Node Nedir? Node Çeşitleri Nelerdir?

Node Nedir
Node Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Node Nedir?

Node Nedir? Node (Düğüm), Bitcoin ağına katılan bir bilgisayardır. Düğümler işlemleri alır, doğrular ve diğer düğümlere iletir. Her düğüm, Bitcoin geçmişinde yapılan tüm işlemleri içeren blok zincirinin bir kopyasını saklar. İşlemler diğer düğümlere gönderildiğinde, aynı zamanda her düğümün blok zincirinin yerel kopyasında saklanır.

Bir düğüm, bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarda tam bir düğüm çalıştıran tek bir kullanıcı veya birlikte çalışan binlerce makineden oluşan büyük bir maden çiftliği olabilir. Yani bir mesaj oluşturulduğunda, bilginin alındığı veya gönderildiği nokta burasıdır. Şimdi Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerinde kullanılan düğüm türlerini birlikte keşfedeceğiz. Türkiye’nin yeni popüleri olan Dyorex kripto para borsası hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Node Çeşitleri Nelerdir?

  1. Bitcoin Nodeları

Blockchain ağı merkezi olmayan bir yapıdadır ve Bitcoin, kullanıcılar arasında işlem yapılmasını gerektirmeyen sansüre dayanıklı bir yapıya sahiptir. İnsanlar dünyada ne kadar uzak olursa olsun, eşler arası P2P ve paranın dağıtılmasını sağlayan bilgisayar düğümleri ağıdır. Bu, blok zincirinde kullanılan düğüm ağının farklı işlevlere sahip iletişim noktaları ile çalışması gerektiği anlamına gelir. Cihazların veya bilgisayarların birbirleriyle bağlantı kurmasını ve iletişim kurmasını sağlayan Bitcoin düğümleridir. Bitcoin düğümleri ayrıca blok zincirinde gerçekleşen bilgisayar ağlarındaki işlemleri, bloklar arasındaki iletişimi ve eşler arasındaki protokolleri de inceler. Bilgisayar düğüm yapısı ayrı bir özellik olarak tanımlandığı için çeşitli Bitcoin düğümleri de bulunmaktadır. Node Nedir?

  1. Super Nodelar

Bir süper düğüm, herkesin görebileceği temelde mükemmel düğüm yapılarından biridir. Bir bağlantı, rastgele bir düğüm yapısı kullanarak kendi kendisiyle iletişim kurar. Bu nedenle, birbirleriyle iletişim kurarken her düğüme bilgi gönderilir. Başka bir deyişle, süper düğümler, veri kaynakları ve iletişim köprüleri olarak işlev görmeye devam eden dağıtım noktalarıdır. Güvenli üst düğüm yapısı, dünyanın her yerindeki bu ağları kullanarak blok zinciri geçmişine sahip çeşitli bağlantılarla iletişime izin vererek günün 24 saati çalışır. Ancak full node yapısından daha fazla işlem gücü gerektirdiğinden daha güçlü bir internet bağlantısı da gerektirmektedir.

  1. Tam Nodelar

Fullnode’lar, Bitcoin yapısı için güvenlik ve destek sağlayan entegre ağlardır. İşlemler, bloklar için mutabakat kurallarını kontrol etme sürecinde çalışır. Belirli bir yönde doğrulama yapıldığında adı doğrulama düğümü olarak adlandırılır. Tam bir düğüm yapısında gerçekleşen yeni işlemleri blok zincirine itme gücüne sahiptir. Tipik olarak Bitcoin blok zincirinde her blok, işlemin kendi kopyasını indirir. Ancak, blok zincirinin kesik bir kopyasını kullandığından, her zaman tam bir düğüm olarak sayılmaz. Bitcoin’in eksiksiz düğüm yapısı, çeşitli yazılımlar kullanılarak oluşturulur. En popüler yazılım eklentilerinden biri Bitcoin Core’dur. Tam bir Bitcoin çekirdek düğüm ağına sahip olmak için minimum gereksinimler şunlardır:

2 GB RAM kapasitesi

200 Gb Boş hafıza yeri

50 Kb/s veya daha yüksek yükleme hızına sahip internet hızı bağlantısı

Tam bir düğüm ağacı indirme hızı 200 GB’a ulaşabilir, bu nedenle genellikle sınırsız veya yüksek bir yükleme sınırı gerekir. Düğüm yapısını kurduktan sonra en az 6 saat çalışmalıdır.

