Değer Yatırımı Nedir? İç Değer Nasıl Hesaplanır?

Değer Yatırımı Nedir
Değer Yatırımı Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değer Yatırımı Nedir?

Değer Yatırımı Nedir? Değer yatırımı, bir yatırımcının değerinden daha düşük bir fiyata hisse senedi, tahvil, gayrimenkul veya diğer varlıkları satın almaya çalıştığı bir stratejidir. Değer yatırımı arayan yatırımcılar, bir varlığın içsel değerini bulur ve bu içsel değerin altında bir fiyattan satın almak için sabır geliştirir. Değer yatırımı, yatırım alıp satmaktan başka bir şey değildir. Değer yatırımının kökleri, 1920’lerde Columbia Business School’da öğretmenliğe başladıklarında Benjamin Graham ve David Dodd’un çalışmalarına dayanmaktadır. Değer yatırımı kavramlarının çoğu, Güvenlik Analizi kitabında ve Graham’ın Akıllı Yatırımcı kitabında açıklanmıştır. Değer yatırımının en başarılı uygulayıcılarından biri olan Warren Buffett, Graham’ın Columbia Üniversitesi’ndeki öğrencisiydi.

Türkiye’nin en büyük borsalarından olan Dyorex Kripto Para Borsası Hakkında merak ettiklerinize Dyorex Nedir makalemize link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Değer Yatırımı Nedir? Nasıl Yapılır? Borsada Uygulanacak Stratejileri

Değer Yatırımı Nedir? Değer yatırımı, bir yatırımcı bir şirkette hisse satın aldığında, o şirketin bir kısmına sahip olduğunu varsayar. Bu bariz görünebilir, ancak birçok yatırımcı, sahip oldukları şirketlerin temellerini göz önünde bulundurmadan piyasada “oynar”. Bir girişimci olarak yatırımcılar, şirketin içsel değerini değerlendirmek için şirketin mali tablolarını değerlendirmelidir. Bu tür değerlendirmelere temel analiz denir. Gerçek değer nadiren tek bir sayıdır. Aksine, içsel değer, karmaşık girişimleri değerlendirmek için kullanılan birçok varsayım nedeniyle genellikle bir aralıktır. Bu belirsizlik eksikliği yatırımcıları endişelendirmemelidir. Buffett’in sözleriyle, “Tamamen yanlış olmaktansa neredeyse doğru olmak daha iyidir.” Değer yatırımcıları, gerçek değerlerinin altında fiyatlandırılan şirketlere yatırım yapmayı düşünürler.

İç Değer Nasıl Hesaplanır?

Değer Yatırımı Nedir? Esasen, bir şirketin gerçek değerini hesaplamak, şirketin gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerini bulmaktır. Bu, gelecekteki nakit akışlarının ve bu nakit akışlarının bugünkü değerini belirlemek için kullanılan faiz oranlarının tahmin edilmesini gerektirir. Bu varsayımlar göz önüne alındığında, gerçek değerin neden tam bir sayı yerine genellikle bir aralık olduğunu anlamak kolaydır. Buffett, içsel değerin, yatırımların ve şirketlerin göreli çekiciliğini değerlendirmek için “tek mantıklı yaklaşım” olduğunu söyledi. “İç değer kolayca tanımlanır: bir şirketin kalan ömrü boyunca kazandığı miktarın iskonto edilmiş değeridir” diye yazıyor. Şirketlerin gerçek değerlerinin altında satış yapıp yapmadıklarını belirlemek için kullandıkları birçok ölçüm vardır. Bu ifadelerin hiçbirine körü körüne güvenilmemelidir, ancak bunlar bir başlangıç ​​noktası görevi görür.

