Uniswap Nedir? Uniswap Nasıl İşler?

Uniswap Nedir
Uniswap Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uniswap Nedir?

Uniswap Nedir? Uniswap, Ethereum üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir değişim protokolüdür. Aslında, bu tam olarak otomatik likidite protokolüdür. Bir emir defterine veya merkezi bir ticaret partisine sahip olmanıza gerek yoktur. Uniswap, kullanıcıların yüksek düzeyde ademi merkeziyet ve sansür direnci ile aracılar olmadan işlem yapmalarına olanak tanır. Uniswap açık kaynaklı bir yazılımdır. Uniswap GitHub’da yazılımı kendiniz kontrol edebilirsiniz. Peki emir defteri olmadan alım satımlar nasıl gerçekleştirilir Uniswap, likidite sağlayıcılarının likidite havuzları oluşturduğu bir model üzerinde çalışır.

Temel olarak sistem, sipariş defterlerine olan ihtiyacı ortadan kaldıran merkezi olmayan bir fiyatlandırma mekanizması sağlar. Bu mekanizmanın nasıl çalıştığına daha yakından bakalım. Ancak şimdilik, kullanıcıların bir emir defterine ihtiyaç duymadan ERC-20 tokenlerini sorunsuz bir şekilde alıp satabileceklerini söyleyebiliriz. Uniswap protokolü merkezi olmadığı için herhangi bir listeleme işlemi yoktur. Kullanıcılara sunulan bir likidite havuzu olduğu sürece herhangi bir ERC-20 belirteci kullanıma sunulabilir. Türkiye’nin en çok yatırımcısına sahip olmayı başarmış olan Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Premium PSD | Uniswap cryptocurrency coins 3d rendering

Bu nedenle, Uniswap bir listeleme ücreti talep etmez. Uniswap Nedir? Uniswap protokolü bir bakıma kamu yararına hizmet ediyor. Uniswap protokolü, 2018 yılında Hayden Adams tarafından oluşturuldu. Ancak bu protokolün uygulanmasına ilham veren teknoloji ilk olarak Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından tanımlandı.

Uniswap Nasıl İşler?

Uniswap Nedir? Uniswap, dijital merkezi borsaların geleneksel mimarisini ortadan kaldırarak sipariş defterlerini geçmişte bırakıyor. Bu kısmen, Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) olarak bilinen daha popüler merkezi olmayan değişim modelinin bir çeşidi olan Sabit Ürün Piyasa Yapıcı tasarımı sayesinde mümkün olmuştur. Otomatik piyasa yapıcı, tacirlerin işlem yapmak için kullanabileceği bir likidite rezervi (havuzu) tutan akıllı bir sözleşmedir. Bu rezervler, teşvikli likidite sağlayıcıları tarafından finanse edilmektedir. Havuza iki farklı tokenden aynı değeri yatırabilen herkes bu likidite sağlayıcılardan biri olabilir. Yatırımcılar, likidite havuzundaki paylarına göre havuza bir ücret öderler. Bu, havuzdaki paylarına göre likidite sağlayıcılara dağıtılır.

Uniswap'in yeni tek tıkla web3 ürünü Swap Widget - Webrazzi

Bir likidite sağlayıcı, iki eşdeğer token yatırarak yeni bir işlevsel ticaret piyasası yaratır. Bu iki jeton, ETH ve herhangi bir ERC-20 jetonu veya iki ERC-20 jetonu olabilir. Bu havuzlar genellikle DAI gibi sabit paralardan oluşur, ancak her zaman değil. Uniswap Nedir? Uniswap likidite sağlayıcıları, piyasalar oluşturma ve yatırımcıların ticaret yapması için likidite sağlama karşılığında genel likidite havuzunun bir payını temsil eden “likidite belirteçleri” ile ödüllendirilir. Uniswap likidite havuzu kavramını göstermek için ETH/DAI likidite havuzunu örnek olarak alalım. Bu formülde havuzun ETH payı ‘x’ ve DAI payı ‘y’dir. Uniswap, havuzdaki toplam likiditeyi hesaplamak için bu iki tutarı çarpacaktır. Formülde bu çarpım ‘k’ dir. Uniswap’e gücünü veren ana kavram, ‘k’nin her zaman sabit kalması gerektiğidir, yani havuzdaki toplam likidite sabit kalır.

