Donanım Bitcoin Cüzdanı Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Donanım Bitcoin Cüzdanı kısaca açıklamaya çalışalım, 2018 yılında Bitcoin fiyatı 20.000 dolardan 4.000 doların altına düştüğünde, kripto para birimlerinin sonu olarak kabul edildi.

Ancak işler farklı, kripto para piyasası, Bitcoin’in fiyatı 60.000 doların üzerinde olduğu büyük bir yükseliş döneminden geçti ve bugün 50.000 dolara yaklaşıyor.

Doğal olarak, Bitcoin’in değerindeki acımasız artışla birlikte, bir sonraki fırsatı kaçırmak istemeyen yeni gelenler de var.

Ne yazık ki, bu ürünlerin çoğu piyasaya Bitcoin cüzdanı kadar önemli bir şeyi anlamadan girdi. Bu kripto para birimleri dünyasında tüm paralarını kaybetmelerine neden olan bilgisayar korsanlarının ve hataların kurbanı oluyorlar.

Geçmişte, güvenli bir yer veya uygun bir yer arasında karar vermek zorundaydınız. Kullanımı çok kolay, ancak yüksek güvenliği olmayan çevrimiçi cüzdanlarımız var ve diğer yandan çok pratik olmayan ancak ağ bağlantısı kesildiğinde yeterince güvenli olan soğuk cüzdanlarımız var.

Neyse ki, tüm bunlar değişti ve pazar bize donanım cüzdanlarında her iki dünyanın da en iyisini sunacak kadar olgunlaştı. Fonlarımızı güvenli ve kullanımı kolay tutarken güvenlik sağlarlar.

Ama önce, bu dünyanın temellerine bakalım.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Kripto para birimiyle ilgili veya en azından Bitcoin söz konusu olduğunda en önemli şey, merkezi olmayan bir para birimi olmasıdır.

Cüzdan veya cüzdandaki para gibi herkes sorumludur ve bitcoinlerinin sahibidir.

Paramızı kontrol edecek ve bize onunla ne yapacağımızı söyleyen bir banka veya özel kurum gibi merkezi bir otorite yoktur.

Bu işlevselliği sağlamak için Bitcoin, adından da anlaşılacağı gibi, işlem bilgilerini depolayan Bitcoin blok zincirinden oluşan blok zinciri adı verilen bir teknoloji kullanır.

Temel olarak, bu kripto para birimiyle ilgili bilgilerin dünyadaki farklı bilgisayarlarda sürekli olarak depolandığı ve güncellendiği bir tür muhasebe kitabı gibidir.

Ancak bu ademi merkeziyetçilik karşısında, yapılan işlemlerin doğru olduğunu ve herhangi bir katılımcı tarafından herhangi bir dolandırıcılık girişiminde bulunulmadığını doğrulamak için bir mekanizmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Her kripto para bunu farklı şekilde yapar, ancak Bitcoin söz konusu olduğunda, temelde bir komisyon karşılığında her işlemi doğrulama zahmetine giren sözde madenciler vardır.

İnsanlar cüzdanlarından diğerine BTC göndermek istediklerinde, benzersiz bir alfasayısal dizi olan Bitcoin adresi denilen şeyi kullanırlar.

Yapılan tüm ödemeler blok zincirine eklenir ve gönderici ve alıcı adreslerini içerir.

Bitcoin’lerin sahibi olduğumuzu kanıtlamak için, onları göndermeden önce bir çift genel ve özel anahtara sahip olmamız gerekir.

Bu, Bitcoin’e özgü bir mekanizma değil, ancak kriptografi bunu uzun süredir kullanıyor. Bugün bile, örneğin HTTPS protokolünü kullanarak bir web sitesine girdiğinizde veya güvenli bir e-posta gönderdiğinizde, bilmeden kullanmaya devam ediyorsunuz.

Bilgiler özel anahtarla şifrelenir ve daha sonra açık anahtarla başka bir kişiye gönderilir. Kullanılan algoritma, kişinin özel anahtarı bilmeden, bu işlemin yalnızca özel anahtar kullanılarak oluşturulabileceğini doğrulamak için genel anahtarı kullanabileceği şekilde çalışır.

Bu şekilde “kripto para birimimizi” ifşa etmeden bu BTC’lerin sahibi olduğumuzu göstermiş oluyoruz.

