Kripto para nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir kripto para birimi, takas işlemleri için kullanılabilen tamamen dijital, şifreli bir sanal para birimidir.

Bazıları için geleceğin para birimidir. Bugün, kripto para birimleri birçok kişi için tanıdık bir fenomendir ve devlet başkanlarından dev şirketlere kadar çok fazla ilgi görmüştür. Kriptografi, değişim işlemlerini doğrulamak ve güvenli bir şekilde yürütmek için kullanılır.

Fiziksel karşılığı yoktur. Aslında banka ve kredi kartları ile para harcamak ve transfer etmek de sanal para birimidir çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verileri değişir. Kripto para birimleri de aynı şekilde çalışır. Ancak, herhangi bir otorite veya hükümet tarafından yönetilmeyen merkezi olmayan bir sisteme sahip olmak, sistemi daha güvenli hale getirir.

Kriptoloji nedir?

Kriptoloji kelimesinin kökenine inecek olursak, Yunanca’da yer alan “kryptos logos” kelimelerinin birleşiminden gelmektedir. “kryptos” kelimesi “gizli dünya” anlamını, “logos” ise sebep-sonuç ilişkisi kurma, mantıksal çözümleme alanı anlamına gelmektedir. Kriptoloji bir şifre bilimi kavram olarak şöyle tanımlanabilir: Haberleşen iki veya daha fazla tarafın bilgi alışverişini emniyetli olarak yapmasını sağlayan, temeli matematiksel zor problemlere dayanan tekniklerin ve uygulamaların bütünüdür.

Bir teknolojik sıçrama dönemi olan 90’lardan bu yana, dijital para birimleri oluşturmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz, DigiCash gibi sistemler geliştirildi ancak bu girişimler dolandırıcılık, finansal zorluklar ve iç çatışmalar nedeniyle başarısız oldu. Tüm bu çalışmalar, güvenilir üçüncü el yöntemler fikrini gündeme getiriyor. İlk kripto para birimi Bitcoin, 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adını bulan adam tarafından geliştirildi. Satoshi Nakamato tarafından geliştirildiği söylense de bilinmeyen bir kişi tarafından açık kaynaklı yazılım olarak paylaşıldı. Ağ, konsept olarak uçtan uca şifrelemeye sahip bir dosya paylaşım platformuna benzer bir platform üzerinde çalışır.

Kripto paraların güvenliği

Ödeme sistemleri ile ilgili en önemli sorunlardan biri aynı parayı iki kez hAccordion 1 Titlearcama ihtimalidir. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, merkezi bir aracının (banka) yapılan işlemleri takip etmesini sağlamaktır. Ancak bu yaklaşım, tüm sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin müdahalesini ima etmektedir. Bu güvenilirliği azaltır.

Ancak merkezi olmayan yani dağıtık bir ağda (Bitcoin gibi), işlemlerin gerçekleşmesi için sistemin her parçasının onaylanması gerekir. Bu işlemler blok zinciri aracılığıyla yapılır, böylece herkes her işlemi görebilir.

Tüm transfer işlemleri gönderici ve alıcı cüzdan adresleri ve gönderilecek miktar kullanılarak yapılır. Değişim veya sevkiyat işlemleri gönderici tarafından onaylandıktan sonra sistem tarafından onaylanmalıdır. Onay, yalnızca kriptografik bulmacaları çözerek madenciler tarafından gerçekleştirilebilir. Kripto paralar için en büyük riskler hack’lenme ve saldırı olasılığıdır

Kripto para nasıl üretiliyor? Kripto para madenciliği nedir?

Kripto paraların üretimi de kendileri gibi dağıtık bir sistem ile gerçekleşiyor yani kullanıcı temeline dayanıyor. Kripto para birimlerinin üretim sınırı vardır, bu nedenle üretimi yapılan kripto para miktarı arttıkça kripto para madenciliği için gereken işlemler zorlaşır.

Üretim işlemi madencilik ile gerçekleşiyor, fiziksel bir madencilik olmasa dahi matematik problemleri çözmeye dayalı işlemler yapılıyor. Her kripto paranın madenciliği farklı yöntemler ile gerçekleştirilir. Kripto para madenciliği bir nevi ödüllendirme sistemi olarak tanımlanabilir. Kısaca tanımı yapılması gerekirse sisteme yapılan katkı neticesinde kripto varlık ile ödüllendirilmedir

Kripto para yasal mıdır?

Kripto paralarla ilgilenenlerin en çok merak ettiği konuların başında kripto varlıkların yasal olup olmadığı geliyor. Kripto paraların yasallığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı ülkeler yasaklarken, bazılarında yasallık durumu hala belirsiz ya da değişkenken, bazı ülkeler kullanımına ve ticaretine açık açık izin vermektedir.

Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından Bitcoin kullanımına ilişkin yasa ya da kısıtlama getirilmemiştir, bu yüzden Bitcoin ya da diğer kripto paraları cüzdanınızda bulundurmakta, alım-satım yapmakta herhangi bir yasadışı durum söz konusu değildir.

Madencilik yapmak yasal mıdır?

Kripto paraların yasallığı konusunda bahsedilen konular madencilik ile aynı durumdadır. Bazı ülkelerde yüksek enerji tüketimine sebebiyet verdiği için yasak getirildi. Bitcoin ya da kripto para üreticiliği, yani madenciliği yapmak suç değildir. Türkiye Cumhuriyeti olarak kripto para medenciliğinde herhangi bir yasadışı durum söz konusu değildir.

Kripto paradan kazancınız vergilendirilebilir mi?

Kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılması halinde ise vergilendirme, kripto paranın o andaki dolar karşılığı üzerinden yapılmaktadır. Bu durumda Kripto Paraların ticareti neticesinde elde edilecek gelirin vergilendirilmesi mümkün gözükmemektedir.

Kripto para sıkça sorulan sorulanlar

[accordions title=””] [accordion title=”Kripto para neye göre artar” load=”show”]Basit bir tabirle, Bitcoin’e olan talep arttığında Bitcoin’in fiyatı yükselir ve daha az talep olduğunda fiyatı düşer.

Talep; fiyat düşüşleri, hisse senedi ve tahvil fiyatlarındaki ilerlemeler gibi küresel olaylar ve ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı gibi küresel ölçekte ekonomik gelişmeler gibi pek çok faktöre bağlıdır.[/accordion] [/accordions] [accordions title=”Kripto Para sıkça sorulan sorular”] [accordion title=”Kripto para nedir, nasıl kazanılır” load=”show”]Kripto para, güvenlik açısından kriptoloji bilimini kullanan, dijital ve sanal bir para birimidir ve matematik temelli şifrelenmiştir.

Kripto paraların üretimi tamamen kullanıcı temelli bir modele sahip. Her kripto para biriminin belirli bir üretim sınırı var. Örneğin, bitcoin’in ilk yayınlanan protokollerinde sadece 21 milyon bitcoin bulunabilir maddesi yer alıyor. Bu nedenle de her geçen gün bu paraya olan rağbet artıyor, çünkü bulunması giderek zorlaşıyor ve daha küçük parçalara bölünüyor.[/accordion] [accordion title=”Kripto para nasıl alınır” load=”hide”]Kripto para alım-satım işlemleri için bir kripto para borsasına ihtiyacınız bulunuyor. Çoğu kripto para borsasında benzer adımlarla Türk Lirası ile kripto varlık alabilirsiniz[/accordion] [/accordions]

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!