How To Learn Big Data [7 Places To Start in 2023]

Fiyat-Kazanç Oranı ile Gerçek Değeri Belirleyin

Değer Yatırımı Nedir? Fiyat Kazanç Oranı (PER), bir şirketin hisse senedi fiyatını yıllık kazançlarıyla karşılaştırır. Örneğin, 15’lik bir AP/E oranı, şirketin öz sermaye maliyetini yinelenen gelirle telafi etmesinin 15 yıl süreceği anlamına gelir. P/E ne kadar düşükse, şirketin bir değer stoğu olarak kabul edilmesi o kadar olasıdır. Bir hisse senedini otomatik olarak değer yatırımı olarak nitelendirmek için belirlenmiş bir eşik yoktur, ancak PER’in piyasa genelindeki ortalama PER’den düşük olması gerekir. Tıpkı F/K gibi, düşük F/K oranının bir şirketin mutlaka iyi bir yatırım olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Bu önemli rakamlar, daha fazla analiz için bir başlangıç ​​noktası görevi görür.

Value Investing2

Değer Yatırımına Alternatifler

Değer Yatırımı Nedir? Değer yatırımı, tek hisse senedi toplama yaklaşımı değildir. Belki de en önemli seçenek büyüme yatırımıdır. Değer yatırımı, hisseleri satılık olan şirketleri, büyüme yatırımı ise çoğu şirketten çok daha hızlı büyüyen şirketleri arar. Değer yatırımcıları düşük bir P/B oranını hedeflerken, büyüme yatırımcıları bir şirketin satışlarını ve kazançlarını ne kadar hızlı artırdığıyla daha çok ilgilenir. Aslında, büyümekte olan birçok şirket astronomik derecede yüksek F/K oranlarına sahiptir. Zamanla, her iki yaklaşım da piyasanın ortalama getirilerinden daha iyi performans gösterebilir. Bugünün piyasasında, büyüme yatırımı birkaç yıldır değer yatırımını geride bıraktı.

Bu en çok Amazon, Apple ve Tesla gibi şirketlerin kazançlarında belirgindir. Ancak geçmişte değer yatırımının daha iyi performans gösterdiği uzun dönemler oldu. Değer ve büyüme yatırımının yanı sıra, temel analiz gerektirmeyen alternatifler de var. Örneğin, gelecekteki piyasa fiyatlarını tahmin etmek için geçmiş piyasa verilerini kullanan bir teknik analiz yaklaşımını benimseyen kişiler. Benzer şekilde, günlük tüccarlar içsel değerleme yerine kısa vadeli piyasa dalgalanmalarına güvenirler.

Yatırım Fonları ile Değer Yatırımı

Değer Yatırımı Nedir?Yatırım fonları, yatırımcılara değer yatırımına maruz kalma fırsatı sunar. Çoğu büyük fon şirketi, hem aktif olarak yönetilen hem de pasif olarak yönetilen (endeks fonları gibi) değer fonları sunar. Örneğin, Vanguard Value Index Fund Admiral Shares (VVIAX) değer şirketlerine yatırım yapıyor. Bu fon ile Vanguard Growth Index Fund Admiral Shares (VIGAX) arasındaki hızlı bir karşılaştırma, bu iki yatırım yaklaşımı arasındaki farkı göstermektedir. Değer fonunu oluşturan hisse senetlerinin ortalama PER’i 18,1 katıdır. Büyüme fonlarının ortalama PER’i 38,8 kat. Değer fonunun PER değeri 2,1x iken, büyüme fonunun PER değeri 8,2x’tir.

Değer Yatırımı Nedir? Daha önce de belirtildiği gibi, büyüme fonları son yıllarda değer fonlarını geride bıraktı ve bu iki fonun 10 yıllık performansına da yansıdı. Değer fonlarının ortalama getirisi %10,91, büyüme fonlarının ortalama getirisi ise %16,79 oldu. Ancak bu veriler, büyüme yatırımlarını değer yatırımlarına tercih edecek şekilde yorumlanmamalıdır. İkisi de günü güneşte geçirecekler. Bu iki yatırım tarzını birleştirmek isteyenler için S&P 500 Endeks Fonu bu yaklaşımı sunuyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

KriptoHocası ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!