Havuzdaki toplam likidite formülü şu şekildedir:

x * y = k

Peki ya biri ticaret yapmak isterse?

Örneğin David, ETH/DAI likidite havuzunu kullanarak 1600 DAI’den 1 ETH satın alıyor. David bu sayede havuzdaki DAI miktarını artırırken ETH miktarını azalttı. Bunun, bir işlemden sonra havuzda daha az ETH olduğu için ETH fiyatının arttığı ve toplam likiditenin (k) sabit kaldığı anlamına geldiğini biliyoruz. Bu mekanizma, havuzdaki para birimlerinin fiyatını yönlendirir.

Uniswap’ı Benzersiz Yapan Şey Nedir?

Uniswap Nedir? Uniswap ile ilgili en benzersiz şeylerden biri, projenin kendisinin herhangi bir gelir getirmemesidir. Uniswap, kullanıcılara platformun tüm likiditesini sağlayan merkezi olmayan bir protokoldür, bu nedenle tüm ücretler doğrudan likidite sağlayıcılarına gider. Bu, borsayı yöneten merkezi otoritenin tüm ücretleri üstlendiği merkezi borsalardan çok farklı. Ağın likidite sağlayıcılarına ödenen cari işlem ücreti, işlem başına %0,3’tür. Bu tutar otomatik olarak likidite havuzuna gönderilir ve her an likidite sağlayıcıların kullanımına sunulur. Bu işlem ücretleri, her bir likidite sağlayıcının havuzdaki payına göre dağıtılır. Gelecekte, işlem ücretlerinin bir kısmı Uniswap geliştirmeye tahsis edilebilir. Uniswap ekibi yakın zamanda geliştirilmiş bir Uniswap v2 protokolünü piyasaya sürdü ve aktif olarak Uniswap v3’ü geliştiriyor.

Uniswap’a Değer Katan Şey Nedir?

Uniswap Nedir? Uniswap, yönetim belirteci UNI’yi 17 Eylül 2020’de piyasaya sürdü. Uniswap, ICO’lar veya diğer token satışları gerçekleştirmez. Uniswap, UNI belirteçlerini hem topluluk üyelerine (aktif tüccarlar) hem de likidite sağlayıcılarına belirli bir dağıtım planına göre dağıtır. Uniswap, lansmanını kutlamak için büyük bir airdrop düzenleyerek, daha önce Uniswap’in merkezi olmayan değişim protokolünü Did kullanmış olan kullanıcılara 400 UNI jetonu (havadan satış sırasında tahmini olarak 1.500 $) sunacak. Kullanıcılar artık UNI belirteçlerini Uniswap’in likidite havuzunda stake ederek kazanabilirler. Bir likidite havuzundan ödüller kazanmak için belirteçleri stake etmeye genellikle verim çiftçiliği veya likidite madenciliği denir. UNI belirteci, Uniswap protokolünün gelecekteki yönetimi için tasarlanmıştır.

Toplam UNI arzının %1’i veya daha fazlasına sahip UNI sahipleri, geliştirme teklifleri sunabilirken, diğer tüm UNI sahipleri, sahip olduklarına bakılmaksızın bu teklifler için oy kullanabilir. UNI sahipleri ayrıca fon hibelerine, ortaklıklara, likidite madenciliği havuzlarına ve daha fazlasına yardımcı olabilir. Uniswap Nedir? Uniswap Yönetişimi, nihai olarak Uniswap çekirdek ekibinin karar verme sürecinin tamamen dışına çıkmasına ve gerçekten otonom ve tamamen merkezi olmayan bir protokole ulaşmasına izin verecek şekilde tasarlanmıştır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!