Bu yüzden bitcoin işlemleri gönderdiğimizde, onları bize ait olduğunu gösteren özel anahtarımızla imzalıyoruz.

Öte yandan, madenci denilen biri işlemin doğru olup olmadığını analiz eder ve zincirin parçası olan yeni bir bloğa ekler.

Bitcoin Cüzdanı Nedir?

Okuduysanız veya zaten biliyorsanız, o zaman özel anahtarın sahibi olanın Bitcoin’in sahibi olduğunu anlayacaksınız.

Bu nedenle cüzdanlar Bitcoin için çok önemlidir, çünkü onlar özel anahtarlarımızı ve Bitcoin sahipliğini depoladığımız yerdir.

Bir veya daha fazla Bitcoin adresinin özel ve genel anahtarlarını yöneten yazılım veya donanımdır.

4 çeşit temel cüzdan vardır, bunlar:

  • Bilgisayar Cüzdanı: Bilgisayarımıza yüklediğimiz bir uygulama. Bitcoin anahtarlarını yerel olarak veya bir USB çubuğunda saklayın.
  • Mobil Cüzdan: İşlem göndermek ve almak için ihtiyacımız olan her şeyi yöneten cep telefonlarımız için bir uygulama. Çok pratik hale gelirler ve hızlı ödemelere izin verirler.
  • Fiziksel veya donanım cüzdanı: Özel anahtarları görev için özel olarak oluşturulmuş bir cihazda saklayan bir cüzdan. İyi güvenlik önlemlerine sahip olmanın yanı sıra.
  • Kağıt cüzdanlar: Anahtarları saklamak için dijital bir ortam kullanmak yerine, fiziksel olarak bilgi yazmak için bir parça kağıt veya başka araçlar kullanıyoruz. Daha sonra taramak için bir QR kodu kullanarak bunlardan birini de oluşturabiliriz.

Özel anahtarlarımızı nasıl sakladığımıza bağlı olarak BTC’miz az çok güvenlidir. Bu seçeneklerin her birinin artıları ve eksileri vardır, ancak bugün yalnızca fiziksel cüzdanlara odaklanacağız.

Fiziksel Cüzdan Nasıl Çalışır?

Şu anda satın almadan önce, nasıl çalıştığını anlamanız gerekir. Bu şekilde BTC’nizi saklarken daha huzurlu hissedeceksiniz.

Özel Anahtar

Bitcoinler doğrudan cüzdanlarımızda saklanmaz, ancak bu cihazda özel anahtarı ve dolayısıyla BTC’yi dolaylı olarak buluruz.

Dolayısıyla bu cihazlar, özel anahtarlarımızı ifşa etmeden Bitcoin’in üzerinde bulunduğu blok zinciri ile güvenli bir şekilde etkileşim kurmamıza izin verdiği için çok kullanışlıdır.

Çift ​​Amaçlı

Donanım cüzdanları iki amaca hizmet eder.

  • Özel anahtarı koruyun

Fiziksel cüzdanlar, özel anahtarları internetten ayırdıkları için soğuk cüzdan kategorisine girer ve varlıklarımızın çevrimiçi saldırılar tarafından tehlikeye atılması riskini azaltır.

  • Onay işlemini imzalamanıza izin verin

Bitcoinlerimizi gönderirken, işlemi imzalamak için özel anahtar kullanılır. Bu da bu madeni paraların sahibi olduğumuzu gösteriyor.

Bu nedenle, bu cihazlar özel anahtarı ifşa etmeden imzalamamıza izin verir. Bu, cüzdanın içinde saklanır ve tüm imzalama işlemi, bilgi göndermeden yapılabilir, böylece özel anahtar her zaman ağdan uzak tutulur.

Emniyet

Donanım cüzdanlarındaki özel anahtarlar, PIN’ler ve çekirdek ifadeler gibi birden çok güvenlik katmanıyla korunur.

Onu kaybedersek veya biri çalarsa, özel anahtara asla erişemezler çünkü ona erişmek için gerekli bilgilere, PIN’e ihtiyaçları olacaktır.

Ayrıca cihaz doğrudan internete bağlı değil, bir bilgisayar aracılığıyla bağlanıyor. Özel anahtarı asla ifşa etmez, sadece imzalanmış işlem. Bu, bilgisayar korsanlarının çalmasını önler.

