Resesyon Nedir? Resesyon Olursa Ne Olur? [ 4 Başlıkta İnceleme ]

Resesyon Nedir
Resesyon Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resesyon Nedir?

Resesyon Nedir? Resesyon kelimesinin anlamı “durgunluk” olarak bilinir. Bu da son aylarda ciddi bir ekonomik yavaşlamaya işaret ediyor. Ülke ekonomisinin büyüme hızı ülke nüfusunun artış hızından düşük olduğu için kişi başına bildirilen milli gelirin artmadığı görülür. Böyle bir süreçte ekonomi ivme kaybeder, talep dinamizm kaybeder ve genel bir karamsarlık hâkim olur. Makroekonomik göstergeler; reel gelir, istihdam, üretim ve tüm ticaret verileri bu ölçüme dahildir.

Durgunluk söz konusu olduğunda, iki çeyrek üst üste negatif büyüme rapor etmek veya ülke bazında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ölçümünü izlemek yeterlidir. Resesyon Nedir? Büyümede yüzde 1’lik bir düşüş, 80.000 ila 100.000 işsizin iş bulamamasına neden olacaktır. Yatırım eğrisi düşüyor ve şirket kurucuları bekliyor. Ülkelerin Resesyon yaşaması yaygın olmamakla birlikte, 21 gelişmiş ekonomi 1960 ile 2007 yılları arasında 122 Resesyon yaşamıştır.

.

Resesyonda Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

Resesyon Nedir? Ulusal İşletme Enstitüsü’nün (NABE) yakın tarihli bir anketine göre, ekonomistlerin %72’si gelecek yılın ortasına kadar sürecek bir durgunluk bekliyor. CNN, ekonomistlerin %19’unun durgunluğun çoktan başlamış olabileceğini söylediğini bildirdi. Tony Dwyer liderliğindeki Canaccord Genuity’deki analistler, 6 Haziran tarihli bir araştırma notunda, “Görüşümüze göre, özellikle Fed faiz oranlarını artırmaya devam ederse, önümüzdeki yıl bir durgunluk yaşanması daha muhtemel. Göstergeler gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin önde gelen Kripto para borsalarından biri olmayı başaran Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Durgunluk, her ülke için büyüme verilerindeki artış veya azalış izlenerek ölçülür. Örneğin, ABD ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasıla verileri, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllık %0,6 daraldığını gösteriyor. Önceki tahmin, %0,9’luk bir küçülme içindi. Yukarı yönlü revize edilen veriler ‘ılımlı’ bir ekonomik daralmaya işaret ediyor. Bu nedenle ABD ekonomisi için Nisan-Haziran GSYİH verileri revize edilmiştir.

Resesyonun Nedenleri Nelerdir?

Resesyon Nedir? Bir Resesyon, ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin azalması, işsizliğin artması, ekonomik faaliyetlerin ve üretim faaliyetlerinin azalması gibi zirveye ulaşan olumsuz faktörlerin bir araya gelmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. ABD ekonomisinin şu an yaşadığı durumda da tam olarak örnek verebiliriz. Örneğin 2008’deki resesyon; yetersiz düzenlemeler, düşük faiz oranları ve yüksek faizli ipoteklerden kaynaklanan bir konut piyasası çöküşüyle ortaya çıkmıştı.

Bugün ise ekonomi, yükselen enflasyonu ateşleyen ve yaşam maliyetini artıran, konut ve iş piyasası gibi diğer ekonomik güçleri etkileyen tedarik zinciri kısıtlamalarından kaynaklı kırılgan bir durumda. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş ile emtia fiyatlarındaki artış da ABD’de enflasyonu artıran etmenler arasında yer almaktadır. Çok faktörlü makroekonomik sorunların enflasyonu git gide yükseltirken FED’in enflasyonla mücadele kapsamında verdiği faiz artışı kararları ekonomiyi Resesyonun eşiğine kadar getirdi.

Enflasyonun haziran ayında itibaren rekor seviyelere ulaşmasıyla beraber, FED enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yarım puan artırmıştı. Temmuz ayında da tekrar 75 baz puanlık bir artışı gerçekleştirmişti. Bununla birlikte, yüksek faiz oranları hisse senedi fiyatlarını ve kazançları olumsuz yönde etkileme eğiliminde olduğundan, FED’in faiz oranı artışları genellikle makro ekonomiyi olumsuz etkiler ve bu da ekonomik bir gerilemeyi tetikleyebilir.

Resosyon Sonrası Borsa İçin Ne Beklemeli?

Resesyon Nedir? Bir durgunluk genellikle borsanın düştüğü ve hisse senedi fiyatlarının düştüğü bir zamandır. Ancak borsa tarihini anlayan yatırımcılar, bunun genellikle bir fırsat olduğunu bilirler. Bu zamanlardan yararlanan şirketler, durgunluktan sonra bile karlı olmaya devam etti. Durgunluk iki çeyrek veya daha fazla sürede sona erebilir. İkinci çeyreğin sonunda durgunluktan çıkan bir ekonomiye V şeklinde çıkış, daha uzun vadeli bir çıkışa ise U şeklinde çıkış denir. Durgunluk sona erdikten sonra ekonomi tekrar küçüldüğünde, buna W şeklinde veya çift dipli resesyon denir.

ABD ekonomisi 2020’de bir Covid dönemi durgunluğundan kurtuluyor, ancak 2022’de Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş başladığında durgunluğa girecek. Ancak buradaki kilit nokta, ekonominin W şeklindeki durgunluk sona erdikten sonra en az dört ila beş yıl daha uzun vadeli büyüme patikasını sürdürecek olmasıdır. Bu yüzden süreci akıllıca kullanın, durgunluk zamanına göre yatırım yapın ve her vakadan sonra büyük dalgalanmayı bekleyin Doğru olanı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
1
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!