Volatilite Nedir? Volatilite Nasıl Ölçülür?

Volatilite Nedir
Volatilite Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Volatilite Nedir?

Volatilite Nedir? “Borsanın dalgalı seyri devam ediyor”, “X hissesinin değeri daha dalgalı hale geliyor”, “dalgalı piyasa koşullarına dikkat edin” gibi ifadeler yatırım dünyasındaki gözlemciler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Bunlar sadece birkaçı duyacağınız sözler. Volatilite, hareketlilik, volatilite ve ciro gibi çeşitli terimlerle ifade edilen bu durum genellikle risk ve belirsizlikle ilişkilendirilir ve finans dünyasında volatilite olarak bilinir.

Volatilite Nedir? Volatilite, kısa bir süre içinde bir finansal aracın veya genel piyasanın değerindeki büyük değişiklikleri ifade eder. Türkiye’nin en büyük borsalarından olan Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir makalemize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

VOLATİLİTE NEDİR? - FinansCepte

  • Bir hız treni gibi düşünün. Hisse senetleri ve borsalar roller coaster benzeri olabilir, kısa bir süre yükselir, sonra zirveye ulaşır, ardından hızla dibe vurur ve ardından hızla yükselir. Örneğin bu tür hareketlerin çok yüksek volatiliteye sahip olduğunu söylersek, düz bir hatta giden bir trenin volatilitesinin olmadığını söyleyebiliriz.

Oynaklık, bir bütün olarak piyasayla veya bireysel finansal araçlarla (hisse senetleri, tahviller, tahviller, altın vb.) ilgili olabilir. Örneğin, tek bir yatırım aracından bahsediyorsak, hisse senedi fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve düşüşler veya kısa süreli yükseliş ve düşüşler gibi kısa vadeli dalgalanmalar, yüksek oynaklığın göstergesidir.

  • Örneğin, kripto para birimleri. Merkezi olmayan borsalarda, çok güçlü oyuncular tarafından yapılan büyük hacimli alım ve satımlar, kısa sürede büyük değer artışlarına veya düşüşlerine yol açabilir.

Öte yandan, piyasalardan bahsettiğimizde, tüm borsadaki veya birden fazla borsadaki önemli iniş çıkışları kastediyoruz. Örneğin, borsa uzun bir süre boyunca sürekli olarak %5 veya daha fazla yükseliyor veya düşüyorsa, “dalgalı piyasa” tanımını hak ediyor.

Volatilite Nasıl Ölçülür?

Volatilite Nedir? Finansal varlıklar ve piyasalar (elbette) gün boyunca inişli çıkışlı hareket eder. Bu tek başına volatilitenin doğrudan bir göstergesi değildir. Neyin değişken olduğunu belirlemek için, belirli bir süre için her günün sonundaki değere bakmanız gerekir. Nasıl? Stok örneğini ele alalım. Oynaklık, belirli bir süre boyunca hisse senedi getirilerinin standart sapması kullanılarak ölçülür ve hesaplanır. Hisse senedi fiyatının yükselebileceği veya düşebileceği aralığı gösterir. Yani ortalama fiyattan ne kadar saptığınızı gösterir. Fiyat hızlı bir şekilde yeni zirvelere veya düşüşlere ulaşırsa, yani çok dalgalanırsa, yüksek oynaklığı gösterir.

Volatilite Nedir? Bununla birlikte, daha yavaş yükselir veya düşerse veya nispeten istikrarlı veya istikrarlı ise, düşük oynaklığa sahip olacaktır. Bu nedenle yüksek oynaklık, yüksek risk anlamına gelir. Bu, yukarı çıkarken çok şey kazanabileceğiniz, ancak aşağı inerken de çok şey kaybedebileceğiniz anlamına gelir. Oynaklık, her iki yöndeki değişiklikleri ölçer. Bazen bir değer ($2), bazen yüzde (örn. %5) olarak belirtilir. Kripto para birimleri bu nedenle oldukça değişken ve risklidir. Birçok kripto zengini insan varken, kripto için her şeyini kaybetmiş insanları sıklıkla görüyoruz. Öte yandan, her hisse senedinin oynaklığı farklıdır. Genel olarak, bir hisse senedinin piyasa değeri ne kadar yüksekse oynaklığı o kadar düşüktür. Bir hisse senedinin oynaklık değerini ölçmek için “beta katsayısına” bakmamız gerekir.

Borsada Beta Katsayısı Nedir?

Volatilite Nedir? Volatilite ve risk arasındaki ilişkiyi yukarıda öğrendik. Bu tam olarak beta değerinin ölçtüğü şeydir. Bir finansal varlığın sistemik riskinin ölçüsü aynı zamanda oynaklığını da ölçer. Borsada, hisse senedinin borsaya ne kadar paralel hareket ettiğini ve borsadan ne kadar uzaklaştığını gösterir.

Volatilite Nedir? Eşik için ‘1’ olarak kabul edilen değerler için, katsayı ne kadar yüksekse, hisse senedinin riski veya oynaklığı o kadar yüksek olur. Düştüğünüzde azaltın. ‘Pozitif’ bir hisse senedi betası, hisse senedinin ‘hareket yönü’ ile aynı yönde hareket ettiğini gösterir. Negatif değerler, borsanın “aleyhte” hareket ettiğini gösterir. Hisse senedi, borsa ile mükemmel bir uyum içinde hareket ediyorsa, yani borsa ile aynı oranda yükseliyor ve borsa ile aynı oranda yükseliyorsa, beta katsayısının 1 olduğunu söyleyebiliriz.

Borsa yükseldiğinde daha çok yükseliyor ve düştüğünde daha çok düşüyorsa, beta katsayısının 1’den büyük olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin hisse senedi fiyatımız %35 yükselirken S&P 500 %10 yükselirse betamız 3.5 olur.

Önemli! Yukarıdaki örnekte tersi olsaydı yani S&P 500 %10 yükselirken hisse senedi fiyatı %35 düşerse beta katsayısı negatif, -3,5 olurdu. Beta katsayısı 0 ile 1 arasında değerler aldığında gözlenebilir. Bu durum hisse senetlerimizin borsaya göre daha yavaş tepki verdiğini gösteriyor. Yani Nasdaq %20 ve varlıklarımız %5 artarsa, beta katsayısı 0,25 olur.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!