Artık fiziksel cüzdanımız yoksa, tohum anahtarını kullanarak bilgileri geri yükleme seçeneği vardır. Bu, özel anahtarı ondan yeniden oluşturmamıza izin veren bir tür yedek kopya görevi görür.

Başka bir cüzdana girildiğinde önceki cüzdandaki tüm bilgileri yeniden oluşturan bir dizi kelimeden oluşur.

Neden Bir Tane Kullanalım?

Donanım veya fiziksel cüzdanlar, blok zinciri ekosisteminin önemli bir parçasıdır. Blok zinciri ile etkileşim için çok faydalı olurken güvenlik sağlarlar.

İşte sahip olmanız için bazı nedenler.

  • Çok Güvenliler

Bağlı olduğumuz bilgisayar olmasa bile BTC’mizi güvende tutarlar.

PIN kodunun tanıtılması nedeniyle, bilgisayara bağlanmasına izin veren ekstra bir güvenlik katmanıdır. Diğer önlemler gibi, özel anahtar da bilgisayara gösterilemez.

Bu, çevrimiçi saldırılar, kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım gibi riskleri önler.

  • Tek Bir Yerde Birden Fazla Varlık

Burada özellikle Bitcoin’den bahsederken, bu cihazlar genellikle çok sayıda kripto para birimini destekler.

Aynı cihazda Ethereum, Lumens ve daha fazlasını yönetebiliriz. Yani fiyatı bizim için önemli bir faktörse, çok yönlü olduğunu unutmayın.

  • Kolaylık

Genellikle USB bağlantılı bir cihaz olan fiziksel bir cüzdan, kripto para birimimize güvenli bir şekilde erişen taşınabilir bir cihazdır.

Donanım cüzdanları, yeni hesaplar oluşturmadan birçok DApp’te bizi tanımlamak için kullanılabilir. Google ve Facebook gibi hizmetlere erişmek için bile kullanabiliriz.

Öte yandan, özellikle Bitcoin söz konusu olduğunda, gerektiğinde işlemleri çok kolay bir şekilde imzalarken özel anahtarları çevrimdışına almamızı sağlar. Her iki dünyanın en iyisi.

  • Cüzdanlar arasındaki işlemler

Diğer insanlarla doğrudan donanım cüzdanımızı kullanarak değiş tokuş yapmamıza izin veren platformlar var (Radar Relay bunlardan biri, ama artık çalışmıyor).

Bu, kripto para birimleriyle ticaret yapmanın en güvenli yoludur, çünkü her zaman fonların tam gözetimine sahibiz (vesayetli ve gözetimsiz cüzdanlar). Bu, bir borsaya para gönderip ardından işlemi yapmakla karşılaştırıldığında çok büyük bir fark.

Sonunda, çok fazla komisyon ve çok fazla aracı olmadığı için zamandan ve paradan tasarruf ediyoruz.

Bitcoin için En İyi Fiziksel Cüzdanlar

Güvenli T Tipi

Trezor, güvenliği nedeniyle iyi bir seçimdir. Bunun için harika özelliklere ve tonlarca tavsiyeye sahiptir.

Avantajlar

  • Değişim işlevine sahip web arayüzü.
  • 1.600 kripto para birimi desteklenmektedir.
  • Çok iyi müşteri desteği ve topluluğu ile açık kaynak.

 Dezavantajları

  • Diğer seçeneklerden daha pahalı.
  • Yazmak için çok küçük dokunmatik ekran.
  • Yeni başlayanlar için karışık.
  • USB-A kablosu dahil değildir

Trezor, kripto para birimi endüstrisinde, özellikle de soğuk cüzdanlarda bir başka büyük isim.

Model T aynı zamanda ürününün ikinci neslidir ve Chagelly ve CoinSwitch gibi üçüncü taraf borsalara doğrudan web arayüzünden erişime izin verme özelliği ile Ledger’ın sunduğuna çok benzer.

Tüm bunlar çok kullanışlı olsa da, bazen 190 $ veya 159 € üzerindeki fiyat etiketini haklı çıkarmak zor olabilir.

Selefine göre bir gelişme, dokunmatik ekranıdır, bu da bilgi girmeyi, bilgi girmek için düğmeler kullanmak zorunda olduğumuzdan daha kolay hale getirir.

