcoin’ler Neden Ortaya çıktı?

Bitcoin’e göre daha hızlı işlem onayı yapmak ve kripto para dünyasını geliştirmek, daha farklı projeler geliştirmek, dijital para piyasasını büyütmek gibi amaçlarla ortaya çıkmıştır. Tam net sayısı bilinmese de yazı yazılırken 21.000 adet kripto para olduğu bilgisi bulunuyor

Popüler Altcoinler Nelerdir?

Lider altcoin dediğimizde aklımıza ilk olarak Ethereum gelir. Kripto para dünyasında Dijital paraların altını Bitcoin, gümüşü Litecoin, petrolü ise Ethereum gibi bir söylem yer alıyor.,

Litecoin: Transfer işlem süresi BTC’ye göre daha hızlı gerçekleştirilir.
Ripple: XRP hem bir ödeme ağı hem de kripto para çeşididir. Her bir alım satım işlemi 4 saniye sürmektedir. Ethereum’da bu işlem 2 dakikadan fazla, Bitcoin’de bir saatten fazladır. Ayrıca Ripple’da dakikada 1500 işlem gerçekleştirilebilir.

Ethereum: Yazılımcılar için akıllı sözleşmeler oluşturma imkanı veren platformdur. An itibariyle Bitcoin’den sonra en fazla piyasa değerine sahip kripto varlıktır.

Ethereum Nedir?

ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blokzincindir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether’dir. ETH, BTC’den sonra en büyük piyasa değerine sahip kripto varlıktır. Kurucusu Vitalik Buterin ilk Bitcoin blog yazarlarından birisidir.

Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Ethereum da Bitcoin gibi dağıtık bir blockchain teknolojisi üzerine kurulu bir kripto varlıktır. İkisinin temel farkı kullanıcıların yetkinlikleri ve kullanım amaçlarıdır. Her kirpto paranın farklı bir projesi ve kullanım amacı bulunuyor. Buna her yıl yeni trendler eklenerek ekosistem büyümeye devam ediyor
-Bitcoin; dağıtık, anonim ve şeffaftır. Ethereum’un ise en önemli özelliği akıllı sözleşme sistemidir. Akıllı sözleşme sisteminin ne olduğunu bir sonraki maddede açıklıyor olacağız.
-Bitcoin platformunda blok üretme periyodu 10 dakika sürüyorken Ethereum’da 15 saniyede bir blok üretilir. Yani işlem doğrulama süreci Ethereum platformunda daha hızlı gerçekleşmektedir.

Akıllı Sözleşme Nedir?

Akıllı sözleşmeler (smart conract) potansiyel olarak devrimci bir uygulama türüdür. Akıllı sözleşmelerin altında yatan ana fikir, yazılımın sözleşme sürecinin çoğunu otomatikleştirebilmesidir. Bu, insanların katılımı olmaksızın sözleşme vaatlerinin yerine getirilmesi, izlenmesi ve uygulanmasını sağlamak anlamına geliyor. Kripto firmaları hakkında merak ettiklerinize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!