Finansal Risk Nedir? Finansal Risk Türleri

Finansal Risk Nedir
Finansal Risk Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Finansal Risk Nedir?

Finansal Risk Nedir? Basitçe söylemek gerekirse, finansal risk, para veya değerli varlıkları kaybetme riskidir. Finansal piyasalar bağlamında risk, bir kişinin işlem yaparken veya yatırım yaparken kaybedebileceği para miktarı olarak tanımlanabilir. Diğer bir deyişle, risk fiili kayıp değil, sonunda kaybedilebilecek para miktarıdır. Başka bir deyişle, birçok finansal hizmet veya işlem, finansal risk olarak bilinen doğal bir kayıp riski içerir. Yüksek düzeyde, bu kavram aşağıdakiler gibi çeşitli senaryolara uygulanabilir: B. Finansal piyasalar, işletmeler ve devlet kurumları.

Finansal Risk Nedir? Finansal riskleri belirleme ve değerlendirme süreci genellikle risk yönetimi olarak adlandırılır. Bununla birlikte, risk yönetimine girmeden önce, finansal risk ve birçok türü hakkında temel bir anlayışa sahip olmak önemlidir. Finansal riski tanımlamanın ve sınıflandırmanın birçok yolu vardır. Önemli örnekler arasında yatırım riski, operasyonel risk, uyumluluk riski ve sistemik risk yer alır. Türkiye’nin en çok yatırımcısına sahip olan Dyorex hakkında merak edilenlere Dyorex Nedir yazısından detaylı ulaşabilirsiniz.

Finansal Risk Türleri

Daha önce de belirtildiği gibi, finansal riskleri sınıflandırmanın birçok yolu vardır ve bu risklerin tanımları, kullanıldıkları koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bu makale yatırım, operasyonel, uyumluluk ve sistem risklerine genel bir bakış sağlar.

Yatırım Riski

Adından da anlaşılacağı gibi, yatırım riski, yatırım ve ticaret faaliyetleri ile ilgilidir. Çoğu piyasa fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgili olan çeşitli yatırım riski türleri vardır. Piyasa, likidite ve kredi riski, yatırım risk grubu kapsamında değerlendirilebilir.

Piyasa Riski

Finansal Risk Nedir? Piyasa riski, varlık fiyatlarındaki dalgalanmalarla ilgilidir. Örneğin, Alice Bitcoin satın aldığında, oynaklık fiyatın düşmesine neden olabileceğinden piyasa riskine maruz kalır. Piyasa riski yönetimi, Bitcoin fiyatı pozisyonunun tersi yönde hareket ederse Alice’in ne kadar kaybedeceğini tahmin etmekle başlar. Bir sonraki adım, Alice’in piyasa hareketleri karşısında nasıl hareket etmesi gerektiğini belirleyen bir strateji oluşturmaktır. Yatırımcılar genellikle doğrudan ve dolaylı piyasa risklerine maruz kalırlar.

Doğrudan piyasa riski, bir varlığın fiyatı ters yönde değiştiğinde tacirlerin maruz kaldığı zararları içerir. Önceki örnek doğrudan piyasa riskini temsil ediyor (Alice Bitcoin’i fiyat düşmeden önce satın aldı). Dolaylı piyasa riski ise ikincil veya göreceli riske (yani daha az önemliliğe) sahip varlıkları ifade eder. Borsalardaki faiz oranı riski genellikle dolaylı olarak hisse senedi fiyatlarını etkileyerek dolaylı risk oluşturur. Örneğin, Bob bir şirkette hisse satın aldıysa, elindekiler faiz oranlarındaki değişikliklerden dolaylı olarak etkilenebilir. Artan faiz oranları, işletmelerin büyümesini ve kârlılığını korumasını zorlaştırabilir.Finansal Risk Nedir?

Ayrıca yüksek faiz oranları diğer yatırımcıların da hisselerini satmasına neden olabilir. Bunu genellikle kazandıkları parayı artık sürdürmesi daha pahalı olan borçlarını ödemek için kullanmak için yaparlar.Ancak, faiz oranları finansal piyasaları doğrudan ve dolaylı olarak etkileyebilir. Kotalar dolaylı olarak hisse senetlerini etkiler, ancak tahvilleri ve diğer sabit getirili menkul kıymetleri doğrudan etkiler. Bu nedenle faiz oranları, varlığın türüne bağlı olarak hem doğrudan hem de dolaylı riskler olarak görülebilir.

Likidite Riski

Finansal Risk Nedir? Likidite riski, bir yatırımcının veya tüccarın belirli bir varlığı, fiyatın önemli ölçüde dalgalanmasına neden olacak kadar hızlı alıp satamaması riskidir. Örneğin, Alice her biri 10 ABD Doları karşılığında 1000 birim kripto para birimi satın alır. Fiyatın birkaç aydır sabit olduğunu ve madeni paranın hala 10$ civarında işlem gördüğünü varsayalım. Likit, yüksek hacimli bir piyasada, Alice hızla 10.000 dolarlık bir çanta satabilir. Ancak piyasa likit olmadığında, çok az alıcı her bir birim için 10$ ödemeye razı olur. Alice bu nedenle madeni paralarının çoğunu düşük bir fiyata satmak zorundadır.

Kredi Riski

Finansal Risk Nedir? Kredi riski, bir borç verenin karşı tarafa verdiği sözü yerine getiremeyerek para kaybetme riskidir. Örneğin, Bob Alice’den borç alırsa, Alice kredi riskine maruz kalır. Başka bir deyişle, Bob’un Alice’e borcunu ödememe olasılığı vardır ve bu olasılığa kredi riski denir. Bob ödemezse, Alice parasını kaybeder. Daha geniş bir perspektiften bakıldığında, bir ülkenin kredi riski çok yükselirse ekonomik kriz meydana gelebilir. 90 yılın en kötü mali krizi, kısmen küresel kredi riskinin yayılmasından kaynaklandı. O zamanlar, ABD bankaları yüzlerce muhatapla milyonlarca denkleştirme işlemi yapıyordu. Lehman Brothers iflas ettiğinde, kredi riski hızla tüm dünyaya yayıldı ve Büyük Buhran’a yol açan mali krizi tetikledi.

Sistemik ve Sistematik Riskin Farkı

Finansal Risk Nedir? Sistemik risk, sistemik veya küresel risk ile karıştırılmamalıdır. Sistematik riskin tanımlanması daha zordur ve sadece finansal riskten daha geniş bir risk yelpazesini ifade eder. Sistemik riskler, enflasyon, faiz oranları, savaş, doğal afetler ve hükümet politikasındaki önemli değişiklikler dahil olmak üzere çeşitli ekonomik ve sosyopolitik faktörlerle ilişkili olabilir. Temel olarak, sistemik risk, birden fazla bölgede bir ülkeyi veya toplumu etkileyen olaylarla ilişkilidir. Bu, tarım, inşaat, imalat, finans ve diğer birçok sektörü içerebilir. Bu nedenle, düşük korelasyonlu varlıkları birleştirerek sistemik riskten kaçınmak mümkünken, portföyü çeşitlendirerek sistemik riskten kaçınmak mümkün değildir.

2
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!