Ayrıca, PIN’i şifrelemeye ve cihazımızı saldırılara karşı daha fazla korumaya yardımcı olacak MicroSD belleği koyacak bir yeri vardır.

Bu ürün bir USB-C tipi kablo ile birlikte gelir, bu port üzerinden bir bilgisayara veya cep telefonuna bağlayabiliriz.

Şu anda 1600’den fazla farklı kripto para birimi destekleniyor, bu da Ledger’dan daha az ama fena değil.

Bazıları, Bluetooth bağlantısı nedeniyle Model T’nin Ledger Nano X’ten daha güvenli olduğunu düşünüyor, ancak bu cüzdanda isteğe bağlı.

Defter Nano X

Ledger Nano X, soğuk depolama çözümü sağladığı ve Ledger’ın masaüstü veya mobil uygulamasına Bluetooth veya USB üzerinden bağlanabildiği için harika bir seçimdir.

Avantajlar

  • Herhangi bir kullanıcı için sezgisel ve kullanışlı bir arayüz sağlar.
  • 1.800’den fazla kripto para birimi desteklenmektedir.
  • Güçlü destek ve topluluk sayesinde açık kaynaklı yazılım.
  • Bluetooth bağlantısı

Dezavantajları

  • Bluetooth bağlantısı bir saldırı noktası olabilir (tercihen bir USB bağlantısı).
  • Bluetooth bağlantısı mükemmel değil.
  • Sınırlı depolama alanı.

Nano X modeli, Fransız Ledger şirketi tarafından 2014 yılında oluşturulan ikinci nesil bir cüzdandır.

İlk ürünleri Ledger Nano S, piyasadaki ilk donanım cüzdanlarından biriydi ve yıllarca piyasaya hakim oldu.

USB belleğe benzer bir görünüme sahiptir ve bu port veya bluetooth üzerinden bir bilgisayara bağlamamızı sağlar. Bu, bir bilgisayara sahip değilsek veya kullanmak istemiyorsak cüzdanı iOS ve Android telefonlara bağlamamızı sağlar.

1.800’den fazla kripto para birimini destekler ve daha fazla insan kripto para birimleri için destek talep ettikçe liste her yıl büyümeye devam ediyor.

Cihaz soğuk hava deposu tipi olmasına rağmen Ledger ekibi, kullanıcılara oldukça basit bir arayüz sunan bir yazılım oluşturmuş.

Yeni cüzdanlar oluşturmak ve portföyümüzü yönetmek gibi kripto para birimleriyle ilgili her şeyi yönetmemizi sağlar.

Sektörün en popüler markasıdır.

Hangi bağlantı noktasına sahip olurlarsa olsunlar, herhangi bir cihaza bağlanmak için USB-C ve USV-A kablolarıyla birlikte gelir. Bu, Mac kullanıcıları için çok uygundur.

Donanım Bitcoin Cüzdanı Sonuç Olarak

Hangi donanım cüzdanını seçerseniz seçin, burada aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var:

  • Tohum ifadenizi her zaman güvende tutun: Her cüzdanın, cihaz çalındığında veya kaybolduğunda anahtarları kurtarmak için kullanabileceğimiz bir tohum ifadesi vardır. Bir kopyasını güvenli bir yerde, tercihen internetten veya herhangi bir dijital ortamdan uzak tutmalıyız. Tohum ifadelerinin nasıl korunacağına ilişkin kılavuzumuza göz atın.
  • İşlemi onaylamadan önce her zaman adresi kontrol edin: Birinin bir donanım cüzdanını uzaktan hacklemesi zor olsa bile, bizi kendilerine BTC göndermemiz için kandırmak için hileler kullanabilirler. Örneğin, bilgisayarımıza kopyaladığımız adresleri değiştiren kötü amaçlı yazılım var. Bu da bizi hacker’a ait başka bir cüzdana göndermeye yöneltti. Bu nedenle öncelikle adresin yasal olduğundan emin olmalı ve mümkünse ikili ve üçlü doğrulama yapmalıyız. Her karakteri karşılaştırmak gerekli değildir, ancak ilk ve son karakterleri karşılaştırmak iyi bir uygulamadır.

Son olarak, bu pazar çok olgunlaştı ve Bitcoin’i depolamak için birçok seçeneğimiz var, ancak bu önlem almaya devam etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!