Metaverse Nedir? Sanal Evren Metaverse

Metaverse Nedir
Metaverse Nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metaverse Nedir?

Metaverse Nedir? Antik Yunancada, ötesi veya sonrası manasına gelen “meta” kelimesi ile evren anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Sanal evren veya evrenin ötesi diye tanımlanan metaverse, fiziksel dünya ile sanal evrenin bir arada olduğu ve sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve interneti kapsayan sanal bir ekosistemdir. Metaevrende, sanal karakterler, sanal evler, arsalar, yatlar kısaca gerçek dünyadaki hemen her şey yer alır. Kullanıcılar, giyilebilir teknolojiler ve oluşturacakları sanal kişiliklerle (avatarlar) alışveriş yapabilir, konsere gidebilir, konferansa katılabilir, oyun oynayabilir, seyehat edebilir hatta iş toplantılarını üç boyutlu dijital evrende yapabilirler. Meta (Facebook) CEO’su Mark Zuckerberg, günümüzde kullanılan internetin yerini alabileceğini belirttiği Metaverse’ü yalnızca izleyici olmaktan çıkarak deneyimin içinde var olunan bir platform olarak ifade etmektedir.

Metaverse Nasıl Ortaya Çıktı

Metaverse Nedir? Metaverse kavramı ilk defa Neal Stephenson’ın 1992 senesinde yayınladığı bilim kurgu romanı Snow Crash’de ortaya çıktı.

2021 yılında Facebook’un, şirket ismini “Meta” olarak değiştirmesiyle metaverse büyük bir ivme kazandı. İnternet deneyimini bir üst seviyeye taşıma maksadı güden bu teknoloji, Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg tarafından “fizikselleştirilmiş internet” olarak tanımlandı.

Metaverse’de Neler Yapılabilir?

Metaevrende avatarlar aracılığıyla var olabilir, iletişim kurabilir, farklı sanal ortamlara geçiş yapabilirsiniz. Bu varoluş fiziksel değil zihinsel bir varoluştur. Sanal gerçeklik cihazları sayesinde konsere, sinemaya, tiyatroya vb gibi dijital olarak gidebilirsiniz. Evinizden, ofisinizden veya başka herhangi bir yeren fiziksel olarak ayrılmadan avatarınızla istediğiniz yerden alışveriş yapabilir, aldığınız ürünün fiziksel evrendeki adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Hatta oturduğunuz yerden kalkmadan en sevdiğiniz sanatçının konserine dahi katılabilirsiniz.

Günümüzde En Popüler Metaverse Oyunları

Metaverse Nedir? Günümüzde en popüler metaverse oyunları içerisinde Axie Infinity (AXS), Decentraland (MANA), MyNeighborAlice (ALICE), The Sandbox (SAND), Alien Worlds (TLM) ve Bloktopia (BLOK) yer almaktadır.

Axie Infinity (AXS): Oyuncuların sahip olduğu ve işlettiği blokchain tabanlı bir savaş oyunu olan Axie Infinity, Pokemon ve Tamagotchi ‘den ilham alınarak tasarlanmıştır. AXS, oyuncuların Axies olarak bilinen ve çeşitli biçimler alabilen token tabanlı yaratıkları toplamasına, yükseltmesine, savaştırmasına ve takas etmesine olanak tanımaktadır. Oyna-kazan adı verilen oyun modeline sahip Axie Infinity, oyunculara, keyifli bir oyun deneyimi yaşarken para kazanma olanağı tanımaktadır. Oyuncular, Ethereum üzerinde oluşturulmuş AXS tokenlarını borsalarda paraya dönüştürebilmektedir. Axie Infinity, güçlü topluluğu ve hızla yükselen başarısından dolayı aynı zamanda bir sosyal ağ ve iş platformu işlevi de görmektedir.

Decentraland (MANA): Decentraland, 90 bin 601 parsel alandan oluşan bir 3 boyutlu metaverse platformudur. Ethereum ağı üzerinde çalışan Decentraland’de kullanıcılar NFT şeklinde sanal mülk alıp satabilir ya da LAND adı verilen bu mülkler üzerinde kendi dünyalarını inşa edebilir. Bunu da bir ERC-20 tokenı olan MANA’yla yaparlar.

MyNeighborAlice (ALICE): MyNeighborAlice (MNA) metaverse oyunu, oyunculara bir ERC-20 tokenı olan ALICE ile NFT olarak sanal adalar alıp bunlar üzerinde kendi çiftliklerini inşa edebilecekleri, koleksiyonluk eşyalar bulabilecekleri ve diğer oyuncularla avatarları vasıtasıyla iletişim kurabilecekleri bir dünya sunar. ALICE token MNA ekosistemi üzerinde staking ödülleri kazanmak için de kullanılabilir. Ayrıca token sahipleri, geliştirme ve büyüme aşamalarında merkezi olmayan yönetim sürecine katılım sağlama hakkına sahiplerdir.

The Sandbox (SAND): Pixowl şirketi tarafından oluşturulan The Sandbox, geleneksel oyunlardan epey farklıdır. The Sandbox oyuncuya su, kum gibi çeşitli kaynakları kullanarak bir toprak parçası üzerinde kendi evrenini yaratma olanağı sunan bir metaverse oyunudur. Bu evren genişledikçe toprak parçasının değeri artabildiği gibi oyuncular isterlerse bu toprak parçasını başka oyunculara satabilir ya da kiralayabilir de. The Sandbox’ta oyuncular, sahip oldukları topraklarda kendi oyun deneyimlerini yaratarak bunları da satabilir ve bir ERC-20 tokenı olan SAND token aracılığıyla paraya çevirebilir.

Alien Worlds (TLM): DeFi metaverse blokchain tabanlı bir oyun olan Alien Worlds (TLM), herkes için ücretsizdir. Madencilik yöntemi ile Trilium (TLM) token kazanabileceğiniz ve her madencilikte NFT oyun kartı çıkarma şansına sahip olduğunuz bu metaverse oyunu, 2020 yılında Alman geliştiriciler Dacoco tarafından geliştirilmiştir.

Bloktopia (BLOK): Metaverse evreni için oluşturulan projelerden biri olan blockchain tabanlı Bloktopia oyunu, Bitcoin’in arzının 21 milyon adet olmasından ilham alarak 21 kattan oluşan bir sanal gökdelendir. Kullanıcı deneyimi ve görsel alanlar için teknolojiden epey yararlanan Bloktopia etkinlikleri daha kaliteli görsel ve çeşitli deneyimlerle gerçekleştirmeyi mümkün kılmaktadır. Polygon ağı tarafından desteklenen Bloktopia’da NFT gayrimenkuller alıp satarak ya da kiralayarak BLOK token kazanmak ve bu tokenları itibari paraya dönüştürmek mümkündür. BLOK sahipleri, Bloktopia’nın marka ortaklarından elde ettiği reklam gelirinden de pay alır.

Metaverse Coinler

CoinMarketCap verilerine göre piyasa değerine göre en popüler metaverse coin arasında Axie Infinity (AXS), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Enjin Coin (ENJ), Illuvium (ILV), UFO Gaming (UFO), Render Token (RNDR), Mobox (MBOX), Vulcan Forged (PYR), Yield Guild Games (YGG), RMRK (RMRK), StarLink (STARL), DeFi Kingdoms (JEWEL), Wilder World (WILD) ve Star Atlas (ATLAS) bulunmaktadır.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!