Afrika Ülkeleri Kriptoya Dahil Olmaya Çalışıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afrika ülkeleri merkez bankası dijital para birimlerini benimsiyor. Ani talep gibi görünen bir durumda, kıtadaki merkez bankaları kendi dijital para birimi versiyonuna sahip olmak için acele ediyor. Afrika ülkeleri kıtanın kripto ticaretinin sıcak noktası olmasına rağmen, düzenleyicilerin harekete geçmekten daha az olduğu düşünüldüğünde, izlemesi ilgi çekici.

Nijerya, Naira’nın dijital bir versiyonunu zaten etkinleştirmiş olarak ön plandayken, diğer ülkeler takipte hiç zaman kaybetmiyor.

Merkez bankası dijital para birimlerinin kısaltması olan CBDC’ler, merkez veya devlet bankaları tarafından verilen ve düzenlenen dijital para birimleridir. CBDC’ler, en iyi kripto para birimlerini taklit etmeye çalışır – hızlı işlem hızları, üst düzey güvenlik ve daha ucuz ücretler.

Nijerya

Başkan Muhammed Buhari, Ekim ayında eNaira olarak adlandırılan Nijerya’nın CBDC’sinin kullanıma sunulacağını duyurdu. Batı Afrika ülkesi, Avrupa Birliği, Çin, İsveç ve Bahamalar dahil olmak üzere bir CBDC uygulayan ülkeler arasına katılıyor.

eNaira, fiziksel Naira’yı tamamlamak üzere tasarlanmıştır ve Nijerya merkez bankası tarafından uygulanan sıkı erişim kontrollerini içerecektir. eNaira hem bir değişim aracı hem de bir yatırım varlığıdır.

Lansman sırasında en az 500 milyon eNaira (1,21 milyon dolar değerinde) basılmıştı. eNaira, tıpkı Bitcoin veya Ethereum gibi blok zinciri teknolojisini kullanır. eNaira cüzdanı para gönderip almanıza olanak tanır ve Google ve Apple uygulama mağazalarından indirilebilir. Dünyadaki herhangi bir eNaira cüzdanına neredeyse sıfır maliyetle para aktarabilirsiniz.

Fintech şirketi Bitt, Nijerya merkez bankasının vatandaşlara “Aynı Naira, Daha Fazla Olasılık” olduğunu garanti ettiği para birimini geliştirmekten sorumludur.

Ülkenin kripto para birimine karşı amansız tutumu göz önüne alındığında, bu hareketin beklenmedik olduğunu söylemek doğru olur ve bu da bir yasağa yol açar . Bu vites değişikliği, ülkede finans için yeni bir geleceğin habercisi.

Güney Afrika

Güney Afrika, kıtadaki en büyük ekonomiye ve en gelişmiş finansal sisteme sahiptir ve herkes ülkedeki kripto durumunu merak eder. Güney Afrika’nın aslında endüstriye karşı uzlaşmacı olduğu ortaya çıktı, bu da diğer ülkelerin yaklaşımlarından büyük bir ayrılma.

Bunu yasal ihale olarak tanımasa da, ülkenin Hükümetlerarası Fintech Çalışma Grubu’nun (IFWG) kripto konusundaki duruşu, kriptonun ne “açıkça düşmanca ne de açıkça dostça” olmadığı yönünde.

O zaman ülkenin bir CBDC araştırması yapması biraz şaşırtıcı. Güney Afrika, Basel merkezli Bank of International Settlements’ın bir girişimi olan Dunbar Projesi’nin bir parçası. Dunbar Projesi , Güney Afrika, Singapur, Avustralya ve Malezya merkez bankalarıyla uluslararası yerleşimler için CBDC’lerin kullanımını test edecek.

Proje, finansal kurumların eşler arası bir şekilde işlem yapmasına olanak tanıyan çoklu CBDC platformlarına sahip olacak. Bu, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldıracak ve işlem maliyetlerini ve süresini büyük ölçüde azaltacaktır.

Gana

CBDC taraftarları, merkez bankası başkanı Ernest Addison’un dijital bir cedi ile ilgilendiğini ifade etmesinin ardından 2019’dan beri Gana’yı izliyor. O sırada Addison, finans alanındaki olayların ne kadar hızlı geliştiğini kabul etti.

Ayrıca ülkede gelişen mobil sektöre de dikkat çekti. Addison, cedi tarafından 1:1 destekli dijital parayı tanıtarak bu büyümeden yararlanma arzusunu dile getirdi.

