Wrapped Token Nedir? Wrapped Tokenlar Nasıl Çalışır?

Wrapped token nedir
Wrapped token nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Wrapped Token Nedir?

Wrapped Token Nedir? Wrapped token (Sarılmış token), başka bir kripto para biriminin tokenize edilmiş bir versiyonudur. Temsil ettiği varlığın değerine endekslenir ve her an o değerle değiştirilebilir. Ek olarak, bu belirteçler genellikle verildikleri yerel blok zincirinin dışındaki varlıkları temsil eder. Wrapped token, başka bir varlıktan değer elde etmeleri açısından stablecoin’lere benzer olarak düşünülebilir. Stablecoinlerin değeri genellikle fiat para birimine sabitlenir. Wrapped token değeri, başka bir blok zincirinde yayınlanan varlıklara endekslenir. Blok zincirleri ayrı sistemler olduğundan, farklı blok zincirleri arasında bilgi aktarmanın etkili bir yolu yoktur.

Wrapped Token Nedir? Wrapped token ise farklı blok zincirlerini daha birlikte çalışabilir hale getirir. Esasen, altta yatan belirteç zincirler arasında taşınabilir hale gelir. Standart bir kullanıcı olarak, sarılmış belirteç oluşturma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmediğini de unutmamak önemlidir. Bu sarılmış jetonlar, diğer herhangi bir kripto para birimi gibi alınıp satılabilir. Türkiye’nin Global borsası olmayı başaran Dyorex Kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından ulaşabilirsiniz.

Wrapped Tokenlar Nasıl Çalışır?

Wrapped Token Nedir? Ethereum’da Bitcoin’in tokenize edilmiş bir versiyonu olan Wrapped Bitcoin (WBTC) örneğine bakalım. WBTC, Bitcoin değerine 1:1 endekslenmiş bir ERC-20 tokenidir ve BTC’nin Ethereum ağında kullanılmasına izin verir. Paketlenmiş belirteçler genellikle bir yöneticinin varlığını gerektirir. Vasi, endekslenmiş miktarda varlık tutan bir varlıktır. Bu emanetçi bir sağlayıcı, multisig cüzdanı, DAO veya akıllı sözleşme olabilir. WBTC örneğinde, Sorumlu, verilen her WBTC için 1 BTC’ye sahip olmalıdır. Bu rezervin kanıtı zincirin üzerindedir.

Bu paketleme süreci nasıl işliyor? Satıcılar, paketli tokenler oluşturmak için BTC’yi emanete gönderir. Sorumlu daha sonra gönderilen BTC miktarına eşit WBTC’yi Ethereum cinsinden verir. WBTC’nin tekrar BTC’ye dönüştürülmesi gerekirse, satıcı saklayıcıdan yakma talebinde bulunacak ve yedek BTC serbest bırakılacaktır. Wrapped Token Nedir? Bir depo, paketlemeyi gerçekleştiren ve geri alan varlık olarak düşünülebilir. WBTC örneğinde, sorumluların ve sağlayıcıların eklenmesi ve çıkarılması DAO tarafından gerçekleştirilir. Topluluğun bazı üyeleri Tether’i (USDT) sarılmış bir token olarak görüyor, ancak bu tamamen doğru değil.

USDT genellikle USD ile 1:1 oranında işlem görür, ancak Tether dolaşımdaki tüm USDT’ler için tam olarak USD’ye eşdeğer rezerv tutmaz. Bunun yerine, bu karşılık nakit ve diğer fiziki ödeme araçları, varlıklar ve kredi alacaklarından oluşmaktadır. Ancak temel fikirler çok benzer. Her USDT belirteci, itibari para birimi USD’nin bir tür sarılmış versiyonu gibi davranır.

Wrapped Bitcoin ile Bitcoin Arasındaki Fark Nedir?

Wrapped Token Nedir?  Wrapped Bitcoin (WBTC) ile Bitcoin arasındaki temel fark, WBTC’nin Ethereum blok zincirinde, Bitcoin’in ise Bitcoin blok zincirinde saklanmasıdır. Başka bir deyişle, WBTC bir Ethereum cüzdanında saklanabilir, ancak Bitcoin bir Bitcoin cüzdanında saklanmalıdır. WBTC’nin Ethereum blok zincirinde oluşturulan bir token olduğu için Ethereum akıllı sözleşmelerinde kullanılabilir, ancak Bitcoin’in bu açıdan sınırlamaları vardır. Bu nedenle WBTC, Ethereum blok zincirinde görülen avantajlardan yararlanarak Bitcoin’i daha dayanıklı hale getirebilir.

Wrapped Tokenları Kullanmanın Avantajları

Wrapped Token Nedir? Birçok blok zincirinin kendi belirteç standartları vardır (Ethereum’un ERC-20’si veya BSC’nin BEP-20’si), ancak bu standartlar birden çok zincirde kullanılamaz. Sarılmış belirteçler, belirteçlerin verilmediği blok zincirlerinde kullanılmasına izin verir. Ek olarak, paketlenmiş belirteçler hem merkezi hem de merkezi olmayan borsalar için likiditeyi ve sermaye verimliliğini artırabilir. Atıl varlıkları paketleyebilmek ve bunları başka bir zincirde kullanabilmek, normalde daha izole olan likiditeler arasında daha güçlü bağlantılara izin verir.

Wrapped Bitcoin (WBTC) token goes live on Ethereum » CryptoNinjas

Son olarak, en önemli avantajlardan biri işlem süresi ve ücretleridir. Bitcoin bazı harika özelliklere sahiptir, ancak en hızlı zincirlerden biri değildir ve kullanımı oldukça pahalı olabilir. Bu nedenle, ticaret yaparken sorunlar ortaya çıkabilir. Blok zincirle sarılmış bir sürüm kullanmak, daha hızlı işlem süreleri ve daha düşük işlem ücretleri ile bu sorunları önleyebilir.

Wrapped Tokenları Kullanmanın Dezavantajları

Wrapped Token Nedir? Wrapped token mevcut kullanımlarının çoğu, fonları tutan emanetçiye güven gerektirir. Günümüz teknolojisi, gerçek zincirler arası işlemler için tokenlerin kullanılmasına izin vermemektedir. Bu belirteçlerin genellikle bir yöneticiden geçmesi gerekir. Bununla birlikte, sarılmış belirteçlerin tamamen güvenilmeyen şekilde verilmesine izin veren ve gelecekte kurtarılabilecek daha merkezi olmayan seçenekler geliştirilmiştir.

Bunun dışında, token ihraç süreci fiyat oynaklığına neden olur ve yüksek gas ücretleri nedeniyle çok maliyetli olabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!