4. Madenci Nodelar

Rekabet ne kadar şiddetli olursa olsun, birçok kişi bitcoin madenciliği yapmak isteyebilir. Bitcoin madenciliği yapmadan önce, kullanıcıların özel olarak oluşturulmuş donanım ve programlara yatırım yapması gerekir. Bitcoin Core yazılımı madencilik olarak kabul edilir, ancak madenci olabilmek için bu yapının aslında paralel olarak çalışması gerekir. Bitcoin blokları zordur ve çözülmesi zaman alır. Bu nedenle, Bitcoin madenciliğini tek başına veya grup halinde yapmanızı öneririz. Madenci düğümleri tek başına çalışırken, tam düğümler kendi blok zinciri kopyalarını kullanırken, grup madencileri birlikte çalışır ve kendi bilgi işlem kaynaklarını kullanır. Yönetici, madencilik havuzundaki tam düğümlerle uğraşmak zorunda olduğundan, gruptaki küçük düğümler olarak adlandırılabilirler.

Node Nasıl Çalışır?

Node Nedir? Düğümler Nasıl Çalışır Bitcoin eş ağının işleyişi, ilk düğümün kaldırılmasıyla başlar. Eylem, önce Bitcoin düğümünü yöneten Satoshi Nakamoto, ardından Hal Finney tarafından başlatıldı. Eh, bu noktada tek düğümlü bir ağ değil. Bu, katılmak için daha fazla düğüm gerektirecektir. Bu noktada, Bitcoin sisteminin Bitcoin çekirdek yazılımını çalıştıran bilgisayarlar veya bilgi işlem cihazları toplanmaya başlar.

O andan itibaren birbirleriyle senkronize olmaya başlarlar ve operasyonları ve operasyonel süreçleri başlatırlar. Bu süreç, ağa yeni düğümler eklendikçe tekrarlanarak herkesin birlikte çalışabilmesi için bilgi paylaşılır. Bitcoin blok zinciri bu nedenle merkezi olmayan bir sistem olarak işlev görür. Bu nedenle düğümler, ağ içinde bilgi oluşturma, depolama ve iletme sorumluluğunu paylaşmalı ve dağıtmalıdır. Hiyerarşi veya hiyerarşi yoktur, tüm düğümler Bitcoin blok zincirinde eşit şekilde çalışır.

Bağlandıktan sonra, düğümler çeşitli işlevleri yerine getirebilir. Örneğin, gönderilen veya alınan verilerin veya hizmetlerin aktarılması veya saklanması. Yeni bloklar oluşturmak, işlemleri doğrulamak ve onaylamak ve daha fazlası için madencilik hizmetleri. Farklı işlevleri yerine getiren birkaç düğüm türü olmasına rağmen. Ancak, birbirine bağlı tüm düğümler aynı yerleşik mutabakat protokolü kurallarını izler. Aslında, işlem geçerliliği hakkında diğer düğümlerden bağımsız olarak kendi sonuçlarını çıkarır. Node Nedir?

Benzer şekilde, Bitcoin ağındaki veya herhangi bir başka kripto para ağındaki bir düğüm, bilgilerin alındığı bir bağlantı noktası veya tüm verilerin depolandığı bir iletişim uç noktası olabilir.

Node Nedir? Günümüzde düğümler, yalnızca yeterli depolama alanına değil, aynı zamanda düzgün çalışması için belirli bir miktarda bilgi işlem gücüne ve kapasitesine de ihtiyaç duyar. Bu nedenle, birçok kullanıcının düğüm rolünü yerine getirmek için tahsis etmek istedikleri bilgi işlem kaynaklarına yatırım yapması yaygın bir durumdur.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!