Bloomberg , bu Ekim ayında e-cedi’nin yalnızca pilot uygulama olarak ayarlanmadığını, aynı zamanda bankanın bunu çevrimdışı kullanıcılar için kullanılabilir hale getirmek istediğini bildirdi. Fintech ve inovasyon başkanı Kwame Oppong, para biriminin akıllı kart kullanımıyla güç veya bağlantıya ihtiyaç duymadan çevrimdışı çalışacağını söyledi.

Opong, insanları banka hizmetlerinden alıkoyan bir faktörün “kullanılabilirlik, bağlanabilirlik ve güç” olduğunu gözlemledi. Çevrimdışı bir e-cedi’nin bu sorunu çözmeye yardımcı olacağını umuyor.

Haziran ayında Başkan Addison , Gana Bankası’nın e-cedi’yi piyasaya sürmenin “ileri” aşamalarında olduğunu söyledi. Bir basın toplantısında, para biriminin ilk başta birkaç kişiye dağıtılacağını belirtti. Nasıl çalıştığına bağlı olarak, banka CBDC’nin gitmeye hazır olup olmadığına veya biraz düzeltmeye ihtiyacı olup olmadığına karar verecek.

Tanzanya

Tanzanya, Bloomberg’e göre kendi CBDC’sini tanıtmayı planlıyor. Ve bu karar, kaybetme korkusundan ( FOMO ) çıktı. Merkez bankası başkanı Florens Luoga şunları söyledi: “Ülkemizin merkez bankası dijital para birimlerinin benimsenmesinde geride kalmamasını sağlamak için Tanzanya bankası kendi CBDC’sine sahip olmak için hazırlıklara başladı bile.”

Bu, Başkan Samia Suluhu’nun Haziran ayında merkez bankasına kripto para birimini benimsemeye hazırlanmak için yayınladığı bir direktifin ardından geldi. Suluhu, Swahili dilinden tercüme edilen açıklamalarda, “İnternet üzerinden yeni bir yolculuğun ortaya çıkmasına tanık olduk” diyerek finans nişinin yükselişini kabul etti.

Bununla birlikte, yeni gelişmeler Tanzanya’nın yakın zamanda kripto para birimlerini kucaklayacağına işaret etmiyor. Luoga yaptığı açıklamada vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tanzanya’nın kripto konusunda düzenleyici bir duruşu yok, ancak merkez bankası vatandaşlara onlarla uğraşırken dikkatli olmalarını tavsiye ediyor.

Zimbabve

Zimbabwe, sırf damalı mali geçmişi için de olsa bu listede olmalıydı. Güneydoğu Afrika ülkesi, başarısız finansal sistemi nedeniyle küresel radarda. Sonsuz siyasi istikrarsızlık ve uluslararası gözlemcilerin iktidar partisi tarafından yıllarca süren kötü yönetim olarak adlandırdıkları şey nedeniyle Zimbabwe’nin finansal sisteminin dibi düştü.

Zimbabwe’de, hiperenflasyon olan enflasyon, kitaplardan biridir. 2008 yılının ortalarında, hiperenflasyon ayda %79.600.000.000’a yükselmişti. Zimbabwe doları böyle bir ekonomik çöküşle pratik olarak değersiz hale geldi. Bu nedenle ülke, ABD doları ve son zamanlarda Bitcoin de dahil olmak üzere diğer para birimlerini benimsemeye zorlandı.

Şimdi ise ülke, kalıcılığı olan bir çözüm arıyor gibi görünüyor. Bilgi Bakanı Monica Mutsvangwa, hükümetin bir CBDC olasılığını ciddi şekilde düşündüğünü açıkladı. İşleri netleştirmek için, bilgi bakanlığı, Zimbabwe’nin bir kripto para biriminin değil bir CBDC’nin peşinde olduğunu kategorik olarak belirtti.

Mutsvangwa, “Dünyadaki çoğu ülke gibi, Zimbabve Hükümeti de Finansal Teknoloji Grubu aracılığıyla kripto para birimleri, bitcoinler veya herhangi bir türev yerine Merkez Bankası Dijital Para Birimi üzerinde çalışıyor” dedi.

Son Düşünceler

Afrika ülkeleri tarafından CBDC geliştirme yarışı, finans genelinde kripto para birimini süpüren değişim rüzgarını ifade ediyor. Afrikalı düzenleyiciler kriptoya direnirken, kararsızlık artık bir seçenek değil gibi görünüyor.

Ama bu sadece Afrika ülkeleri hükümetleriyle ilgili değil. CBDC’ler, kullanıcıların bir banka hesabına ihtiyacı olmadığından finansal katılımı teşvik edecektir. Ayrıca, kredi ve borç verme gibi finansal hizmetlere erişim eskisinden daha kolay. CBDC’ler Afrika’da iz bırakmaya başladı. Bunun nasıl devam ettiği ilginç olacak.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!