NFT Nedir? NFT Hakkında Her Şey

NFT Nedir
NFT Nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NFT Nedir? 

NFT Nedir? NFT’nin açılımı Non-fungible token, Türkçe karşılığı ise değiştirilemez para olup. Ethereum blok zincirinin bir parçası olan NFT’leri dijital eserlere sahip olmak için bir tür sertifika gibi düşünebiliriz. NFT alışverişler blok zinciri teknolojisi üzerinden tek tek kayıt altına alınıyor, blok zincirleri, içindeki verilerin değiştirilememesini sağlayacak şekilde şifrelenme yöntemi kullanılıyor. Bu dijital varlıklar silinmez, kopyalanmaz veya benzer bir varlıkla eşitlenmezler, çünkü her NFT varlığı kendi başına benzersizliği bulunmaktadır.

NFT sertifikasının en önemli avantajı ilgili sanat eserinin ya da dijital varlığın aynı zamanda mülkiyetini ve piyasa değerini de takip etme imkanı sunmasıdır. Bu durum aslında dijital sanatçılar için muazzam bir durum. Çünkü bir sanatçı NFT üzerinden bir eserini sattığında eserin el değiştirmesi durumunda da o satış üzerinden komisyonunu alabilecektir. Dahası, NFT ile alıcı ile sanatçı arasındaki aracılar da aradan çıkıyor.

NFT Nasıl Ortaya Çıktı?

NFT Nedir? NFT’lerin ilk ortaya çıkışı ile ilgili bazı tartışmalar söz konusu olsada.  Blok zincirindeki renkli madeni paraların var olan ilk NFT’ler olduğu tahmin ediliyor. Girişimci Yoni Assia 2012’de yayımladığı bir makalede renkli madeni paraların NFT’ler için zemin hazırladığını ifade etmişti fakat çok ciddiye alınmamıştı.  Bununla birlikte sektöre kabul gören kaynak bilgi hikayenin 2017’de American Studio Larva Lab’in Ethereum üzerinde Crypto Punks adlı ilk NFT eserini piyasaya sürmesiyle başladığı yönünde bilgiler bulunmakta. John Watkinson ve Matt Hall isimli iki girişimcinin yönettiği şirket aynı dönemlerde kısa sürede viral hale gelecek Crypto Kitties adlı başka bir proje yayınlamışlardı. Bu projenin 12,5 milyon dolarlık yatırım aldığı bilgisi de bulunmakta.

NFT’ler Nasıl Bu Kadar Hızlı Popüler Oldu?

Bugün genellikle ERC-721’e dayalı Ethereum token olarak bilinen NFT’lerin bazı özellikleri kısa sürede aldığı ilgiye cevap veriyor.

  • NFT ile ilgili tüm veriler blokzinciri üzerinde güvenli bir şekilde saklanır, bu da token’ların ne olursa olsun asla kaldırılamayacağı, yok edilemeyeceği veya kopyalanamayacağı anlamına gelir.
  • NFT geliştiricileri sonsuz sayıda token üretebilseler de, değerlerini korumak için bilinçli olarak üretimi sınırlı tutarlar.
  • NFT’ler tamamen parçalanamazdır, bu da bitcoin gibi daha küçük değerlere parçalanamayacağı anlamına gelir.
  • Blokzincirinin yetenekleriyle, NFT’lerin mülkiyeti kolayca ilk sahiplerine kadar takip edilebilir ve bu da üçüncü taraf doğrulama ihtiyacını sonsuza kadar ortadan kaldırma imkanı sunar.

 

Bugüne kadarki en yüksek değerli NFT satışı, kripto sanatçısı Beeple’ın Christie’s’de müzayedeye çıkardığı “Everydays: The First 5,000 Days” oldu. 69,4 milyon dolara (yaklaşık 523 milyon Türk lirası) satılan eser Beeple’ın 5 bin parçasının bir derlemesi. Bununla birlikte hem teknoloji sektöründen hem de ünlüler dünyasından popüler isimlerin gösterdiği talep NFT’yi kısa sürede trend haline getirdi. Jack Dorsey’nin ilk tweetinin NFT olarak 2.9 milyon dolara satılması, Elon Musk’ın sosyal medyada paylaştığı şarkıyı NFT olarak satılığa çıkarması gibi gelişmeler ile konu ana akım medyanın da radarına girdi.

NFT’leri Değerli Kılan Nedir?

NFT Nedir? NFT bir çeşit Kripto paradır ve kripto paralar dijitalleşen dünyada değişen yaşam pratikleri ile birlikte ortaya çıkan bir yatırım aracı olarak adlandırabiliriz.

NFT kripto borsasında kullanılan bir para türüdür. Bu kripto para sistemi sayesinde kişiler sanal olarak ancak güvenli bir ortamda kolayca yatırım yapabilme imkanı sunmasıdır. Kripto paralar yani coinler tamamen sanal paralardır. NFT’de bu sanal paralardan bir tanesidir. NFT nedir? Bu noktada NFT diğer sanal paralara göre farklılık göstermekte. NFT’nin değeri belirlenirken diğer sanal paralar gibi belirlenmez. Bu anlamda NFT bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen para anlamını taşımaktadır. NFT para birimi sayesinde çeşitli dijital ürünlere değer biçilmesi mümkün kılınmıştır bu sayede. Bu dijital ürün yalnızca maddi bir değerdir. Gerçek karşılığı bir ürün ya da elle tutulur bir para değildir.

NFT Kripto Paranın Avantajı

NFT Nedir? NFT kripto parası bugün sanal para alnında en çok kullanılan bir para birimleri arasındadır. Üstelik yeni gelişmeye başlamasına rağmen büyük bir ilerleme kat etti. Bugün ticari açıdan ön plana çıkmaya başlayan bir para birimi olup. Özellikle sanal ortamda bugün birçok kişi ticari bir hacme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu ticari hacmi yerine getiren şey ise doğrudan bu sanal paralar oldu. Bu sanal paralardan biri olan NFT’de yine çok fazla ticari bir akışa sahip olduğunu unutmayalım. Özellikle hem ulusal hem de uluslararası anlamda yetkin bir ve geniş bir kullanıma ve kitleye sahip olup. Bu geniş kullanımdan dolayı da bugün en çok tercih edilen paralardan biri oldu.

Bu sanal para her yerde geçerli olan bir özelliğe de sahip. Bu yüzden kullanımdan kaynaklı herhangi bir sorun da olmadığını. Özellikle para akışını çok hızlı bir şekilde yapan bir işlem ağı da bulunmakta. Yani bazı sana paralar dar bir ticari hacme sahiptir. Ancak bu sanal para tam tersine çok geniş bir ticari hacmi de barındırmaktadır. Özellikle sanal parayı yeni kullanan kişiler tarafından daha çok tercih edildiğinden dolayı. Bu da paranın kullanımını daha çok attırmasına neden olur. Kripto para borsası içinde çok önemli bir alana sahiptir. Her geçen gün de alanı genişlemeye ve büyümeye devam ediyor.

 

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!